2021. 01. 28., Csütörtök
Karola,Károly névnapja

Hátba szúrták Ungvár nemzeti hős polgármesterét! Sortüzesek lehettek.

Hátba szúrták Ungvár nemzeti hős polgármesterét! Sortüzesek lehettek.
2014-03-06
Viktor Scsadejt, Ungvár polgármesterét követték, megtámadták és hátba szúrták, miután kedd este 9 táján távozott a munkahelyéről. Scsadej bűne az lehetett, hogy nem támogatja az ukrán nép tömeges lemészárlását és az Ukrajnát folyamatos gazdasági, emberjogi és diktatórikus nyomorban tartó, vadkapitalista, de hatalomgyakorlásában posztsztálinista önkényű putyinista ukrán-orosz oligarchiát. Scsadej feltehetően Ukrajna ama következő Trianonjának sem híve, amely az orosz megszállók általi krím-félszigeti katonai beözönlést és a Krím-félsziget orosz bábállammá züllesztését jelenti.
 
Viktor Scsadej egy hete lett Ungvár megbízott polgármestere. Scsadej eddig is nemzeti hős volt, az ukrán Che Guevaraként is emlegették, az ellenségei pedig most ismét jókorát lendítettek a karrierjén.

Ungvár az ukrán Kárpátalja területi jelentőségű városa, 116 ezer lakossal, akik közül 8 ezer magyar. Ungvár kb. 20 kilométerre fekszik a magyar határtól, az észak-keleti Záhonytól.

- Szerintem a régi rezsim emberei voltak, akik ellen küzdöttem - nyilatkozta a kórházi ágyon fekve Viktor Scsadej (Victor Shchadey), aki az elmúlt hónapok ungvári tüntetéseinek egyik legfőbb szervezője volt, egy hete pedig Ungvár polgármestere.

Viktor Scsadej, Ungvár frissen megbízott polgármestere hazafelé tartott munkahelyéről, amikor észrevette, hogy autóját követik. A helyzet tisztázása érdekében egy bár előtt leparkolt és kiszállt. Ugyanezt tette az őt követő, sportos testalkatú férfi is, aki mobiltelefonon beszélt vagy ezt szimulálta. Scsadej elmondása szerint a támadón sapka volt, de az arcát nem takarta el. A merénylő odalépett az ungvári polgármesterhez és deréktájon hátba szúrta. Scsadejt az Ungvári Kórház intenzív osztályára szállították.

- A nyolc centiméter mély szúrás szerencsére nem ért létfontosságú szervet - nyilatkozta Ivan Kurah, az Ungvári Klinikai Kórház főorvosa. Mint azt elmondta: - Victor Shchadey közepesen súlyos állapotban van. Gyógykezelése két-három hetet vehet igénybe.

Viktor Scsadej bűne az lehetett, hogy nem helyeselte a putyini terrort és annak oligarcháit, sem a velük együtt járó, a lakosság elleni maffiaterrort és elnyomást, ahogyan nem értett egyet azzal a putyini és janukovicsi mentalitással sem, hogy az a civil lakos, aki tiltakozik a féktelen állami korrupció és az oligarchák vadkapitalista diktatúrája és terrorja ellen, azt össze kell verni, hátba kell szúrni és/vagy agyon kell lőni, pl. sortüzekkel.

Viktor Scsadej egyéb iránt is bögyében volt az orosz-ukrán politikai és a lakosság elleni terrorizmust támogató, nacionalista és fasiszta oroszokkal kibélelt maffiának, hiszen az elmúlt hónapok Ungváron tartott lakossági tüntetéseinek egyik fő szervezője és neves alakja. Márpedig jól tudjuk, hogy Ukrajna és Oroszország extrém milliárdos oligarchái körülbelül annyira kedvelik a demokráciát és a szólásszabadságot, mint az elégedetlenkedő ukrán polgári lakosság ellen tömeggyilkos sortüzekért követelőző magyarországi, főleg a Vona Gábor által vezetett Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű párthoz tartozó és azzal javarészt együtt hullámzó magyarországi sajtótermékek és nácik.

Amióta hangot adtunk annak, hogy mi sem értünk egyet azzal a putyini és janukovicsi oligarchizmussal, hogy aki elégedetlen az ukrán politikai terrorizmussal, az oligarchák egész Ukrajnát gazdasági, morális és igazságügyi katasztrófában tartó bűnözésével és diktatúrájával, azokat agyon kell lőni, azóta minket is kerestek már tiltakozásul olyan magyarországi fasiszták, akik írásban buzgón és zaklatottan "HEIL HITLER!"-eztek, ezzel nyomatékot adva annak, hogy a civil lakosságot halomra mészároló Putyin és annak ukrán tömeggyilkos oligarchamaffiája mellett állnak. Sokak számára, akik nem nácik, nem meglepő, hogy ezen tiltakozók érvei nem győztek meg minket arról, hogy ezért aztán Victor Shchadey-t és a többi ukrán és magyar tiltakozót mi is a vasfüggöny mögé és a halálba kívánjuk. Annak ellenére sem sikerült minket az Emberiség elleni elévülhetetlen bűnök buzgó helyesléséről és az erre való uszításról meggyőzni, hogy a népirtásokért őrjöngő magyarországi nácik Putyin kapcsán Adolf Hitler érdemeire és megbecsülésére apelláltak, párhuzamot vonva Vlagyimir Putyin és Adolf Hitler között. Kevesek számára megdöbbentő, hogy ez a fajta párhuzamosítás és heil hitlerező intellektuális fekete lyuk még elrettentőbb volt számunkra attól, hogy mi is beálljunk az ukrán függetlenségi és szabadságtörekvések vérbe fojtóinak vérgőzös és hitleristákkal kibélelt táborába.

Kárpátalja újonnan kinevezett kormányzója, Valerij Luncsenko többek között a következőket írta saját Facebook-oldalán:

"Értesültem a Viktor Scsadej, Ungvár megbízott polgármestere elleni alattomos támadásról. Utasítottam a kárpátaljai rendőrség vezetőségét, hogy azonnal indítsa meg a nyomozást és fogja el a bűnözőt. Támogatom Viktort és mihamarabbi felépülést kívánok neki."

Az eddig is nemzeti hősként ünnepelt, a támadás óta pedig az eddigiekhez képest még magasabb rangra emelkedett Viktor Scsadej érdekében fordult Arszen Avakov belügyminiszterhez és Valerij Nalivajcsenkóhoz, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjéhez Viktor Baloga, az Egységes Centrum (JC) párt elnöke, az ukrán Parlament kárpátaljai képviselője. Mint azt Viktor Baloga elmondta: a Viktor Scsadej polgármester elleni "banditatámadás" nyilvánvaló, hogy politikai indíttatású volt. Viktor Baloga emlékeztetett arra is, hogy Scsadej a kijevi és az ungvári tüntetések egyik legaktívabb résztvevője volt.
 
Cikk: Molnár F. Árpád
(A Multimédia Hírháttér alapító-főszerkesztője,
az Alsóörsi Hírhatár és a HírAréna főszerkesztője,
emberjogvédő, dokumentumfilmes)

Csillag Ösvény Jósda