2022. 12. 06., Kedd
Miklós névnapja

Gyerekek szeme láttára darabolták fel a megölt zsiráfot

Gyerekek szeme láttára darabolták fel a megölt zsiráfot
2014-02-14
A koppenhágai állatkert pár nappal ezelőtt úgy döntött, hogy brutális módon kivégzi egyik kis zsiráfját. A kis állat csak 18 hónapos volt és az állatkert azért döntött a megölése mellett, hogy az ne nőjön fel és ne párosodjon. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Többen tüntettek az állatkert előtt, a kis zsiráfot megetetése után mégis fejbe lőtték egy bénító pisztollyal.

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 
 
Az állatkert hozzáállásában egyik furcsaságot követi a másik. Mindezt gyerekek szeme láttára tették. A halott zsiráf testét gyerekek szeme láttára darabolták fel és dobták oda testének darabjait az oroszlánoknak, akik rávetették magukat a véres húsra. Nem tudom, milyen gondolkozásforma szerint élnek arrafelé, de abban biztos vagyok, hogy egy kisgyermek nem azért látogat el egy állatkertbe, hogy efféle horror jelenet tanúja legyen. Az állatvilágot megy megismerni és megcsodálni. Kisgyermek lévén nem tudják még, hogy az ember milyen kegyetlenül bánik az állatokkal, de azt végképp nem gondolná senki, hogy ilyen módon kellene ezt egy gyermek tudtára hozni. Egy kisgyermeknek az állatok a legjobb barátai, ők a legfontosabbak számukra.

Az eset abban is felháborító, hogy inkább kivégezték a fiatal állatot, ahelyett, hogy másik otthont kerestek volna neki vagy szóba kerülhetett volna az ivartalanítás lehetősége is. Elfogadhatatlan ez a fajta brutális viselkedés emberektől és elfogadhatatlan, ahogyan az ember bánik és uralkodik az állatok felett. Mindenképp büntetendő, mert mindezt kisgyermekek szeme láttára követték el. Azokban a gyerekekben egy világ, amiben hittek, akkor biztosan összeomlott. Mindez egy civilizált társadalomban.

Az állatkert igazgatója, Bengt Holst állítása szerint helyesen cselekedtek. Nem számítottak nekik a heves tiltakozások sem. "Ebben az esetben az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy az állományunk minél egészségesebb legyen" - mondta.

Amikor ezeket a mondatokat olvastam, rögtön elöntött egy furcsa érzés, miszerint a hatalom irányítói az emberekkel sem viselkednek bizony másként. Sajnos, ugyanígy nem számítanak emberéletek sem. Attól függően, milyen cél van a szemük előtt, aszerint áldoznak fel emberéleteket ugyanígy, azzal a különbséggel, hogy nézőközönséget nem állíttatnak hozzá és egyik-másik ismert jelenlegi politikusunk sem a Parlament előtt lövi fejbe az útjában álló személyeket, több száz ember szeme láttára.

Ezek után egy másik dán állatkert is úgy döntött: kivégzi hím zsiráfját, amint sikerül egy nőstényt hozatni a helyére. Elképesztő és szomorú. Úgy cserélgetik őket, mint egy megunt tárgyat. Ha már nem kell, csak meg kell ölni és kész.

Valóban jó hely egy állatkert az állatok számára? Sajnos, nem. Csak annyira lehet jó nekik, mint amikor egy ember börtönbe kerül, mert elítélik valamilyen bűncselekmény miatt. Az állatkertek esetében azonban az állatok ártatlanok. Megszülettek egy bolygóra, ahol élni szerettek volna. Az emberek azonban folyamatosan az életükre törnek és bántják őket.
 

Csillag Ösvény Jósda