2020. 11. 30., Hétfő
András,Andor névnapja

Hende Csaba lehet a magyar startdown szülőatyja - avagy indul a Nemzeti Kretén Intézet

Hende Csaba lehet a magyar startdown szülőatyja - avagy indul a Nemzeti Kretén Intézet
2014-04-12
Ez van, amikor egy magyar hadielefánt bevonul az első, számára szimpatikus porcelánboltba. Orbán és egyik balkeze: Hende Csaba, feltehetően megelégelte, hogy kis hazánkban, jóformán csak az amerikaiak elmeprogramozhatnak, miközben a magyar startup fiatalok meg mindenhol máshol programoznának, csak itthon nem.  Ezért - nem tudni, hogy hosszas tervezés vagy spontán ötlettől vezérelve - elhatározták: államosítani fogják a kreativitást is!
 
A folyamat, a hagyományoknak megfelelően zajlik: elásnak valami díszes alapkövet,  ünnepélyesen megisznak rá néhány fröccsöt, végül beültetnek egy-két megbízható pártkatonát egy hosszú asztal mögé. Aki pedig eztán, kis hazánkban kreatívkodni akar, az náluk jelentkezhet és ők majd eldönitk, hogy az onnantól starup vagy startdown. 

Domján Tibor, Budapest
 
Ahogy azt a 444.hu és mások is, "sikoltó röhögések" közepette megfogalmazták, egyrészt borzasztó hülyén hangzik, amikor a Fidesz-kormány, egy Nemzeti Kreatív Intézet "fejlesztésébe" kezd, melynek kabalájává ráadásul éppen Hende Csabát avanzsálja, másrészt nem kevésbé elgondolkoztató, amikor egy "eddig" 350 ezer forint közpénzből "fejlesztett", nulla desing-os, szürke honlapra, éppen attól a cégtől lopják el rá a logo-t, amelyiket elsőként dobja fel a Google, ha beírjuk a kreatív szót. 
 
 
Persze, jó ideje bevált gyakorlat - egyébként az egész világon - hogy a pénzügyi és média oligarchák, különböző díjakat alapítanak, számos gazdasági és kulturális szegmensben, a tehetségek felfedezésére és elismerésére, melyek aztán évenkénti puccparádék és médiaszemfényvesztések kíséretében, ország világ előtt zajlanak.
 
Civilizáltabb országokban, természetesen a valódi tehetségeket is díjazzák ilyenkor, nem kizárólag a rokonságot és a párthűséget, ám még azokban is borzasztó precizitással szűrik ki, a valamiért éppen nem polkorrekt elemeket, legyenek azok bármilyen tehetségesek, vagy találmányuk bármennyire korszakalkotó.
 
A boldog győztesek pedig - tehetségük ellenére is - leginkább a díjalapító oligarchák, médiamogulok vagy köreik zsebébe kerülnek és egészen addig élvezehetik az új arany kalitkát, amíg azok, kvázi nekik dalolnak benne.
 
De visszatérve Orbán Viktorra és Hende Csabára, bevett Fidesz gyakorlat, hogy amennyiben létrehoznak egy gazdasági szegmenst felügyelő intézményt, úgy, lehetőség szerint, azonnal szétrohasztják az addigiakat, ezért a nép adta tehetségek - onnatól és azokban a témákban - csak és kizárólag hozzájuk fordulhatnak. Éppen ezért hányingert keltő egy olyan Nemzeti Kreatív Intézet, amelyik már az első megmozdulásával is egyszerűen ellopja amire szüksége van, esetünkben ugye éppen a kreatív logo-t. (A nemzeti kifejezést ugyanis szintén ők lopták el, ráadásul oly rég, hogy sokan azt gondolják, hogy az már hozzájuk tartozik.)
 
 
Vajon ki hiszi el ezeknek, hogy bármilyen tehetség, akinek angyukája, apukája, rokona stb. nem valamelyik aktív párttag, vagy annak jó ismerőse, az elég kreatív tud lenni egy olyan "kultúrkörben", aminek a célja (már amennyiben esetükben lehet ilyenről beszélni) az agyelszíváson és esetleges ötletrablásokon kívűl, egyértelműen egy újabb közpénzcsap nyitása, mellyel a mutyirokonság nemzeti agymenéseit lehet bőkezűen, no és persze közpénzből táplálni?
 
Ma több csatornán is tájékoztatást kaptunk arról, hogy a Nemzeti Kreatív Intézet elmúlt 1,5 hónapban használt logója erősen hasonlít a Kreatív Online márkajelzésére. A felvetést leellenőrizve nyilvánvalóvá vált, hogy valóban felfedezhető hasonlóság, belátjuk a figyelmetlenségünket. Jóhiszeműen használtuk a logót, nem volt tudomásunk a hasonlóságról, de természetesen már azonnal levettük a honlapról... 
A honlapot a - Nemzeti Kreatív Intézet márkanevet tulajdonló - Carpathia Kft-nél megbízási szerződéssel dolgozó belső munkatárs készítette el, a teljes honlap kialakításának eddigi költsége: 350.000 forint.

Csillag Ösvény Jósda