2021. 05. 16., Vasárnap
Botond,Mózes névnapja

Hitvány alak Orbán Viktor - Interjú az Orbán-szobrot ledöntő Hortobágyi Istvánnal (Interjúfilmmel!)

Hitvány alak Orbán Viktor - Interjú az Orbán-szobrot ledöntő Hortobágyi Istvánnal (Interjúfilmmel!)
2014-03-13
A volt rendőr, Hortobágyi István nyilatkozott a HírArénának, aki az egyébként előre bejelentett Orbán-szobor-ledöntésnél fűrészelte át a hungarocell másolat lábát, mielőtt a demonstrálók a szobrot - mint a diktatúra jelképét - ledöntötték.

Nyilatkozik: Hortobágyi István
Interjú és cikk: Molnár F. Árpád
Interjúoperatőr: Domján Tibor
Executive Producer: Emma Paradigma
Zeneszerző: Sid Modwooder

- Tulajdonképpen azt csináltam, amit a magyar Szolidaritás előre eltervezett és bejelentett az I. kerületi Rendőrkapitányságon - nyilatkozta nekünk Hortobágyi István. Mint azt mondotta: - Ledöntöttük azt a hungarocell másolatot, ami Orbán Viktort formázta, ezzel jelképesen mint a diktatúrát akartuk megdönteni. Pontosan azért, mert ha nem az lenne, akkor lenne párbeszéd - mondta.

Arthur J. Finkelstein a negatív és gyűlöletkeltő kampányok terén a világ leghírhedtebb választási tanácsadója. Egyúttal ő a Fidesz és Orbán Viktor legfőbb tanácsadója is. Felvetésemre, miszerint nyilvánvalóan az ő stratégiája volt az a műfelháborodás is, ami a hungarocell másolat ledöntése utáni időszakot kísérte, ugyanakkor azt láthattuk, hogy korábban Gyurcsány Ferenc bábuját Körmenden elégették, Bajnai Gordont pedig kiszállni sem engedte a rendőrség, amikor vidékre ment, mert a hatóság úgy értékelte, hogy veszélyben az élete és agyonverhetik, Hortobágyi István így reagált:

- Október 23-án, elmúlt évben elég nyomasztó volt nekem, hogy én voltam az erőszaknak az egyik ikonja és hordták szét illetve körbe a városban a Békemenetesek, akik tulajdonképpen arra hivatottak, hogy erőszakosan fenntartsák az orbáni rezsim legitimitását. Ugyanakkor, amikor ez a szobor dőlt - vagy inkább másolatnak mondanám -, akkor két gondolat játszott a fejemben. Az egyik gondolat az az, hogy ez a másolat tulajdonképpen ugyanazért az alakért szenved, hitvány alakért és kimondom, ami vagy aki miatt mi kinn vagyunk az utcán évek óta. A másik, hogy mi indokolja azt, hogy hitvány alakot mondok Orbán Viktorról, mert nem embert, mert ahhoz emberségesnek kell, hogy legyen valaki, hogy én valakire azt mondjam, hogy ember. Tehát ő azért hitvány alak, mert minden eszköze megvolt ahhoz, hogy baloldali emberként engem meggyőzzön arról, hogy én gondolkodom rosszul. (...) Ő visszaélt ezzel a lehetőséggel és nem csak személyemmel szemben, hanem rengeteg kisközösséggel szemben is. Ugyanakkor ha lenne nemzeti párbeszéd és nem diktatúra lenne ebben az országban, ha nem lenne az a fajta erőszakos elnyomás, ami az ő részükről békemenetnek mondható vagy békésnek mondható, csak a mi részünkről agresszív, akkor nem csak az ő plakátjaik lennének kinn az utcán, az ellenzék plakátjai nem lennének megrongálva; érdekes, én kecskeméti vagyok, ott csak az ellenzék plakátjait rongálták meg, az ő plakátjaik mind a helyükön vannak.

Hortobágyi István azt pedig "vérciki"-nek nevezte, hogy amikor aktivisták kiteszik a Fidesznek azt a garancialevelét, amely az egyik programjuk volt 2010-ben, miszerint - idézve Hortobágyi Istvánt -:

- ... hogy megvédik a nyugdíjakat, a nyugdíjkasszákat és a többit is, majd a szocik veszik el, meg a baloldal, ők meg most letépik. Miért ciki ez nekik? És akkor megkérdezem, hogy hol a programjuk? Mert fölmegyek az Internetre és sehol nem találok programot. Vagy azért titkolják az emberek előtt, mert ha rájuk kérdeznénk, akkor csak megszorításokkal találkoznánk?

Hortobágyi Istvánnak felvetettem, hogy Simicska Lajos, csak a tavalyi, a 2013-as esztendőben is félbillió Ft közpénzt nyert el; akkora összeget, amekkorát a közgazdászok már ki sem mondanak, hanem 500 milliárdot mondanak helyette. Eközben több ezer az öngyilkosságok száma, rekordszámú a kilakoltatás, Orbán óta kevesebb lakás épül Magyarországon, mint a II. Világháború alatt, tehát - kérdeztem Hortobágyi Istvánt - megengedhető-e, ha ilyenek miatt egy hungarocell szobrot ledöntenek vagy ez már elfogadhatatlan agresszió? Hortobágyi István a válaszában elmondta:

- Rendőr voltam és ezért mondom: tehát amit nem tilt a jogszabály, az tulajdonképpen legális. Ettől a pillanattól kezdve én azt mondom, hogy ez a másolatdöntés, ez igenis, hogy legális volt.

Mint arra Hortobágyi István figyelmeztetett:

- Ez az első kormány a rendszerváltás óta, amelyik a közvagyonon kívül hozzá mert nyúlni a magánvagyon szentségéhez. És most már ezt veszi el.

Az interjú végén Hortobágyi István arra kért mindenkit, hogy menjenek el szavazni, mert a szavazófülkében dől el minden.

Hortobágyi Istvánnal a budapesti Hősök terén készítettünk interjút és forgattunk 7 perces interjúfilmet, amelyet itt megtekinthetnek:
 
 
Filmfelvétel: 2014.03.08.; Hősök tere, Budapest.
Készült: 2014.03.13.; Budapest, Hungary.
Premier: 2014.03.13.A kapcsolódó irodalomból:
 
Domján Tibor filmfelvételén Molnár F. Árpád és Hortobágyi István.

Csillag Ösvény Jósda