2020. 07. 11., Szombat
Nóra,Lili névnapja

Gyurcsány Ferenc Orbánnak: Demokráciát Ukrajnának!

Gyurcsány Ferenc Orbánnak: Demokráciát Ukrajnának!
2014-03-02
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy ne csatlakozzon 1956, 1968 és további szabadságtörekvések elárulóihoz, hanem álljon ki az ukrán nép szabadsága mellett.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke tegnapi keltezésű, Orbán Viktornak írt rövid levelében szólította fel Orbán Viktort, hogy szólaljon fel az orosz agresszióval szemben, amelyet Oroszország Ukrajna ellen elkövet. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök felszólította Orbán Viktort, a Fidesz és a magyar Parlament gyakorlatilag mindenható urát, gondolja át ismét, szabad-e Magyarország energetikai jövőjét Oroszországhoz kötni, amelynél nem csak a gazdasági nyomás, de a katonai erő is bevethető módszer Oroszország külpolitikai céljai elérésére.

A világ emberjogvédői az első pillanattól kezdve Ukrajna népe, nem pedig az ázsiai Oroszország és csatlós oligarchái korlátlan katonai és elnök diktátori uralma és rémuralma mellett álltak, hiszen Ukrajna egy percig sem tűrt habozást. Így egy emberjogvédő számára végig egyetlen választás létezett: Ukrajna lakosságának szabadsághoz és szabad választáshoz való joga, Vlagyimir Putyin és a bukott tömeggyilkos diktátor, Viktor Janukovics ukrán oligarcha elnök további erőszakos beavatkozása nélkül.

Az ellenzéki pártok az utóbbi időben a korábbi puhány, Orbánék minden tettei ellenére a Fidesznél szinte állandó bocsánatkéréssel sorban álló vesztes stílust egyre inkább felcserélték a keményebb és határozottabb felszólalásokra. Miközben az ellenzéki pártok közül a szétmállott, puhány alamusziság talán legkevésbé a Demokratikus Koalíciót jellemezte, aközben Gyurcsány Ferenc pártja, a DK egyre több olyan aktusával is találkozhatunk, amely végre nem csak a párt belügyeivel és más pártokkal való kapcsolataival - amik nyilvános elemezgetésével inkább veszíteni szokás, mint győzni -, hanem a polgári lakosság Orbán óta katasztrofális szociális és egyre súlyosabb helyzetével is foglalkozik, amellyel az Orbán Viktor előtti, tehát lakossági szinten is sokkal értelmesebb, civilizáltabb és felvilágosultabb időkben országgyűlési választásokat lehetett nyerni.

Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc nyílt levelét olvashatják:


Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek
2014. márc. 01. 05:06

Miniszterelnök Úr!1956-ban Kádár János felkérte a Szovjetuniót arra, hogy avatkozzék be a magyar forradalomba, és fegyveres erőkkel törje le azt. Kádár János akkor magyarok millióinak a vágyait az önálló államiságra és a demokratikus Magyarországra zúzta szét évtizedekre.

Néhány perccel ezelőtt az Orosz Federáció Felsőháza felhatalmazást adott Putyin elnöknek arra, hogy fegyveres erőkkel akadályozza meg szomszédunk, Ukrajna vágyát a demokratizálódásra és arra, hogy saját maga válassza meg szövetségi politikáját.

Döbbenetes a hasonlatosság 1956 Magyarországa, 1968 Csehszlovákiája, 2008 Grúziája és 2014 Ukrajnája között.

Miniszterelnök Úr!

2008-ban, az orosz-grúz háború idején Ön rendkívül éles hangon ítélte el az orosz agressziót. A mostani ukrajnai események tökéletesen alátámasztják az Ön 2008-ban hangoztatott nézeteit.

Tegyük félre vitáinkat arról, hogy bölcs dolog-e az atomenergia, hogy meg tudjuk-e mondani, milyen energiára lesz szüksége hazánknak húsz év múlva, hogy gazdaságilag jó üzletet kötött-e Magyarország Putyin Oroszországával.

Kérem, gondolja át még egyszer, szabad-e Magyarország energetikai jövőjét ahhoz az Oroszországhoz kötni, amely külpolitikai céljai elérése érdekében nem csupán a gazdasági nyomásgyakorlástól, hanem a katonai erő alkalmazásától sem riad vissza.

Szeretnénk bízni abban, hogy a mai napon Ön is megértette, hogy rendkívül veszélyes ennyire kiszolgáltatni Magyarországot Putyin Oroszországának.

Biztosak vagyunk abban, hogy Ön, az egykori antikommunista Orbán Viktor nem akarja, hogy az utókor a Szovjetuniót behívó Kádár Jánosként tartsa számon.

Még mindig nem késő: kérjük, álljon el ördögien veszélyes tervétől.Gyurcsány Ferenc
A DK elnöke
 
Villámcikk: Molnár F. Árpád

Csillag Ösvény Jósda