2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

Félkész paloták Esztergomban

Félkész paloták Esztergomban
2014-02-06
Az Aqua Palace Hotel Esztergom is készül a választásokra. Éppen négy évvel ezelőtt kellett volna elkészülnie, csakhogy a pénz is elfogyott, meg a város is kegyvesztetté lett, így hosszú évekre Csipkerózsika álomba merült a vasbeton szerkezet.

Cikk és fotók: Emma Paradigma
 
 
Valami királyfi csókjától azonban ébredezni látszik a kis-duna parti torzó. Az ablaktáblák egy része a helyére került, néhány munkás is lézeng már az építési területen. Ez a kisebbik szálloda, amit 2 milliárdos költségvetéssel, 50 százalékos készültségi állapotban hagytak félbe. Az Aqua Palace Hotel csak az élményfürdővel együtt üzemeltethető nyereségesen, az élményfürdő viszont már egy éve zárva van. Talán választási kampányfogásként most majd rádobnak egy-két milliárdot.

A másik szálloda a Mária Valéria Hotel - amely alá mélygarázst is építettek és ami miatt eldózerolták a Városi Könyvtárat és a Nyári Napközi épületeit -; az 45 százalékos készültségi fokon áll és nem sok esély van a gyors befejezésére.

Az élményfürdő építését a közvélemény a "fideszesek bulijának" tartotta, de végül örömmel vette birtokba a lakosság az új létesítményt. Az örömbe aztán üröm vegyült, mikor kiderült, hogy a Meggyes Tamás-féle gigantomániának eladósodás lett a vége, sőt, még a fürdőre is kiakasztották a táblát, hogy "Karbantartási okok miatt bizonytalan ideig zárva".

Irigykedhetnek az esztergomiak a Duna túloldalán, Párkányban épült "Vadas" fürdőre, amit apránként, a bevételekből fejlesztettek a szlovák riviérává. Szerényebb építményekkel mégis egy fenntartható, színvonalas létesítményt hoztak létre, a gazdaság teherbírásának megfelelően. Ez természetesen a jegyárakban is megmutatkozik, annak ellenére, hogy euróban kell jegyet váltani.

Az Aqua Palace Hotel Esztergom a tervek alapján leginkább egy szocreál SZOT üdülő lesz - luxuskivitelben. Remélhetőleg mielőbb elkészül, bár ez olyan mutyigyanús sándorfalvai érdekeltségektől is függ, amelyek a hotelépítéstől a közétkeztetésig mindenben gyarmatosították Esztergomot.

A félbehagyott beruházások nagyon sokba kerülnek. Nemcsak az elmaradt haszon miatt, hanem az őrzés, állagmegóvás miatt is. Tehát mielőtt megint belekapnak valami újabb beruházásba a döntéshozók, előbb gondoskodjanak a félkészen állók befejezéséről.

Nagyon nem szeretnénk, hogy a felcsúti szálloda hamarabb készüljön el, mint az esztergomi.

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda