2020. 10. 26., Hétfő
Dömötör névnapja

Inkompetencia lelet, dátum, aláírás nélkül

Inkompetencia lelet, dátum, aláírás nélkül
2019-10-22

A 8 napos kórházi kezelésben elhunyt csecsemő ügyében 2019. október 16-án megtartott tárgyaláson végre megkapták a szülők az újabb kiegészítő orvosszakértői véleményt - leletek, aláírás és dátum nélkül.

 

Helyszíni tudósítás: Nagy Sándor (Naleksz)

Az igazságügyi orvosszakértők, miközben fél évvel ezelőtt már kimondták azt, hogy a szülők nem követtek el semmiféle mulasztást, és csak egy, a szakértői gárda által elkövetett számolási hiba miatt lettek bíróság elé citálva, most ugyanezek a szakértők a bírón keresztül egy újabb „nyulat” húzattak elő a cilinderből. A szakértők nem voltak jelen a tárgyaláson,

a szakvéleményt pedig sem aláírással, sem dátummal nem látták el.

Úgy látszik már ez is elég egy kirakatper koholt bizonyítékaként. Végül az édesapa nyilatkozatából tudhattuk meg a szakvélemény készítésének történetét.

Eszerint a bíróság a nyári ítélkezési szünet első napján végzésben utasította a szülőket, karhatalmi végrehajtás kilátásba helyezésével, hogy egy, a lakóhelyüktől 300 km-re lévő laborban jelenjenek meg „testi sérthetetlenség” melletti vizsgálatra. A végzés indoklást nem tartalmazott, és kizárta a fellebbezés lehetőségét. Az apa külön érdeklődésére sem kaptak felvilágosítást a vizsgálat részleteiről, amelyet így a nemzetközi jog megsértésével folytattak. A leletekbe betekintést a szakértők a szülőktől megtagadták, de szégyenszemre még a bíróságtól is. A szülőknek nem indokolták milyen jogcímen titkolják előttük a saját egészségügyi adataikat, a bírónak küldött ímélben pedig botcsinálta jogászkodással adatvédelmi okokra hivatkozva magyarázták, hogy a bíróság miért nem kaphatja meg a laborleleteket, amire furmányos véleményüket alapozták.

A kompetenciával még csak lehet nem is rendelkező szakvélemény szerint a vérvizsgálat az apánál rendben találta a véralvadási faktorokat, számára a bíróság gondatlan emberölés ítéletét helyezte kilátásba.

Az anya egyik K-vitamin dependens véralvadási faktoránál viszont hiányt találtak,

a bíró az ő társtettesi minősítésének mellőzését helyezte kilátásba. A különös szakértői vélemény a lehetséges anyai örökletes betegség ellenére állítja azt, hogy a szülők vérvétele alapján gyermekük születésekor és az egy hetes korban elmaradt Konakion ampulla miatt halt meg 8 hetes korában, közvetlenül 8 nap kórházi kezelés után. Az, hogy a szülők távollétében

mi történt a kórházban és mi történhetett, nekik is tabu.

Ha nem beszélnek róla, akkor a gondolata sem létezik.

Az apa elmondta, hogy már a korábbi szakértői vélemény is ellentmondásos volt, mert miközben K-vitaminhiányt emlegetett, azt is leírta, hogy az alvadási zavar okára vonatkozóan semmiféle következtetést nem lehet levonni. A mostani vélemény sem tesz említést arról, hogy a csecsemőkori hemofíliás esetek harmada spontán mutáció révén jön létre, ami még mindig duplája a K-vitamin profilaxis hiányából adódó történéseknek. A havi adagoltatási rend is egy bő 10 %-os időtűrést (31 és 28 napos hónapok különbözete) rejt magában, ami szerint, ha gyermekük két hónappal később születik, a kórházba szállítás előtt éppen lehetőségük lett volna nekik beadni az újabb vitaminadagot.

Azonban úgy látszik, a csecsemő halálának okozati összefüggésében csak a szülő lehet hibás, orvosi műhiba kizárva (mindez le nem csak körülírva, mert a „műhiba” szó kerülendő, mint a tüzes vas). Pedig

kezelési szabálytalanságok egész sora került bizonyításra

(nem kellő méretű tű infúzió bekötéséhez, kötelező inkubátoros szállítás mellőzése, agyi erek szétdurrantására is képes nyolcszoros infúziós túltöltés, kaotikus képalkotó eljárások - kórházban rendelkezésre álló ultrahang mellőzése, vizsgálat közbeni CT meghibásodás, lelet nyomozati anyagból való eltűnése, rendőrök indokolatlan riasztása és félrevezetése kartörés valótlan állításával, kórházi fertőzés és tiltott szerrel való kezelés, élő csecsemő donorként való előkészítése szülői beleegyezés nélkül, stb.).

Az egészségügyi ellátó rendszerrel szembeni általános bizalmatlanságot csak fokozzák az ilyen - beteggel és annak családjával szembeni - tisztességtelen orvosi viselkedések.

Az ügyészség koncepciója kitartóan szőnyeg alá sepri a tárgyalás elmúlt 2 évének vádat megdöntő érveit.

Az elsőrendű vádlott apa csak most 40 percig beszélt, újra felhozva azon tények hosszú sorát, amikből ha csak egyet értelmezne az ügyészség, azonnal ejtené a vádat.

Ezek közül talán a legmegdöbbentőbb, hogy

a kórházi kezelőorvos kartörést hazudva uszította rájuk a rendőröket és a csecsemőt kiszáradás ellen a mentőben nyolcszoros vizes infúziós túltöltéssel látták el.

(Ezt, mint műszaki végzettségű újságíró az alábbi élethelyzettel érzékeltetem. Egy autós elviszi a gumiszervízbe autóját, hogy pumpálják fel az autó kerekét, ők erre a megengedett legnagyobb nyomás nyolcszorosával töltik fel az abroncsot, ami ezután szétdurran. A baj bekövetkeztével a felelősséget vállalni nem kívánó műhely támadással hárít: feljelenti a benne megbízó ügyfelét a rendőrségen, mert először hamisan késszúrással vádaskodik, aztán előzményként balesetveszélyes vezetési szokásokat feltételez. Szólnak is egy másik gumisnak, hogy szakértelmezésével ugyan mentse már meg őket, és jön is a segítség: „A defektet az autó gazdája magának köszönheti, mert rosszak a vezetési szokásai. Túlzott kopáshoz vezettek, a kopás mértékét ugyan nem mértük meg, de arra következtettünk”. A szétszakadt abroncsot mintavétel nélkül elégették. Évek múltán az ügy perre kerül, ahol egy kirendelt harmadik gumis is megállapítja, hogy szakmájának jellemzője a tévedhetetlenség, guminyomásról hallgat, így már többen is börtönbe kívánják a szerintük kötelező, általuk megállapítottan helyes vezetési szokásokat komolyan nem vevő autótulajdonost.)

A vádlott apa elmondta, hogy a szakértői vélemény nem tudta kizárni sem a hemofília, sem más örökletes betegség lehetőségét, és hogy a K-vitaminhiány továbbra is csak egy fikció.

Amikor a bíró bejelentette, hogy februárra napolja el a tárgyalást, az apa megjegyezte, hogy a luxemburgi bírósághoz (Európai Unió Bírósága) kíván fordulni, mert

az a magatartás, amit felesége és az ő terhére rónak, az az EU területén sehol sem bűncselekmény.

 

A tárgyalás 2020. február 4-én 9:00-kor folytatódik.

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék

Budapest, Thököly út 97-101

 

 Nagy Sándor

Budapest, 2019. október 22.

 

Ajánlás:

PER, EGY A TÍZMILLIÓBÓL

 

hit counter

Csillag Ösvény Jósda