2021. 01. 23., Szombat
Rajmund,Zelma névnapja

Kamilla, a Napisten virága

Kamilla, a Napisten virága
2014-03-18
A régi egyiptomiaknál nevezték a nálunk is igen ismert és elterjedt kamillavirágot a Napisten virágjának, lázcsillapító hatása miatt.

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 
 
A kamilla, más néven orvosi székfű, anyafű, szikfű szántóföldeken, gabonaföldeken és erdei tisztásokon terem. Illata kellemes és enyhén fűszeres. Igen ismert és széles körben alkalmazott növény. A virágját gyűjtjük májustól augusztusig. Legismertebb gyógyhatása, hogy gyulladásgátló, fertőtlenítő, izzasztó és görcsoldó. Leggyakrabban megfázás és influenza esetén alkalmazzák forrázva, teaként fogyasztva, torokfájás enyhítésére és lázcsillapításra. Erőteljesen enyhíti a légúti fertőzések tüneteit. Sok egyéb módon is alkalmazhatjuk a kamillát - például fürdővízhez keverve, gőzölés alkalmával, borogatásként vagy kenőcsnek és olajnak elkészítve. A kamilla egy olyan gyógynövény, amit sok probléma esetén segítségül hívhatunk. Legyen szó hasmenésről, gyomorbántalmakról, lázról, fogfájásról, fogínygyulladásról, torokgyulladásról, álmatlanságról, nyugtalanságról, idegességről, hasfájásról és görcsről, nátháról, bőrkiütésekről, a kamillát sok esetben igen jó eredménnyel alkalmazhatjuk. Teaként elkészítve cukor nélkül igyuk. A főzetet mindig ugyanúgy készítjük. Egy púpozott teáskanál kamillavirágot forrázunk 1/4 liter vízzel. Letakarjuk és rövid ideig (10 perc) állni hagyjuk. A kamillateát kisgyermekek is nyugodtan ihatják. Kortyonként fogyasszuk.

Bosszúság esetén a kamilla tea nyugtató hatását hamar kifejti, mielőtt az idegesség a szívet károsítaná. A kamillás fürdők is igen nyugtatóak, az egész idegrendszerre jó hatással vannak. Nagyfokú kimerültség után hamarosan jó közérzetet és belső nyugalmat biztosít. Hogy bőrünk friss maradjon, ajánlatos heti rendszerességgel kamilla főzettel lemosni az arcot. Nátha, arc- és homloküreg-gyulladás esetén kamillás inhalálás, gőzölés ajánlott. Egy púpozott evőkanál kamillát forrázzunk le egy liter vízzel és törölköző alatt inhaláljunk. A kezelés után maradjunk meleg helyen.

Kamillaolajat mi magunk is készíthetünk, amit bedörzsölésekre vagy fürdővízbe is használhatunk. Egy kis üveget megtöltünk napfényes időben gyűjtött friss kamillavirággal és hidegen préselt olívaolajjal öntjük tele. Az olaj lepje el a növényt. Az üveget zárjuk le és két hétig tartsuk a napon. Utána hűtőszekrényben tároljuk.

Fürdőadalékot úgy készítünk, hogy a kamilla virágokat leforrázzuk és kis ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fürdővízhez kb. 100-200 gramm kamillát, hajmosáshoz 50 gramm kamillát használhatunk. Régi időkben az emberek nem nagyon használtak mérő eszközöket. A gyógynövényeket marékszámra mérték. Ha így szeretnénk eljárni vagy mi magunk gyűjtöttük a kamillát, akkor a teljes fürdőhöz két összmarék, a hajmosáshoz egy marék kamillát használjunk.

Csillag Ösvény Jósda