2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

Évek óta ül a NAV a ScienNet törzsvásárlók pénzén, közben volt aki fölül a lakást vitték el, másokat éppen a NAV bírságol

Évek óta ül a NAV a ScienNet törzsvásárlók pénzén, közben volt aki fölül a lakást vitték el, másokat éppen a NAV bírságol
2014-07-01
Majdnem öt éve, 2009 novemberében csapott le a Nemzeti Adó és Vámhivatal a ScienNet törzsvásárlói rendszerre, mert jelentős összegű, kb. 800 millió forintos adócsalást szimatolt, de azóta semmilyen kézzelfogható eredményt nem produkált. 
 
Ellentétben az állami szervezésű és/vagy védelmű gazdasági bűncselekmények (esetenkénti) felfedezésének gyakorlatával, a ScienNet rendszer összes számláját azonnal zárolták, így 442.000 embernek a ScienNet rendszerben keletkezett adózatlan, ám jövedelemként addig fel nem használt jutalékait, megtakarításait illetve a zárolásig történő egyéb (adózott) befizetéseit is. Annak okán, hogy számos károsult időközben (és többek között) a házát is elvesztve utcára került, Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő megkérdezte az illetékes minisztert.

Domján Tibor, Budapest
 
 
Szávay István, több károsult magánszemély kérésére, még tavaly júliusban fordult írásban Varga Mihályhoz, az iránt érdeklődve, hogy mikor juthatnak végre pénzükhöz az érintettek. A miniszter válasza erre az volt, hogy amikor lezárul a nyomozás, ami egyébként 2009-ben kezdődött és amiben, ezidáig semmilyen kézzelfoghatót nem produkáltak, a szokás szerinti és utólagos gyanusítgatáskon kívül.
 
A jobbikos képviselő újabb írásbeli kérdésére kicsit bővebben azt válaszolták, hogy állítólagos külföldi adatbekérések elhúzódása hátráltatja a nyomozást, de még szerencse, hogy közben volt idejük, mert így legalább észrevették, hogy számos ScienNet-es nem vallotta be a már kivett jövedelmét a rendszerből. 
 
Örömükben cseppet sem zavarja őket, hogy közben majd félmillió ember pénzén ülnek lassan fél évtizede, akik közül többen azóta a házukat, lakásukat is elvesztették ennek következéményeképpen, volt aki öngyilkos lett, másokat pedig adóelkerülőként büntetnek, mert csak NAV által zárolt pénzéből volna képes befizetni az adóját, ha már enni/élni nem is tud belőle. 
 
 
Szávay István ezek után tegnap a parlamentben interpellált a kérdésben, melyre Tállai András a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, aki nagynehezen felolvasta előre megírt válaszát, melyben természetesen az ég adta világon semmilyen konkrétumot nem tudott mondani, ám csípőből megvádolta a Jobbikos képviselőt burkolt politikai haszonszerzéssel.  
 
„Eddig csak az illetékesek, köztük az érintett minisztérium figyelmét próbáltam felhívni ennek az ügynek a fontosságára, most azonban meg fogom vizsgálni, hogy ezen túl milyen konkrét lehetőségek állnak rendelkezésemre az ügy előmozdítására. Még ha a hatóságok a törvény betűjének megfelelően jártak is el, eljárásukat azonban mégis méltánytalannak és igazságtalannak tartom, hisz azzal számos magyar család létbiztonságát sodorták veszélybe.”  - mondta sajtóérdeklősésre Szávay István.
 

Csillag Ösvény Jósda