2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Gyermekként élte túl a koncentrációs tábort (Villáminterjúnk Kriszt Lászlóval)

Gyermekként élte túl a koncentrációs tábort (Villáminterjúnk Kriszt Lászlóval)
2017-01-26
Sárdi Mária együtt volt Bergen-belsenben Kertész Imrével. Sárdi Mária könyvét Kertészével jelölték az irodalmi Nobel-díjra. Most készítettünk gyorsinterjút a könyvből készült darab rendezőjével, Kriszt Lászlóval.

Interjú és cikk: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
 
A bergen-belseni koncentrációs tábort túlélt Sárdi Mária "Kislány a pokolban" címmel írta meg személyes hangvételű könyvét. A könyvből készült monodráma tegnapi előadása kapcsán készítettünk az imént interjút a darab rendezőjével, Kriszt Lászlóval. A darabot a Fészek Művészklubban adták elő, legközelebb pedig egy gimnáziumban fogják bemutatni, január 31-én.

Sárdi Mária "Kislány a pokolban" könyvéből készült darabról Kriszt László dramaturg-rendező ezt nyilatkozta:
- A Kazán István Kamaraszínház 2006-ban mutatta be. Ez volt az első rendezésem. 10 éve játsszuk immár; először Budai Tünde, aztán Szabó Eszter, és most Dombrádi Alina közreműködésével. Sárdi Mária együtt volt Bergen-belsenben [a koncentrációs táborban] Kertész Imrével. A történetét feldolgozó könyv benne volt az irodalmi Nobel-díjra jelölt kalapban. Az a véletlen műve, hogy Kertész Imre kapta meg, de ennyi erővel megkaphatta volna Sárdi Marika is. Ettől függetlenül ez a könyv, ami a megélt valós borzalmakról szól, megkapta Izrael állam legmagasabb kulturális kitüntetését.

Kriszt László rendező elmondta:
- Ez a monodráma annyiban különbözik a többitől, hogy egyéni sorsot dolgoz föl, senkire nem mutogat, habár az egész családja Sárdi Marinak elpusztult a Bergen-belseni táborban.

Kriszt László a haláltábort túlélt Sárdi Máriát idézte:
- A jónak az a dolga, hogy jó legyen, a rossznak pedig, hogy rossz. És én élni akartam és a jót választottam.

Kriszt László elmondta, hogy Sárdi Mária talpra állt a borzalmakból, feleségül ment, az Esti Hírlapnak közel 25 évig volt újságírója.

Kriszt László közölte:
- Akik látták, meg látták a darabot, azok mindannyian, egyöntetűen az egyéni tragédián és sorson keresztül is az emberséget látták, a szavaival élve, nagy betűs embernek kell maradni.

A dramaturg-rendező Kriszt László a tegnapi előadásról úgy nyilatkozott:
- Hál'Istennek voltak szép számmal; fele fiatal volt, fele idősebb.

Egyébként ma este egy másik Kriszt László által rendezett darab kerül bemutatásra, aminek túl azon, hogy Kriszt László rendezte, az is külön érdekessége, és nézőcsalogató, hogy Major Bea mellett a főszereplője Damu Roland, akit sokak szerint politikai okokból ítélt el a bíróság nemi erőszakért. Azaz amúgy olyasmiért, amit - hacsak nincs róla filmfelvétel - gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani.

A ma este 7 órakor, a Fészek Művészklubban Damu Rolanddal bemutatott dráma címe: "Pulóvergyűjtő", és W. Mastrosimone azonos című műve alapján készült. Ebben Damu Roland (a drámában Cliff) magányos kamionost játszik, aki a magányos, zárkózott, álmai világát kergető, önző létformában élő nővel, Rose-zal (alakítja Major Bea) találkozik...
 
 
 
A kapcsolódó irodalomból:
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda