2021. 01. 20., Szerda
Fábián,Sebestyén névnapja

Feel Flux - egy újabb magyar világsiker

Feel Flux - egy újabb magyar világsiker
2014-11-15
Egy kevéssé ismert fizikai jelenséget enged játékos formában megtapasztalni két műszaki egyetemi hallgató, Somlyó Tamás és Lányi Ádám, akiknek Lenz-törvényéből és némi közösségi finanszírozásból egy piacképes élmény játékot sikerült alkotni, melyre világszerte igen nagy érdeklődés mutatkozik. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
A két fiatal feltaláló által megálmodott és valóra váltott játék, a Feel Flux, valójában egy egyszerű réz vagy alumíniumcsőbő készült apró henger, egyedi bőrborítással illetve egy erősen mágneses golyó.
 
A trükk lényege pedig, hogy amikor a golyót megpróbáljuk átejteni a jóval nagyobb átmérőjű hengeren, az sokkal lassabban esik át mint azt várnánk, sőt a henger is nehezebbé válik, miközben a golyó érintés nélkül áthalad rajta. 
 
A jelenség magyarázata a Lenz-törvény, mely szerint az erős fékezőerőt a mágnes által gerjesztett elektromágneses tér hozza létre, tehát bár jól magyarázható elven alapul, mégis rendkívül szokatlan élmény testközelből tapasztalni a működését. Az ifjú feltalálókat pedig éppen azok a jelenségek motiválják, hogy a valóság eddig ismeretlen szegleteit kézzel foghatóvá tegyék, amivel viszont rendszerint komoly meglepetéseket és örömöt csalnak az emberek arcára.
 

Csillag Ösvény Jósda