2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

Hihetetlen pazarlás: új autók tízezrei kerülhetnek bontóba

Hihetetlen pazarlás: új autók tízezrei kerülhetnek bontóba
2014-05-22
Az legutóbbi statisztikák, egyre határozottabb fellendülést mutatnak az (egyelőre Európán kívüli) autóiparban, mely egyben, akár az iparág válságának végét is jelezhetné, azonban egyátalán nem mindegy, hogy a tőzsdei mutatókra is hatással lévő statisztikai adatok, melyekkel a gyártók vagy a média előszeretettel dobálózik, mit is takarnak egészen pontosan.
 
Nagyon nem mindegy, hogy a legyártott autókat vagy pedig az értékesített és forgalomba helyezett autók számát tartalmazzák a "bíztató" statisztikák, csak mert légifotók bizonyítják, hogy egyes autógyárak a szabad ég alatt, autók tízezreit "raktározzák", melyek minden perccel veszítenek értékükből, egy bizonyos idő után pedig eladhatatlanokká válnak. A lakosság ebből persze nem kaphat, hiszen a csökkentett árak kedvezőtlenül befolyásolnák a piacot, inkább bezúzzák őket.
 
 
 
 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: portfolio.hu 
 
 
Sok szabadidővel rendelkező virtuális világvándorok fedezték fel különböző légi- és űrfelvételeket tanulmányozva, hogy a világ számos pontján, kikötőkben, repülőtereken, egyéb nagy területű, szilárd burkolatú területeken autók ezrei parkolnak. Közelebbről megfigyelve a képeket jól látható, hogy gyári "csomagolásban" levő, szállításra kész, vadonatúj, nullkilométeres autók ezreiről, tízezreiről van szó - írta a portfolio.hu.
 
 
Ezek a járművek miután elkészültek minden egyes nappal egyébként is veszítenek értékükből, akkor is, ha a rendszeresített logisztikai rend szerint eljutnak a márkakereskedésekbe, és rövid időn belül új tulajdonosukhoz, de ebben az esetben bevételt is termelnek a kereskedőnek, gyárnak - és a többi közreműködőnek - egyaránt. A legyártott, de el nem adott autók viszont csak költséget generálnak, a saját értékvesztésük mellett.
 
Szállítani azokat is kell, a tárolásukról sem gondoskodik senki "ingyen", a hosszú tárolásból eredő műszaki amortizációról, illetve ennek elkerüléséről nem is beszélve. A tengerpartok közelében tárolt autóknak a sós levegő sem tesz jót, de az akkumulátoraik, gumiabroncsaik, belső kárpitozásuk, stb. a szabad ég alatt, hóban, fagyban, vagy éppen tűző napsütésben egyaránt jelentős károsodást szenvednek.
 
 
Az autógyártók igyekeznek kerülni a témával kapcsolatos nyilatkozatokat, beszélgetéseket, holott az eredményességükre jelentős hatással vannak ezek a járművek. Rengeteg pénzbe került az előállításuk, a tárolásuk - bizonyos idő után - azonban még többe. A sorsuk bizonytalan, még ha pontosak is a nyilvántartások, amikből kiderül, hogy az egyik távoli márkakereskedésben felbukkanó vevő pont olyan színű, felszereltségű, stb. autót szeretne, mint ami a tőle több ezer kilométerre található egyik "raktár" 842. sorának 156. helyén áll, azt onnan "kiszabadítani" és leszállítani, az hosszú állás okozta hibákat kijavítani és a szükséges karbantartásokat - olaj- és gumicsere, stb. - elvégezni többe kerül, mint egy teljesen új autót névre szólóan legyártani.
 
 
A megsemmisítésük szintén jelentős költségekkel jár, hiszen ezek teljesen járóképes, minden szükséges folyadékkal és egyéb "veszélyes anyaggal" feltöltött járművek, melyek környezetbarát elbontása pontosan olyan munkaigényes, mint a 10-20 éves, valóban bontásra érett járműveké.
 
A világ számos pontján tehát nullkilométeres autók ezrei várják sorsuk alakulását, miközben nemhogy értéket képviselnének, hanem egyenesen értéktelenek, sőt pénzbe kerül a velük kapcsolatos foglalkozás.
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda