2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Ingyen energia a küszöbön, avagy merhetünk-e sereghajtók lenni?

Ingyen energia a küszöbön, avagy merhetünk-e sereghajtók lenni?
2014-02-25
2013. április 22-én, a Föld Napján, az IBM kutatói és velük dolgozó tudósok bejelentették, hogy kifejlesztették és megépítették, egy úgynevezett Nagy Koncentrációjú Fotovoltaikus Rendszer (HCPVT) prototípusát, mely képes 2000-szeresére erősíteni a napfényt, sőt, az 5000-szeres erősítés is biztonságosan alkalmazhatónak látszik.
 
Svájci Technológiai és Innovációs Bizottság finanszírozásával pedig, egy 2,4 millió dolláros és három évig tartó technológiai fejlesztési projektbe kezdenek. A rendszer segítségével nem csak korlátlan mennyiségű villanyáram energia, de tiszta ivóvíz és hideg levegő is előállítható bárhol a világon. 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: IBM
 
A folyamat, ahogy a napfényt a szerkezet csapdába ejti, vizet termel, ami az energia kinyerésén túl, számos rendkívül hasznos felhasználási lehetőséget eredményez, tisztított ivóvíz előállítását teszi lehetővé ami éppen korunk egyik legnagyobb problámájává kezd válni, de kiválthatja például a jelenleg rendkívül energiapazarló légkondicionálási technológiákat. 
 
 
A prototípus HCPVT rendszer egy nagy, tükrös parabola antenna, melyhez egy nap nyomkövető rendszer csatlakozik, mely felügyeli, hogy mindig a legjobb helyzetben tudja elfogni a nap sugarait, amit aztán egy fényelektromos Multichip táblára öszpontosít.  A már rendelkezésre álló adatok alapján, minden 1x1 cm-es chip 50 Wattot képes átalakítani, a méretek növelésével és a technológia fejlesztésével, tehát szinte korlátlan lehetőségek előtt állnak. A berendezést hűtő víz áthalad egy egy porózus membrán desztilláló rendszeren, ahol elpárolog és ezután sótalanná válik, tehát akár ivóvíz előállítására is tökéletesn alkalmas, miközben energiát termel.  
 
 

A hő, több száz apró napelemben, úgynevezett fotovoltaikus chipben nyelődik el, mely fényelektromos chipek, az IBM mérnökei szerint tökéletesen alkalmasak a tömegtermelésre, sorozatgyártásra, tehát előállításuk egyrészről ipart eredményez, másrészt pedig a termék olcsón és gazdaságosan előállítható.  A fényelektromos chipek gyűjtik az energiát, majd ezt mikrobordázaton keresztül vízzel hűtik, ezért biztonságosan képesek koncentrálni a nagy mennyiségű napenergiát.
 
 
A Greenpeace egyik 2009-es tanulmányának számításai alapján - természetesen az akkor, hivatalosan rendelkezésre álló technológiákat figyelembe véve - a Szahara, mintegy két százalékának energiatermelésre fordításával, fedezni lehetne az egész bolygó energiaszükségletét. 
 
 
Mindezen információk tekintetében, a Magyarország energiapolitikájáért felelős személyek (tehát nem csak politikusok, hanem szakértők és akadémikusok hada) egytől egyig hazaárulást követnek el a tekintetben (is), hogy az ilyen és hasonló kutatásokat nemhogy figyelembe nem veszik, hanem szándékosan - kizárólag politikai és anyagi haszonszerzési célból - még a közbeszédből is kirekesztik, illetve a józan észnek és mindenféle gazdasági számításnak is homlokegyenesen ellentmondó, a jövő idők költségvetéseit már most katasztrófába taszító "energetikai" irányvonalat próbálnak a tájékozatlan és gyanútlan lakosságra ráerőltetni. 
 
Érdemes megtekinteni az alábbi videót, ahol Bruno Michael, az IBM kutatója ad áttekintést a projektről, még annak ellenére is, hogy sokak nem értik a nyelvet, de még azok számára is több a szemmel látható konkrétum rajta, mint amennyi gazdasági vagy egyéb számítást, a hazaáruló Orbán kormány valaha is be fog mutatni a népnek, a paksi bővítéssel kapcsolatban: 
 
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda