2020. 11. 30., Hétfő
András,Andor névnapja

Hamarosan ingyen öntözhetnek az oligarchák

Hamarosan  ingyen öntözhetnek az oligarchák
2014-03-30
A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözővizet – közölte a Belügyminisztérium pénteken.
 
Persze nem arra kell gondolni, hogy Jóska bácsi vagy Mari néni, eztán ingyen locsolhatná a kis háztáji zöldésgét, de arra egészen biztosan, hogy a felcsúti Mészáros bácsi és számos más, újabban a mezőgazdaságba fektetető földrabló fideszes oligarcha, az eu-s milliárdokból kiépülő és a belügy által (?) biztosított csatornákon keresztül, egészen biztosan ingyenesen locsolgathatja majd, a haveri alapon szerzett száz és ezer hektárjait. 

Domján Tibor, Budapest
 
A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.
 

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést az ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magába foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását – áll a közleményben. 
 
„A Belügyminisztérium fogja a vízkormányzást intézni, ez az öntözés szempontjából azt jelenti, hogy a magyar állam nem kér pénzt azért a vízért, amit az élővizekből kivesznek, a Belügyminisztérium pedig nagyon olcsón, vagy ingyenesen fogja elszállítani a föld szélére” – mondta Lázár János. Magyarán, az ingyen vizet, milliárdos eu pénzek felhasználása segítségével, az igazságos  Pintér Sándor fogja elosztani: olcsón és ingyen!
 
Ez valahogy úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy az ingyenvízből olcsón kaphat néhány békemenetes paraszt, ingyen pedig a fideszes oligarchák. A többiek pedig locsolkodjanak továbbra is, a piaci víz és csatornadíjak mellett, Orbán Viktor pedig kampányolhat tovább az ingyenes öntözés elintézésével. 
 
Ami tény,  hogy a következő uniós ciklusban mintegy 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni. Kis Miklós Zsoltot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a Hír Tv riportjában elmondta, hogy 6 millió hektár művelési területet tartanak nyilván az országban, ebből azonban mintegy 120.000 hektárt locsolnak rendszeresen.
 
Ezt szeretnék bővíteni, Kis Miklós Zsolt elmondása szerint, akár 1 millió hektár fölé is,  ami kb. annyira releváns, mint Orbántól az egymillió új munkahely. Arra azonban biztosan elég lesz, az erre felhasznált néhányszáz milliárdocska, hogy az új oligarcháink "nehezen" összemutyizott termőföldbefektetését, legalább az aszálykár ne veszélyeztesse. 
 
A 6 millió művelési hektár és a jelenlegi 120 ezer öntözött hektár aránya, még az ötszörösére, de legyen akár a megálmodott tízszeresére bővítve is, jól érzékelhetően nem azt jelenti, hogy ingyen lehetne locsolni (az ingyenvízzel) ahogyan kampányolnak vele,  hanem azt, hogy valakik onnantól ingyen locsolhatnak, amihez pedig megint borzasztóan sok eu-s támogatást fognak lehívni, elkölteni, majd az igazságos elosztást Pintér Sándorra bízzák. 
 
 

Csillag Ösvény Jósda