2024. 06. 14., Péntek
Vazul névnapja

Ideális hely volt Esztergom Brad Pitt Zombi Világháborújához

Ideális hely volt Esztergom Brad Pitt Zombi Világháborújához
2014-02-20
A Paramount Pictures, a PLAN B, Brad Pitt és Angelina Jolie keresve se találhattak volna lepusztultabb környéket a zombi apokalipszis érzékeltetéséhez.

Cikk: Emma Paradigma
 
 
Filmstúdió kiadó.

Kitűnő választás volt az ódon épületekkel rendelkező helyszín pár éve, amikor a World War Z (Zombi Világháború) című háborús történetet feldolgozó sci-fi-horrort forgatták nagy felhajtással Esztergomban. A Paramount Pictures, a PLAN B, Brad Pitt és Angelina Jolie keresve sem találhattak volna lepusztultabb környéket a zombi apokalipszis érzékeltetéséhez 2010 őszén. Pár lövésnyomot kellett csak preparálni a vakolatra, máris rendkívül hiteles volt a boszniai háborús háttér. Tankcsapdák, kiégett autóroncsok, UN harckocsik és bedeszkázott ablakok képezték a díszletet.

Akkor, persze, azt gondolta mindenki, hogy csak a forgatás erejéig. De nem így történt. A hollywood-i Paramount Pictures és a Brad Pitték által létrehozott PLAN B tankostól, barikádostól, lövöldöző terepruhásosoktól levonult a Kis-Dunapartról, de a bedeszkázott ablakok azóta is ott vannak az üres épületen.

Üres épület, persze, akad bőven. Az egykor szebb napokat élt, üresen kongó ÉDÁSZ irodaházon kívül az egykori virágzó ipar nyomait is fellelhetjük. A nagy szocialista vállatok vagy megszűntek, vagy kis cégekre estek szét. Sokféle üzem adott munkát az embereknek; olyanok, mint a Szemüvegkeretgyár, a Medicor, a Labor Műszeripari Művek, SZIM Marógépgyár és a Hungaroton hanglemezgyár. A szélnek eresztett dolgozók és a fiatalok a Suzuki gyárban, a Neuzer kerékpárgyárban helyezkedtek el, amennyiben eleget Fémépítőztek vagy Lego-ztak gyerekkorukban, mert főként az összeszerelést lehet ezeken a helyeken begyakorolni.

Vagy pedig megszállták a még működő közüzemi szolgáltató cégeket.

A fideszes Meggyes Tamás épülő cégbirodalmának idejében ismerkedtünk meg a holding fogalmával is. Ezek azok az önkormányzati feladatok ellátására létrehozott önálló kis cégecskék, amelyek a lakosságon élősködve, az önkormányzatot kijátszva versenyszféraként javadalmazzák saját magukat. Ezért fizették az esztergomiak az országos átlag többszörösét a szemétszállítástól kezdve a közvilágításig, ezért nem látott a város egy fillért sem évekig a piaci helypénzekből és a parkolási bevételekből és ezért kell elképesztő árat fizetni a temetkezésért is.

Néhány "ipari műemlék" láttán a múltból és a jelenből elgondolkodhatunk. Vajon melyik filmet lehetne itt legközelebb forgatni. A Walking Dead 5. évadot?
 
 
 
Az alábbi gyár is üresen áll. Korábban kaszárnya volt. Az udvarán a Meggyes Tamás-féle bódéerdőt tárolják átmenetileg. Ebből az épületegyüttesből bontották el viharsebesen a Kossuth Lajos utcára néző, városképi jelentőségű boltívsort - helyette most ideiglenes funérpalánk áll.

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda