2020. 08. 04., Kedd
Domonkos,Dominika névnapja

Henry Kissinger háborús bűnös! - skandálták a CODEPINK aktivistái, bilincsbe is verték volna a szenátusban

Henry Kissinger háborús bűnös! - skandálták a CODEPINK aktivistái, bilincsbe is verték volna a szenátusban
2015-02-02
Henry Kissinger milliók haláláért felelős. Ő egy gyilkos, hazug, csaló és egy bandita, és Hágában van a helye - mondta Medea Benjamin, a CODEPINK nevő női polgári szervezet vezetője Washington DC-ben, a szenátus, fegyveres szolgálatok bizottsági meghallgatásán. Bilincseket és nagy méretű transzparenseket tartottak fel "Kissinger: háborús bűnös", és "Tartóztassák le Kissingert háborús bűnökért" feliratokkal, valamint az aktivisták felolvasták a letartóztatás szövegét.
 
Válaszul John McCain szenátor a bizottság elnöke az emberi jogi aktivistákat "csavargó söpredéknek" nevezte, és azt mondta, hogy "ez volt a legszégyenletesebb és legaljasabb demonstráció, amit valaha látott."

Domján Tibor, Budapest
 Forrás: CODEPINK
 
 
 
"A CODEPINK büszke a szenátusban végrehajtott akciójára, ahol felszólaltak az indokínai, kínai, kelet-timori népek, és a békeszerető emberek nevében," - mondta Medea Benjamin, a CODEPINK társalapítója.

"Henry Kissinger milliók haláláért felelős. Ő egy gyilkos, hazug, csaló és egy bandita, és Hágában van a helye."
 


"Úgy döntöttem, hogy felszólalok a szenátus fegyveres szolgálatok bizottsági meghallgatásán, mert meg vagyok döbbenve, hogy a szenátus egy háborús bűnöst hoz, hogy tanúskodjon az 'amerikai vezetésről', amikor az egyetlen dolog, amiben Henry Kissinger és Madeline Albright vezető szerepet játszott, hogy más országok pusztulását, és számtalan ártatlan civil halálát okozták," - mondta a CODEPINK 26 éves nemzeti koordinátora Alli McCracken.

"Ezt a vezetést akarjuk, hogy fenntartsa a nemzetet, és meghatározza a jelenlegi és jövőbeli külpolitikát? Meg kell állítanunk ezeket a fáradt, öreg háborús bűnösöket, és ki kell dolgoznunk egy diplomácián és együttérzésen alapuló új külpolitikát - két dolog, amiről Kissinger semmit sem tud."

"Henry Kissinger csak egy a büntetlenség kultúrájának számos képviselője közül, amely még mindig a legmeghatározóbb az amerikai vezetők körében a külpolitikai megközelítést illetően. Miközben az aktivisták folyamatosan kritizálták őt a példátlan bűncselekmények hangszerelése illetve támogatása miatt, a globális diplomácia védőbástyájának tekintik azok, akik a kongresszus megszentelt csarnokait járják. Az ő valódi öröksége a pusztítás. Ő a nagy amerikai gazember, Kissinger Agent Orenge-a Vietnamban (2), Bush szegényített uránja Irakban, itt az ideje, hogy véget érjen a büntetlenségük," - mondta Anna Kaminski, a CODEPINK egyik szervezője.

A polgári elfogatóparancs Henry Kissingert elítélte Vietnam, Kambodzsa és Laosz bombázásában való bűnrészessége miatt, az Allende kormány megdöntése miatt Chilében, és Kelet-Timor indonéz megszállása okán. "A demokráciáknak a tisztviselők tetteikért való felelősségre vonhatóságát meg kell tartaniuk. Ezért követeljük, hogy Henry Kissingert tartóztassák le emberiség elleni bűncselekményekért, és vonják felelősségre Hágában," - állapítja meg az elfogatóparancs.
 

Polgári elfogatóparancs:

A CODEPINK Henry Kissinger letartóztatására szólít fel háborús bűnök miatt.

Vietnam: 1969-től 1973-ig Kissinger Richard Nixonnak dolgozott, Kissinger felügyelte a mészárlást Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban, mely több millió ember halálához vezetett. Több ezren haltak meg a nagy dózisú Agent Orange hatásaiba, és a fel nem robbant amerikai bombáktól, melyek beborították a vidéket.

Chile: Henry Kissinger volt az 1973 szeptember 11-i Chilében lezajlott puccs egyik kitervelője, egy puccsé, mely megdöntötte a demokratikusan megválasztott Salvador Allende-t. Mindezt tizenhat év elnyomás, kínzás és halál követte Kissinger barátjának, a faiszta Augusto Pinochetnek az uralma alatt.

Kelet-Timor: 1975-ben, mialatt Gerald Ford elnöknek dolgozott, Kissinger előzetesen jóváhagyta Suharto indonéz diktátor véres invázióját Kelet-Timor kis szigetén. Ezt a törvénytelen agressziót az Egyesült Államok által átadott fegyverekkel hajtották végre. Mire az indonéz megszállás véget ért 1999-ben, 200.000 timorit irtottak ki, a lakosság 30 százalékát.

Ez Kissinger öröksége. Halál. Pusztítás. Szenvedés. Nyomor. Diktatúrák. Ő egy gyilkos, hazug, csaló, egy bandita.

A demokráciáknak a tisztviselők tetteikért való felelősségre vonhatóságát meg kell tartaniuk. Ezért követeljük, hogy Henry Kissingert tartóztassák le emberiség elleni bűncselekményekért, és vonják felelősségre Hágában.
 

A CODEPINK egy nők által vezetett alulról építkező szervezet, mely azon dolgozik, hogy véget érjenek az amerikai háborúk és a militarizmus, hogy támogassa a békét és az emberi jogi kezdeményezéseket, és hogy átirányítsa az adófizetők pénzét az egészségügybe, az oktatásba, a zöld munkahelyekbe és más életet megerősítő programokba. 

Csillag Ösvény Jósda