2021. 01. 28., Csütörtök
Karola,Károly névnapja

Hongkong árnyoldala - Mint az állatok, évtizedek óta ketrecben élő emberek százezrei

Hongkong árnyoldala - Mint az állatok, évtizedek óta ketrecben élő emberek százezrei
2014-06-29
Hongkong városa, mára látványosan halmozza a legeket, hiszen az egyik legnépesebb, leggyorsabban fejlődő, legdrágább és leggazdagabb a világ nagyvárosai közül. Teljes erővel tombol benne az ázsiai típusú kapitalizmus, aminek következtében szemrebbenés nélkül jegyzik a negatív rekordokat is. 
 
Hongkongban például, rendszeresen és keményen dolgozó emberek  százezrei élnek állatokhoz hasonlóan karámokban és ketrecekben, szűk odukban, melyekért ráadásul kemény pénzeket kell fizetniük a világviszonylatban szintén rekord(csak)alacsony munkabérükből. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Hongkongot hamarosan annyian lakják mint Magyarországot, csak éppen kétszer akkora területen mint Budapest, nem véletlenül itt van a világ legtöbb felhőkarcolója is, majd tízezer darab.
 
 
A világ egyik leggazdagabb városában, ahol ugyan nagyon alacsony a munkanélküliség és a térséghez képest viszonylag magas az átlagkereset (szakmunkás: 120-200 ezer Ft), ám cserébe bérleti díjként nem ritka a 25.000 Ft-os négyzetméterár, ami keményen dolgozó emberek százezreit két-három négyzetméteres ketrecekbe kényszeríti. 
 
Valami hasonlót vizionál Orbán Viktor is, amikor a munkaalapú társadalomról beszél.  
 

Csillag Ösvény Jósda