2020. 07. 11., Szombat
Nóra,Lili névnapja

Gyermekjogok a KNDK-ban (Észak-Koreától kaptuk)

Gyermekjogok a KNDK-ban (Észak-Koreától kaptuk)
2019-05-20

Olvasson pár sort az észak-koreai gyermekvédelmi törvényekről, a kötelező és ingyenes oktatásról, az árvák helyzetéről és az ingyenes egészségügyről. A dokumentum tartalmát - némi rövidítéssel - szó szerint közöljük. Észak-Koreával a kezdetektől jó barátságban vagyunk. A kontinenseken átívelő tapasztalataink szerint a leginkább tisztelhető, a leginkább szerethető és a legprofibb, leghibátlanabb diplomáciával rendelkező ország a világ összese közül. A most bemutatott fotókat a KNDK-tól kapott rengeteg fotó közül válogattuk.

Fordítás: Molnár F. Árpád

Gyermekjogok a KNDK-ban

Az emberi jogok kezelésében az első helyen említett a gyermek jogai. Ez azért van, mert a gyermek jogainak védelme fontos probléma, amely nagyban befolyásolja az adott ország jövőjét. Tehát az emberek azt mondják, hogy a társadalom progresszív jellege tükröződik a társadalomban élő gyermekek életében.

Akkor hogyan garantálják a gyermek jogait a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban?

A nemzetközi emberi jogi eszközök szerint a gyerekeknek joguk van a kötelező és ingyenes alapfokú oktatáshoz. Ennek megfelelően az országok kötelezővé tették a gyermekek kötelező oktatását, bár az ilyen oktatás időtartama és tartalma egymástól eltérő.

A KNDK törvényben írja elő a gyermekek jogainak biztosítását, hogy a gyermeknek egyetemlegesen joga van az 12 éves ingyenes, kötelező oktatásra.

Ez az oktatási rendszer, amely az összes 5 és 16 év közötti gyermeket magában foglalja, egyéves iskola előtti, ötéves általános iskolai, hároméves junior középiskolai és hároméves senior középiskolai oktatásból áll.

A gyermekjogok biztosításáról szóló törvény előírja, hogy a kormányzati szervek felelősséget vállalnak a távoli hegyvidéki régiókban és a távoli szigeteken élő gyermekek oktatási feltételeinek biztosításáért.

Korea egy tengeri ország, sok szigetet tartalmaz. Közülük sok sziget van, amelyeken csak néhány nélkülözhetetlen személy él, mint a világítótorony-gazdák; ha vannak gyerekek ezeken a szigeteken, iskolák is vannak számukra. Az iskola építése és egy tanárnak egy vagy két gyermekre történő kiküldése része az ország oktatási rendszerének, amely figyelembe veszi a gyermekek jogát, hogy a szülők gondozása alatt nőjenek fel. Ez egy olyan szabályozás, amely nem található meg a világ más részein.

Az iskolák számára, az ország különböző részein vannak paloták és csarnokok; köztük a Mangyongdae Iskolások Palotája, a Pyongyang Diákjai és a Gyermekpalota Pyongyangban [azaz Fenjanban]. Ezeken az alapokon az iskolás gyerekek - a kívánságaik és képességeik szerint - ingyenesen vesznek részt az iskolai szabadidős tevékenységekben. Ők is jól érezhetik magukat a Songdowon Nemzetközi Gyermektáborban és más, az ország festői részein található gyermektáborokban.

A KNDK gyermekjogok biztosításáról szóló törvénye előírja, hogy a gyermeknek joga van az ingyenes orvosi ellátáshoz. Mivel ez a jog közvetlenül kapcsolódik a gyermek életéhez és növekedéshez való jogához, a gyermekek jogainak fontos eleme.

Az ország egészségügyi szolgálata átfogó, teljesen ingyenes, és nincs korlátozva a tárgyak és a tartalmak körében, továbbá mindenki számára egyformán alkalmazandó, beleértve a gyermekeket is.

Az állam viseli a költségeket - diagnózis, laboratóriumi teszt, gyógyszerek, kórházi ellátás, utazás és szanatóriumi tartózkodás, szűrés, konzultáció, vakcinázás és hiányzó végtag pótlása; mindezek a gyermekek családi hátterétől és a társadalmi státuszuktól függetlenül.

A Pyongyang Anyasági Kórház és az Okryu Gyermekkórház a gyermekek reprezentatív orvosi szervei.

Kiemelt és a gyermekjogok fokális problémája a nevelők nélkül hagyott gyermekek kapcsán, hogy a KNDK-ban nehéz megtalálni azokat a gyerekeket, akik az utcán élnek, vagy fedél nélkül alszanak. Azok a gyermekek, akiknek nincsenek szüleik vagy gondviselőik, palotaszerű bölcsődékben, óvodákban és kizárólag a tartományokban, valamint a fővárosban épített iskolákban nőnek fel. Lehet, hogy egy gyermek szülő nélkül marad, de nem lehet árva - ez az ország valósága.

A szülők nélküli gyerekek boldogabbak, mint a szülők gyermekei.

A KNDK-ban a gyermekjogok biztosításának rendszere biztos garanciát jelent minden gyermek számára, hogy jól és egészségesen nőjenek fel.

 

 

 

---

Ha bajban van, vagy Ön segítene nekünk bármiben: Tel.: +36/30/919-6386.
HírAréna Online - Hírháttér Multimédia

Csillag Ösvény Jósda