2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Hiába hajtogattuk, csak most eszméltek az emberek (Erőss Gábor szociológus, PM)

Hiába hajtogattuk, csak most eszméltek az emberek (Erőss Gábor szociológus, PM)
2014-11-19
A parlamenti pártok közül a nép jólétére és biztonságára legérzékenyebb új párt, a Párbeszéd Magyarország elnökségi tagja, dr. Erőss Gábor szociológus nyilatkozott nekünk tegnap este a NAV és az Internetató stb. vonatkozásában.

Cikk és interjú: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
 
 
A Párbeszéd Magyarországért (PM) az Együtt nevű párttal szövetségre lépve jutott be a Parlamentbe. Az Együtt frontemberét, Szigetvári Viktort is meglepte az a napokban történt eset, hogy a PM kilépett az Együtt-PM-ből és önálló pártként folytatja az útját.

Az ilyen bölcs stratégia nem ritka a politikában és van, ahol fényes sikereket hoz. Ha pl. szomszédunkra, Szlovákiára tekintünk, akkor láthatjuk pl. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű szlovák párt elnöke és pártja esetét, aki civil szervezeti vezetőként - kevesebb, mint 5 fővel - az SaS nevű szlovák politikai párttal összefogva került a szlovák törvényhozásba, majd a nézeteltérések miatt abból kizárásra került. A következménye pedig az lett, hogy a civil érdekképviseletből jött és a néptől el nem távolodott Igor Matovič a következő országgyűlési választásokon már a harmadik helyen végzett és úgy maradt a szlovák Parlamentben, Szlovákia egyik legerősebb hatalmi centrumává nőve.

Dr. Erőss Gábor szociológust, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagját tegnap este kérdeztem:

- Szerintem a NAV-botrány - nyilatkozta dr. Erőss Gábor - és az, hogy a NAV vezetőjéről, tehát az állami adóhatóság vezetőjéről derült ki, hogy egy korrupt személy, ez tette végre világossá sokak számára azt, amit egyébként az ellenzéki pártok már régóta mondanak, hogy ez egy maffiaállam, amit itt építenek Orbánék... Tehát egyszerűen hiába hajtogattuk, úgy látszik, hiába írtuk a közleményeket, hogy ezt ellopják, azt ellopják, csak a saját gazdagodásukon dolgoznak, most, hogy a nemzeti adóhatóság lepleződött le, mint korrupt vezető, most eszméltek rá az emberek, hogy tényleg, szétlopják az országukat és ez nem egy kormány, hanem egy maffia, amelyik irányítja az országot. Tehát én így magyarázom, hogy miért jelentek meg ekkora tömegek az utcán.

Dr. Erőss Gábor - az orbáni, butaság alapú társadalmi modellt érintve - rögtön ezután a következőket mondta:

- Persze, kellett hozzá a Netadó ötlete, tehát az, hogy - hogy is mondjam - megpróbálják elbutítani Magyarországot és a Netadó bevezetésének ötlete ennek volt egy ilyen nagyon látványos jele; tehát gyakorlatilag próbálták megakadályozni, hogy az emberek szabadon tájékozódjanak. Nyilván, ez a szabadságunkat is veszélyeztette, meg egyáltalán a tájékozódáshoz és a tudásszerzéshez, és persze, a kapcsolattartáshoz, a másokkal való együttműködéshez és kommunikációhoz való jogunkat. Szóval nagyon-nagyon sok mindent veszélyeztetett ez a Netadós ötlet, úgyhogy ez volt az első szikra és a NAV-botrány valószínűleg, ami így lángra lobbantotta az ellenállás tüzét. Én arra számítok, hogy ez folytatódni fog; és most, hogy tényleg lelepleződött ez a rezsim és látszik, hogy egy maffiaállam épült ki, másrészt pedig az oktatásban tervezett megszorítások révén, amit már az előző ciklusban elkezdtek, azt most beteljesítik, tehát elveszik a magyar gyerekektől, fiataloktól a továbbtanuláshoz való jogot.

A nép szociális érdekeire és a jóléti társadalom megteremtésére pártszinten egyébként a legfogékonyabb és a legérzékenyebb a Párbeszéd Magyarországért (PM). A PM-hez hasonlóan vagy valahol utána a Lehet Más a Politika (LMP) következhet. Látszik, hogy mind a két párt civil szervezetként és/vagy ilyen személyi összetétellel indult és látszik, hogy a PM és az LMP is az újabb politikai generáció termése, amely ezek miatt nem távolodott el akképpen a lakosság érdekeitől, amiképpen ez a régi politikai pártok esetében annyira nagyon megtörtént.
 
Dr. Erőss Gábor a szociológiai tudományok doktora (PhD), a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja.
 
 
 
A kapcsolódó irodalomból:
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda