2019. 11. 17., Vasárnap
Hortenzia,Gergő névnapja

K, mint kellene még felelős

K, mint kellene még felelős
2019-01-16

A szokásosnál többen jelentek meg vérszagra gyűlt éji vadként a tárgyalóban. Ők oly szívesen látnának a szülők mellé, a vádlottak padjára, még egy-két alternatív szülést levezető személyt vagy egy homeopátiát is gyakorló orvost. A büntetéspártiak kiszemelt prédái azonban nem sértettek jogszabályt.

 

 

Tudósítás a 2019. január 4-i tárgyalási napról:
Nagy Sándor (Naleksz)

(Már fűtött terem fogadta a megjelenteket. Lekapcsolással a túlfűtöttség enyhült.)

A baba születésekor csak egy, a kórházak számára érvényben lévő szakmai ajánlás (nem kötelezés) maradt el. Tulajdonképpen ez semmi a mindennapos rendszerszintű és tömeges kórházi szabálysértéshez, mulasztáshoz, majd ezek szervezett, hamis és/vagy hiányos lepapírozásához vagy elhallgatásához képest! A különféle rákstatisztikák mindig dobogós népe mégis megrögzötten és sajnos egyre inkább visszafordíthatatlanul csak a kórházat tudja azonosítani a biztonság és gyógyulás fogalmával. Szinte már nincs áldozat nélküli család, mégis a többség önmaga elképzelt megmentéséhez részéről elengedhetetlennek tartja a már előzetesen is feltétlen és hű bizalmat. Fontos megérteni, hogy az üzleti érdekeken túl ezért is tekintik bűnnek az oltáskritikát, az otthonszülést vagy éppen a homeopátiát.

Az erre a napra tanúként idézett, intézményen kívül szülést vállaló szakemberek közül elsőként a hétgyermekes bába (aki gyengébbek kedvéért nem polgármester-feleségként, hanem) mesterfokú szülésznőként került meghallgatásra.

Panaszkodott arról, hogy hiába jelzik, hogy „a K-vitamin születéskori adagoltatása nincs rendben, jogi szabályozás nem történik, nincs változás. 6 vagy 7 éve próbálnak maguk által kidolgozott irányelvet elfogadtatni, hiába. Csak száma van, az orvosszakma nem engedi, hogy az eljárás rendje egyértelműen szabályozva legyen.”...

Megerősítette, hogy az intézményen kívüli születés negatív esemény nélkül történt. Az ügyvéd „Voltak olyan gyerekek, hogy nem kaptak K-vitamint?” tapasztalatára vonatkozó kérdésre pedig nyugodt természetességgel igennel válaszolt, példaként a saját gyermekei születését említette.

Miután a több mint hat évvel ezelőtt lezajlott, intézményen kívüli szülést gondossági szempontból álszent alapossággal körbejártuk, szürreális volt hallani, hogy a Dél-Alföldön 3 megyére még ma is csak 1 db mentőegység van.

A következő tanú is egy szülésznő volt. Akkor gyakornokként volt szemlélője egy normál szülésnek. Elmondása szerint a szülők kedvesek és együttműködőek voltak. A korábbi, rendőri kihallgatásának körülményei hosszasan kerültek taglalásra, mivel az abban lévő, sorból kiragadott ellentmondást határozottan cáfolta, annak ellenére, hogy a jegyzőkönyvezés szerint azt akkor átolvasás után írta alá.

A következő tanú a neonatológus (újszülöttgyógyász) hölgy volt. Ő is szóvá tette, hogy a kormányrendelet nem teszi lehetővé K-vitamin beadását, azt szabályosan be sem tudják szerezni. Miután a bíró tájékoztatta, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének vádja merülhet fel vele szemben, megtagadta a további válaszadást.

Véleménye szerint a komplett K-vitamin profilaxis sem képes megelőzni egy halálos, koponyán belüli vérzést. 

Az ügyész szerint akkor is a szakmai irányelvek szerint kell eljárni, ha azzal törvényt sért az orvos. Érdekes, hogy pl. az oltási szövődményekkel terhelt kisgyermekek kapcsán sem a szülő, sem az orvos nem érvényesítheti ezt az elvet, a hatóságok túloltásra kényszerítik az orvost akkor is, ha annak szakmai meggyőződése ellentétes.

(Továbbá hiába jelezzük túloltásokat kifogásoló szülőkként felelős intézményeknek és szakembereknek már évek óta, hogy az Infektológiai Szakmai Kollégium négy tetanusz oltásra tett 2007-es megállapítása: „Az ilyen rend szerint oltottak gyakorlatilag 100%-ban védettnek tekinthetők, tetanusz antitoxin szintjük 0,01 NE/ml-t meghaladó”, mégis orvosaink a nem is fertőző tetanusz ellen idén már a világon példa nélkül, hatodjára(!) fogják majd oltani a hatodikosokat „a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedés” keretében. Tehát országosan tömegével lehet gyalázni szakmai irányelvet, de egyedi esetben, ha nem kerül alkalmazásra egy másik egészségügyi területen a kötelezőnek hazudott ajánlás, akkor ott büntetni kell. Ráadásul éppen a nagy veszteséget  elszenvedő szülőket?!)

Szülők ezután elmondták, hogy rémlik nekik egy rövid szóbeli tájékoztató, amiben az oltásoktól a szűrővizsgálatokon át a szemcsepptől a popsikenőcsig talán különféle vitaminok is említésre kerültek, olyan kontextusban, hogy majd a házi gyermekorvos fogja ezeket felírni és részletesen elmagyarázni.

Szünet után utolsónak meghallgatottként a család egészséges gyermekeinek gyermekorvosa következett.

Elmondása szerint otthonszülésnél (pontosabban intézményen kívüli szülésnél) teljes a szakmai káosz, van aki ad be K-vitamint, van aki nem. Nála sincs, ha kimegy szülésre. Hallhattuk tőle is, hogy a K-vitamin csupán szakmai ajánlás, nem kötelező.

Zaklatott és teljesen kiszolgáltatott lett, amikor a bíró felfedte, hogy büntetőeljárás folyik ellene. Megbélyegzése után a bíró azzal vádolta, hogy a babát csak utólagosan, a halála után vette fel a praxisába. A pártatlanságát vesztett, ügyészi szerepben vádló bíró teóriája szerint a szülők nem is jártak az orvosnál, a doktornő pedig utólag hamisította a vizsgálatról készült dokumentációt, az apa kérésére.

A doktornő megdöbbent ezen a bírói feltételezésen, miközben az apa karját felnyújtva szólásra jelentkezett, a bíró azonban még nem akarta megadni neki a szót. Végül az apa – szándékának kitartó jelzése után – elmondhatta, hogy ő a doktornőt – a bíró elképzelésével ellentétben – nem korábbról ismeri, hanem a szülésznő ajánlására kereste meg a baba születése előtt telefonon, és 2012. december 4-én ott jártak a rendelőjében. A bíró azonban tovább értetlenkedett, hogy akkor „miért csak másnapra, december 5-ére rögzítették ezt a vizitet?”. Nem akarta elhinni, hogy az orvosi praxis adminisztrációjába bekerülhet egy ilyen pontatlanság.

A tárgyalás 2019. február 26-án 9:00-kor folytatódik.

 

Nagy Sándor

Soroksár, 2019. január 10.

 

 

Ajánlás:

PER, EGY A TÍZMILLIÓBÓL

Csillag Ösvény Jósda