2021. 04. 13., Kedd
Ida névnapja

Híresek és vegánok: Sulyok Csillag, Stőhr Gréta, Kertész Róbert és ZöldElla (Interjúcikk)

Híresek és vegánok: Sulyok Csillag, Stőhr Gréta, Kertész Róbert és ZöldElla (Interjúcikk)
2015-07-16
Egyre többen fordulnak a vegán élet felé, melyben minden arra épül, hogy a legkevesebb ártással létezzünk a Földön. Interjú vegán hírességekkel.

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta

 
 
Nem eszünk állatoktól származó, vagy belőlük készült dolgokat, nem hordjuk a bőrüket, nem járunk cirkuszokba, állatkertekbe. Folyamatos fejlődés ez, de ha valaki elindul rajta, akkor megállás nélkül automatikusan fejlődni akar. Rendkívül felszabadító és tisztább érzetet von maga után már az is, ha elhagyjuk az állati eredetű ételek fogyasztását. Jobb a közérzet, energikusabb a test.

Segítséget és jó példamutatást kaphatunk családunktól, barátainktól, példaképeinktől, ismertebb, szeretett és kedvelt személyektől. Most néhány kedves ember próbálja átadni tapasztalait önöknek és megmutatni saját belső érzéseit. Az emberek számára érthetetlen, hogy miért próbálja az, aki vegánként él, átadni a többieknek ezt a tapasztalást. Erre én adom meg a választ: azért, mert a jót mindenki szeretné megosztani másokkal és velük együtt örülni. Mert sokkal nagyobb öröm ártás és bántás nélkül létezni. Mert szeretnénk szeretni és a fájdalmat feledni, amit a szívünkel látunk ma már, és érezzük az állatok fájdalmát. Több ismert személyt kérdeztem vegánná válásukról és tapasztalataikról.

A ZöldElla Vegán Életmód Blogja című internetes, és a ZöldElla Facebook oldal nagy sikerű írónője írta le nekem belső gondolatait, aki már gyermekként is fontosabbnak tartotta az állatok életét, ezért nem is ette meg őket.

Kovács Adrienn: Hogyan érzed magad testi és lelki szinten vegánként? 

ZöldElla: Lelki szinten mindenképpen jól érzem magam, hiszen minden egyes nap úgy feküdhetek le aludni, hogy miattam nem öltek meg senkit sem. Számomra fontos, hogy a lehető legmaximálisabban elkerüljem az olyan termékek, illetve ételek  megvásárlását, használatát vagy fogyasztását, amiknek az előállításához bármilyen élőlény vegetáltatása vagy meggyilkolása szükséges. Testi szinten pedig a vegan étkezésnek köszönhetem, hogy bármiféle önkínzó diéta nélkül, megszabadultam a rajtam lévő felesleges rétegtől. 1 év alatt fokozatosan 8-9 kilogramot adtam le lényegében akaratomtól függetlenül. Természetesen azért örülök ennek a mellékhatásnak, mert nekem is problémát okozott ennek a plusz súlynak a viselése és bármivel próbálkoztam előtte makacsul ragaszkodtak hozzám. Emellett jóval enyhébb lett a migrénem, ami az életem minőségén sokat változtatott. Teljesen nem múlt el, de már nincsenek 4-7 napos fejfájós időszakok, csökkent a szédüléses-hányingeres, ágyból kikelni nem tudó rohamok száma is.

Kovács Adrienn: Milyen kapcsolat van a táplálkozás, az erkölcs és a szeretet között?

ZöldElla: Szerintem szoros. Erre a kérdésre leginkább az egyik mottómmal tudok válaszolni, miszerint nem bántom és eszem meg azt, akit szeretek. Ilyen egyszerű.

Kovács Adrienn: Mennyire lehet változatosan táplálkozni ha vegánok vagyunk?

ZöldElla: Mások nevében nem tudok válaszolni, azonban nekem változatosabb lett a táplálkozásom mióta vegan vagyok. Korábban nem kóstoltam és ettem meg olyan zöldségeket, gabonákat, amikről gyerekkoromban valamiért azt gondoltam, hogy nem ízlik, nem szeretem. Ha keresgélünk a vegan receptek között, akkor láthatjuk, hogy milyen sokféle étel létezik. Személy szerint azóta kísérletezgetek, amióta vegan vagyok. Szerintem az új fűszerek, gabonák, zöldségpárosítások megunhatatlanok. Természetesen a változatos étkezés függ attól is, hogy ki mennyire figyel oda tudatosan az étkezésére, mert veganként is lehet valaki junk food bajnok. Az átlag predán táplálkozású ember, mindig ugyanazt a maximum 10-15 receptet főzi újra és újra a megszokásai szerint és nem igen próbál ki új recepteket. Veganként szerintem kreatívabb lesz az ember. Én úgy élem meg a vegan konyhát, hogy nincsenek röghöz kötött szabályok, mint a predán étkezésben, nem kell szigorú arányokra figyelni, mert ígyis-úgyis egy finom ételt fogsz megalkotni. Állandóan új ételeket és variánsokat lehet alkotni, ami által nem lesz unalmas az étkezés.

Kovács Adrienn: Melyek az egészségügyi előnyei a vegán étrendnek?

ZöldElla: Egy kiegyensúlozott vegan étkezésnél tapasztalatom szerint legelőször optimalizálódik az ember testsúlya, ami ha beállt akkor később sem fog ingadozni, nem lesz jojó effektus. A szervezeted gyorsabban el tudja égetni és meg tudja emészteni a csak növényi eredetű táplálékot, így a kóros zsírlerakódás is elmarad. Mivel nem rohad több napig a gyomorban a megevett étel, ezáltal a dögszagú szájszag sem kíséri a vegánokat ellentétben a predán étkezésen levőkkel. A rostos ételek szépen áttisztítják a beleket, így a belek falán sem tapadnak meg különféle kiürülni nem tudó dolgok, amikben a kórokozók szívesen tanyáznak és később megbetegedéseket okozhatnak. Emellett vegánként nem tapasztal az ember gyomorégést sem, ami szintén mindennapos probléma a vegyes táplálkozású embereknél.  Izzadásál sem az elviselhetetlenül büdös testszag érződik, hanem izzadni ugyan izzad az ember mert ez egy természetes folyamat de nem büdös. Emellett a szív-és érrendszeri megbetegedéseket is (szívroham és agyvérzés) nagy eséllyel kerüli el, hiszen nem visz be állati eredetű zsiradékot, amik előszeretettel rakódnak le az érfalakon és szűkítik be az eret, akadályozva ezzel a vér útját, illetve ezekről az eltömődésekről szoktak plakkok leszakadni, amik az érelzáródását és így végül az agyvérzést vagy szívrohamot okozzák. Tanulmányok szerint a rákos megbetegedéseket illetően is jóval kisebb az esély a sejtek elrákosodására. Erről bővebben a Kína-tanulmány című könyvben lehet olvasni. Akit érdekel a vegan életmód egészségre gyakorolt hatása, annak ajánlom Dr. Colin Campbell és Caldwell Esselstyn munkásságának tanulmányozását vagy a Forks over Knives című film megnézést.

 
Kertész Róbert Vegán Ironman aki balesete ellenére aktív sportoló, rendszeres versenyző, 2014-ben elnyerte az év vegetáriánusa díjat és rendszeresen tart vegán előadásokat. Megtaláljátok őt is a Facebookon, ahol rengeteg tapasztalatot és ötletet mutat.

Kovács Adrienn: Vegán sportolóként hogyan étkezel, mitől lesz sok energia a testünkben?

Kertész Róbert: Magas szénhidráttartalmú ételeket eszem, a zöldturmixba is ezért teszek mindig banánt. Rengeteg magot eszek, de odafigyelek az egyensúlyra. Nagyon szeretem a müzlit, amit általában szójatejjel fogyasztok és feltúrbozom kendermaggal, szőlőmagporral. Edzés után a turmixomban több a spenót, de az áztatott chia mag is nagyon fontos, hogy a fehérjét pótoljam. Alapanyagok, amiket általában mindig fogyasztok: Kendermag, flavonoidok, chia mag, puffasztott amarant, rizsliszt, tökmagliszt.
 
Kovács Adrienn: Mióta lettél vegán és hogyan érzed magad azóta, sportoláskor és pihenéskor egyaránt?

Kertész Róbert: 2013. aug 12. óta vagyok vegán, egyik napról a másikra lettem az. Hogy miért? Azért, mert júliusban balaesetem volt és kevésbé regenerálódtam  és nem akartam maradandó térdizület és szalagsérülést ezért áttértem vegán étrendre. Az átállásban és a felkészülésben a Nyersétel Akadémia segített, aki tavaly Január 1-től a versenyig támogatott ételekkel és tanácsokkal. A regeneráció így is lassú volt, de úgy érzem, hogy 100%-ban felépültem, csak látható bőrsérülések maradtak vissza. Vegánként többet, hosszabban tudok sportolni és a regeneráció is gyorsabb! Sejtszinten adok a testemnek azonnal használható vizet, így képes vagyok 2-3 órán át víz nélkül futni (persze nem nyáron). Előtte nem volt ilyen! Vegánként képes voltam a júliusi versenyen egyéni csúcsot menni úgy, hogy sérülésből kellett felépülnöm! Ráadásul a július végi nagyatádi extrememan versenyt megfejeltem a szeptember eleji balatonkenesei teljes és keményebb IM versennyel, ahol a 100 induló közül a 18. helyen értem célba, pedig amatőr egy évben csak egy IM versenyt csinál. Így bebizonyítottam magamnak és másoknak is, hogy a tudatosan és sokoldalúan felépített növényi étrenddel nem csak kiemelkedő fizikai teljesítményt lehet elérni, de a regeneráció is gyorsabb, mint hagyományos étrenden.

Kovács Adrienn: A nem vegán férfiakat bizonyára foglalkoztatja az, hogyan jut hozzá egy vegán sportoló a fehérjéhez?

Kertész Róbert: A növényekben, gabonákban és magvakban megvan minden olyan esszenciális aminósav, ami a fehérjék felépítéséhez szükséges, ráadásul tiszta és nem génmódosított formában. Az állatok húsa az, ami tartalmazza a különböző és nem tiszta forrásból származó génmódosított szóját, kukoricát. Ráadásul nem értem miért etetjük meg az ételeinket állatokkal, hogy a mi ételeinket „átfolyassuk” a szervezetükön és igyuk meg a tejüket, együk meg a húsukat. Bizonyított tény, hogy az állati fehérje (ami egyébként rengeteg C vitamint von el a szervezetből és rettentően savasítja a szervezetet) pótolható növényi fehérjékkel. Csak le kell venni a szemellenzőt és elő kell venni egy tápanyagtáblázatot!
 
Kovács Adrienn: Vegánként tisztább lesz az ember gondolkodása, belső látása. Te is így gondolod? Milyen tapasztalataid vannak?

Kertész Róbert: Tisztul az ember minden szinten! Először az ízlelőbimbók alakulnak át, majd kevésbé kívánja az ember a hagyományos ételeket. A nyers hús és tojás szaga hányingert fog kelteni. Tisztul a tudat, a szemellenző egyre kevésbé képes betölteni a funkcióját és nem is érti, hogy eddig hogyan volt képes ezeket enni. Nekem megszűnt a halálfélelmem és az éjszakai álmok is tisztábbak. Jobban alszom, igaz keveset, de az hatékony! Egyre inkább érdekel a spiritualitás és a meditáció, előtte ez kevésbé volt meg. Többször van az, hogy rágondolok valakire és ő hamarosan hív.
 
 
Stőhr Gréta  vegán shéf, életmód tanácsadó, író, gasztroblogger, a Gréta Konyhája televíziós magazinműsor szerkesztője és háziasszonya, a Gréta Konyhája Életmód-, és szakácskönyv írója, aki vegetáriánus családban is nőtt fel.

Kovács Adrienn: Miért szép a vegán élet?

Stőhr Gréta : Mert mi is szépülünk, testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. Mert a lehető legkevesebb ártással élni, jó érzéssel tölt el. Mert csodálatos, változatos tiszta ételekkel táplálkozhatunk, és mert így élve empatikusabbá, szeretetteljesebbé és tudatos emberekké válhatunk.

Kovács Adrienn: A táplálkozás területén milyen jó tanács adható annak, aki szeretne vegán lenni?

Stőhr Gréta : Aki vegánná szeretne válni mindenképpen azt tanácsolom, végezzen kutatómunkát, olvasson ebben a témában könyveket, csatlakozzon vegán csoportokhoz, hallgasson előadásokat és mélyüljön el a témában. Figyelje továbbá saját testét, energiaszintjét, emésztését, figyeljen befelé, és egyen sok sok nyers zöldséget-gyümölcsöt. Készítsen bevásárlólistát, és szerezzen be olyan élelmiszereket, magvakat, gabonákat, amelyekből bármikor bármilyen változatos és finom ételeket készíthet.
 
Kovács Adrienn: Ugye elmondható hogy a test sokkal tisztább lesz kívül és belül,  lélekszinten egyaránt, ha vegán lesz valaki?

Stőhr Gréta : Mindenképpen. Ez talán a legcsodálatosabb ebben az életmódban. Megtanulunk újra érezni, látni, szagolni és tapintani. Minden megváltozik, érzékszerveink  mellett pedig a szívünk is kinyílik. Tiszta testben tiszta lélek él :)

Kovács Adrienn: Melyek azok a készen kapható termékek, amik igazán károsak az ember egészségére?

Stőhr Gréta : A műanyagba csomagolt élelmiszerek többsége egészségtelen. Húskészítmények, felvágottak, virslik, krémsajtok, cukros joghurtok, tejtermékek, sóval nitrittel tartósítóval telepakolt készételek, fagyasztott készételek. Ha már így táplálkozunk, próbáljunk meg minél természetközelibb, kevésbé feldolgozott, élelmiszerekből válogatni. Kerüljük a zsíros, cukros, fehérlisztes ételeket vegánként is.

 
Sulyok Csillag vegán bikini modell, aktív sportoló, aki imádja az állatokat és megmutatta Magyarországnak, hogy vegánként, vagyis tiszta növényi étrend mellett is lehet izmot építeni. Fontos számára a tiszta étkezés, a lelki egyensúly és az egészséges élet.

Kovács Adrienn: Mi ösztönzött a legjobban arra, hogy a vegán életet választottad?

Sulyok Csillag: Közel 3 éve lettem vegán, amit tizenéves vegetáriánus életmód előzött meg. Bár tejet sosem ittam, imádtam a sajtot és a joghurtokat, és ahogy sokan, én is abban a hitben voltam, hogy a bocinak az lenne szenvedés, ha nem fejnék meg, és semmi rosszat nem teszek a tejtermékek fogyasztásával. 2012-ben „robbant” a Facebook és az állatvédelem az életembe, ekkor láttam vegán posztokat és kezdtem utánajárni, mi is a vega és a vegán közt a különbség. Ugyan állatkertben és delfináriumban is jártam korábban (a fóka show-t konkrétan végig sírtam), rájöttem, hogy bár a tejtermékeken kívül szinte semmi, és mégis minden: 33 évig elfogadtam, hogy az állatokat tárgyként kezelik, és hozzájárultam a kizsákmányolásukhoz. Végül Bonifert Anna szervezésében tartott filmklubon láttam Gary (Yourofsky) beszédét, és azóta a vegán életmód népszerűsítése az utam, mondhatni minden eszközzel.

Kovács Adrienn: Nemrég váltottál a 811 szerinti étkezésre. Milyennek találod?Mennyi energiát érzel így magadban?

Sulyok Csillag: Fitness versenyre való felkészülésem során nagyon szenvedtem a szénhidrát megvonásos diétától. Sokat olvastam a 811 szerint készülő amerikai vesenyzőkről, és 10 nappal színpad előtt egyik napról a másikra váltottam. Nagyon jó döntés volt! Az addig lapos izmaim megteltek, a bőröm kisimult, a hangulatom pedig ismét szuper lett. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a csodás, élő étrendet. Sokkal energikusabb vagyok, és kevesebb alvásra van szükségem.

Kovács Adrienn: Miért lehet az, hogy néhányan gyengék vagy fáradtak lesznek a vegán táplálkozás mellett? 

Sulyok Csillag: A vegán étkezésre váltáskor nagyon fontos, hogy keressünk recepteket, vagy kérjünk segítséget vegánoktól. Sokan nincsenek tisztában azzal, mennyire változatos a vegan paletta. Hogy a testépítést hozzam fel példának: nemcsak rizs van a világon, hanem bulgur, kuszkusz, hajdina, köles is. Eleinte ezen információk hiánya miatt választják a “könnyű” utat, kész vegan pástétomok, szója termékek, tészták, amikben nincs elég vitamin, és magas növényi zsírtartalmuk miatt elhízáshoz vezethetnek. Egyébként ezeken a körökön szinte minden kezdő vegan átmegy, én is hónapokig éltem a pótlókon. Szerencsére a 811 pont a természet által tökéletesre alkotott arányokban tartalmaz mindent, amire szükségünk van. Mai álláspont szerint az egyetlen hiányzó, amit kiegészítőben kell minden vegannak bevinnie, az a B12 vitamin.
 
Kovács Adrienn: Miért fontos vegánnak lenni?

Sulyok Csillag: Aki a vegán életmódot választja, az nem lesz sem jobb, sem több, mint nem vegan embertársai, csupán az etikai minimumot teljesíti: ne ölj (húsevés), ne lopj (tojás, tej fogyasztása), a lehető legkevesebbet árts a környezetnek (vegánok ökológiai lábnyoma vs vegyes táplálkozásúak), és ne fajizálj (embertársaink elfogadása). Ezek a legfontosabb pontok, de erről még hosszasan és nagyon szívesen mesélnék. 
 

Csillag Ösvény Jósda