2020. 08. 03., Hétfő
Hermina névnapja

Juszt László: Az USA , Putyin, avagy az arabok akarják bedönteni Európát?

Juszt László: Az USA , Putyin, avagy az arabok akarják bedönteni Európát?
2015-06-18
Kérdéseim vannak, amelyekre nem ismerem a konkrét válaszokat, nem ismerek száz százalékos tényeket, csak töredék információkra vagyok kénytelen hagyatkozni, mint mindenki más. Hírekre, amelyek nem az egészet, csak egy- egy apró részletet mutatnak meg, s amelyeket összerakva mégis kirajzolódik egy kép. Egy olyan kép, amit félelmetesnek tartok. Kirajzolódik egy olyan eseménysor, amelyet nem szeretnék, s egy olyan végeredmény, amitől félek.

Juszt László, Facebook
Szerk: Domján Tibor, Budapest
 

Kérdések:
1./ Miért most indult be az észak-afrikai, afgán és szír menekült áradat ilyen mértékben?
2./ Honnan tudják a menekülők, hogy merre kell menniük?
3./ Honnan van pénzük, - 3-5.000 usd - amellyel megfizetik a hajósokat?
4./ Kinek lehet az érdeke, hogy - immár több irányból is (Földközi tenger, Török ország) - elárassza a menekültekkel Európát, s ezzel kezelhetetlen humanitárius katasztrófát okozzon?

/Az embernek - már elnézést kérek a hasonlatért - a középkori hadviselés egyik legelvetemültebb fogása jut az eszébe, amikor pestiseseket csempésztek a várba, s megvárták, amíg elterjed a kór./
 

Szóval három válaszom is van. Az első, az USA állhat a háttérben. Miért? Az USA és Oroszország kapcsolata az elmúlt években, hónapokban látványosan megromlott. Az USA nem tartja tiszteletben a Reykjavik-i megállapodást, miszerint “nem közelít földrajzilag egymáshoz a két nagyhatalom”. Oroszország határán NATO tagállamok “nőttek ki”, sőt komoly amerikai fegyverzetet állítottak fel - például Romániában - arra hivatkozva, hogy innen jobban elérhetők az arab államok. Még beljebb merészkedett az USA akkor, amikor nem titkoltan jelent meg Ukrajnában. OLvashattuk, Angela Merkel jelentette ki, hogy a Black Water - az amerikai “magánhadsereg” mesterlövészei jelen vannak a Majdanon.

Érthető módon mindez lépésre kényszerítette az oroszokat. Megerősítette őket abban, hogy nem adhatják fel a Fekete-tengeri pozicióikat sem. Ennek lett a következménye a Krím elfoglalása/visszaszerzése. Aktívan kezdték támogatni a szélső jobboldali pártokat Európa-szerte, ezzel gyengítve az egyébként sem acélos egységet, s az UNIO, illetve a NATO ellenességet a tagállamokban. Természetesen ez sem maradt titokban. De azt hiszem ez nem is volt elvárás. Mint ahogyan abból sem csinál titkot Putyin, hogy újabb nukleáris rakétákat állítottak csatarendbe. Negyvenről szólnak a hírek, de nem lepődnék meg, ha jóval többről lenne szó. Bár egy idő után már teljesen mindegy, hogy mennyi….
 

(Mi következik ránk nézve mindebből? Kétségem nincsen affelől, hogy Orbán kapott erről információkat jó előre pl. “a paksi megbeszélések során”, s ezt - elég undorító módon - ki is használta, használja a belpolitikai fronton. Közben pedig tovább “feji” az UNIO-t, hiszen mi “ide tartozunk”. Ócska, kicsinyes játék ez, ami csak a saját és a csicskások zsebének töméséről szól, miközben lehet tényleg a katasztrófa felé tartunk egyre nagyobb sebességgel. Ők pedig már régen a menekülő utjaikat szervezik valamilyen távoli földrész felé.)
Egy - nem lényegtelen kérdés maradt - kinek az érdeke, hogy mindez így legyen? Nyilvánvaló, hogy a két nagyhatalom csatájáról van szó. Az oroszok megsértődtek - lehet nem alaptalanul - hogy kihagyták őket, sőt ellenük fordult az európai unio. Ezért ellenségnek gondolják, tehát ezért rombolják - most a bevándorlás eszkalálásával.

Az amerikaiak nem találtak igaz partnerre az egységesnek mondott európában. Nem tudnak kivel, s miben megállapodni, ahogyan azt Henry Kissinger számtalanszor megírta. (“Kit kell felhívnom, ha Európával akarok beszélni?”) Nem is igazán bíznak senkiben Európában erre bizonyíték a kirobbant lehallgatási botrány, amelyből megtudhattuk, hogy a legfőbb szövetségest Angela Merkelt is lehallgatták. S ráadásul megszegve sok évtizedes stratégiájukat (1945, 1956) bemerészkedtek a nagy medve érdekszférájába, s onnan nehéz lesz visszavonulni.

Mi következhet mindebből? Félek kimondani. Miközben az biztos, hogy az USA nem a saját földjén (Korea, Vietnam, Afganisztán, stb) szokta megvívni a háborúit…

Más oldalról viszont tudjuk, hogy bár az USA szeretné az oroszokkal szembeni gazdasági embargót fenntartatni az UNIO-val, közben az űrkutatásban igen szoros együttműködést tart fenn velük. Például 70 millió dollárt fizet minden egyes amerikai űrhajós fellövéséért. Miközben Oroszország vígan ad el RD 180-as rakétahajtóműveket az USA-nak. Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma áprilisban, levélben kérte a törvényhozástól azt, hogy 2022-ig engedélyezze az orosz gyártású RD–180 rakétahajtóművek vásárlását.

És akkor ott van a harmadik megoldás az arab pénz. Honnan kerülnek elő ilyen nagy számban egy hátizsák nélkül, hol, miből esznek, hol alszanak azok, akik a kamionokra akarnak felszállni? Ki lehet azt határozottan jelenteni, hogy nem a radikális arab szervezetek akarják káoszba dönteni európát?

Szóval kérdéseim vannak, de a válaszokhoz nincsen elég információm.
 

Csillag Ösvény Jósda