2022. 10. 03., Hétfő
Helga névnapja

Forintosítás?!? Hatalmas átverés! - Újabb tüntetések hétfőtől

Forintosítás?!? Hatalmas átverés! -  Újabb tüntetések hétfőtől
2014-11-22
A devizában számolt kölcsönökkel megkárosított társadalom olyan kormányzati döntésekkel kénytelen szembesülni, amely megfosztja alapvető jogaitól és vagyonától - írja az Otthonvédelmi Tanács, egy az otthonvédelmben érdekelt és aktív civil szervezetek java részét, sikerrel tömörítő ernyőszervezet, ezért újabb demonstrációsorozatba kezd a Kossuth téren, november 24-től, december 23-ig.
 
 

Domján Tibor, Budapest
 
 
 
A mostani forintosításnak nevezett intézkedés elfogadhatatlan. A károsultak civil érdekvédelme ezt nem hagyhatja szó nélkül, mostantól hatványozott mértékű erőfeszítést kell kifejtenünk, hogy érvényesüljön az igazság. 
 
Az igazság pedig az, hogy a hitelfelvevők nem devizahitelt, hanem devizában elszámolt forintot kaptak. A bankok a nem létező deviza árfolyamrését és az egyoldalúan emelt kamatokat az adósokra terhelték, a kormány segítségével. 
 

 
A demonstrácóhoz való csatlakozásról az esemény Facebook oldalán található több info, de a szervezők a lájkolások és megosztások helyett, illetve mellett, valójában a személyes megjelenésekre és kilállásra számítanak. 
 
A kormány most kötelezi a becsapott adósokat a nem létező devizahitelek forintosítására, holott forintot kaptak, ráadásul az átváltást a mostani árfolyamon számolják, az egyoldalú szerződésmódosításból és árfolyamrésből eredő visszafizetés a megduplázódott, megháromszorozódott adóssághoz képest elenyésző. 

A hitelek forintosítva ugyan úgy kifizethetetlenek, mert a napi árfolyamon való forintosítással és az új rákényszerített szerződések rengeteg családnak emberöltőnyi az utódokat is megterhelő adósságot jelentenek.

Miután a Kúria 2013 decemberében kimondta hogy nincs deviza a hitelek mögött, törvénytelen az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés, (a szerződések tehát semmisek) de a nem létező árfolyamkockázatot az adósokra terhelték. A kormány a választások után a 2014/XXXVIII törvényben azonnal kiemelte a szerződésekből a semmisségi okokat, és megakadályozza a beadott perek tárgyalását. Ez azért volt számukra fontos, mert addig 12.000 semmiségi pert adtak be a károsultak, és a bíróságok képtelenek voltak kezelni az ügydömpinget.

Miért merte mindezt megtenni a kormány? . Mert nem hiszi el hogy az emberek ki mernek állni az igazukért. és mert mindeddig nem volt erős közösségi akarat a helyzet megszüntetésére. 

Csillag Ösvény Jósda