2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

EU-szabályozással kényszerítené Szanyi Orbánt az élelmiszerárak lecsökkentésére

EU-szabályozással kényszerítené Szanyi Orbánt az élelmiszerárak lecsökkentésére
2014-12-29
Jelentősen csökkenthetné a rezsit Szanyi Tibor európai adóunióról szóló javaslata, amit az Európai Parlament elé vitt. Magyarországon eddig is rekordokat döntögetett az ÁFA, így az élelmiszer ÁFÁ-ja is, ami rengeteg gazdasági bűncselekményhez és nemzetközi maffializmushoz vezetett.

Cikk:
Molnár F. Árpád
 
 
Szanyi Tibor MSZP-s képviselő európai parlamenti javaslata az egész Európai Unióban szabályozná az ÁFA és ezen belül az élelmiszer-ÁFA mértékét. Szanyi Tibor ezzel korlátozná az olyan kormányokat, amilyen Orbán Viktor vezetésével Magyarországon működik. Szanyi Tibor megszüntetné az Európai Unió tagállamai közötti ÁFA-különbségeket is, amivel jelentősen csökkenne a magyarországi 27 %-os általános forgalmi adó (ÁFA) mértéke is.
 
Cégek és magánszemélyek nagyon szépen ki tudják használni az EU tagállamai közötti hatalmas adókülönbségeket és csillagászati összegeket keresnek rajta - mondta el Szanyi Tibor, emlékeztetve a Lux Leaks-ként elhíresült luxemburgi adóbotrányokra is, amit visszatérően szokott emlegetni. A luxemburgi kormányzat ugyanis adóparadicsomi környezetet biztosított néhány extrém gazdag multinacionális vállalat számára.
 
Szanyi Tibor az élelmiszer-ÁFÁ-t nevezte a legfájóbbnak, mert ennek nagyon komoly a szociális tartalma - mondta. Szanyi Tibor figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon nem csak 27 %-os ÁFÁ-ról beszélünk, mert az új (orbáni) különadókkal ez az összeg 30 % fölé ugrik.
 
"Az Egyesült Királyságban, vagy Írországban vagy például a kicsi Máltán NULLA(!)" az élelmiszer-ÁFA - hangsúlyozta Szanyi Tibor. Szanyi azt is mondta: az Európai Unióban jellemzően egy számjegyű az élelmiszer-ÁFA, tehát "8, 9, helyenként 10 fölé is megy, de ez a 20, 27 százalék, plusz, ez észbontó" - mondta Szanyi.
 
Szanyi Tibor közölte: "Ez a 27 plusz szinte felhívás keringőre a bűnözőknek, hogy ez már akkora falat", ami miatt érdemes.
 
Szanyi Tibor szerint a hatalmas ÁFA miatt évente a területen beszedendő adó egyharmada nem kerül az államkasszába. Szanyi szerint az Unióban sem sokkal jobb a helyzet, évente olyan 20 %.
 
25-ről 27 %-ra 2010-ben nőtt az ÁFA, tehát az Orbán-kormány akaratából, de előtte 20-ról 25 %-ra emelkedett. Szanyi Tibor úgy nyilatkozott, hogy valahol megérti, hogy a gazdasági világválság miatt kényszerülhet arra kormány, amit a Bajnai-kormány tett, hogy így emelte az ÁFÁ-t, de kiemelte, hogy ő már akkoriban is kialkudta Bajnai Gordon miniszterelnökkel, "hogy legalább pár dolog" - így például a távfűtés - "esetében viszont 5 %-ra csökkent, élelmiszereknél, alapvető élelmiszereknél meg 18-ra."
 
Szanyi azt mondta: komoly konfliktusa volt az akkori MSZP-SZDSZ-kormánnyal, mert ő 21 %-os ÁFÁ-t tartott az elfogadható plafonnak, de végül 25 % lett.
 
Ezt emelte aztán tovább Orbán Viktor 2010-től.
 
Szanyi szerint a javaslata hallatán az EU kormányai egyik-másik emberének nem ment a fülük széléig a szájuk, de az Európai Parlamentben azért van ennek a javaslatnak "egy elégséges, tetemes fogadtatása, tehát van értelme ezt a javaslatot forgalmazni".
 
Szanyi Tibor az Európai Unióban ismertette, hogy egy ilyen európai jogegységi szabályozással nem lehetne Vida Ildikó jellegű műveleteket bonyolítani, de az áfacsalások, vagy a dohánymutyi is megakadályozható lenne. Az orbáni hatalomgyakorlást "kormányzati klán", "bűnözői banda" titulusokkal illette, amire amikor a Fidesz által fenntartott egyik legfőbb média, amit Orbánék megvásároltak, számon kért (és amely média a nevének említésére is méltatlan és érdemtelen), Szanyi azt felelte, ez pontos definíció.
 
Mint azt Szanyi Tibor elmondta:
 
- Egy adott klán, egy adott hatalmi csoportosulás lényegében magukat a szabályokat alakítja úgy, hogy az csak neki és kizárólag neki tejeljen vagy legyen hasznos...
 
Az Egyesült Államok az utóbbi napokban többet kezdett foglalkozni a közép- és kelet-európai államok, valamint Németország keletre terjeszkedése miatt kialakult belterjes és korrupt médiaállapotokkal, oligarchakörökkel, amik demokratikus és emberjogi szempontból deformált, deviáns, defektes állami és társadalmi állapotokat eredményeztek és a demokráciára, valamint a nyugat stabilitására való romboló hatásuk - hatékony beavatkozások nélkül - garantáltak!
 
Magyarország súlyosan deviáns és defektes médiaállapotaiban, az orbáni felvásárlások és csődgyártások mellett talán a leginkább kiemelendő a német ajkú médiaoligarchia, beltenyészet és gazdasági-politikai korrupciós bűnözés. A Magyarország ellen irányuló német ajkú beltenyész gazdasági bűnözés gerincét képezik az Angela Merkel-féle erőszakos - és az EU egyes országainak lakossága részéről kifejezetten megerősödött közutálatot eredményező - hatalomgyakorlás és ennek német médiabefektetői és oligarcha körei, valamint az osztrák és svájci korrupt, beltenyész oligarcha bűnözői körök.
 
Magyarországon éppen az elharapózott német ajkú médiaoligarchia az egyik legfőbb felelőse annak, hogy a magyarországi médiumok megközelítőleg zéró tájékoztatást nyújtanak arról is, hogy az Európai Unió több gazdaságilag és szociálisan leépült államában az ezekért jórészt legfőbb felelősnek tartott harácsoló és fosztogató német kormányzatot kiutálták, Angela Merkelt pedig Adolf Hitlerhez és a Sátánhoz hasonlítják, akit személyesen neveznek meg, mint legfőbb felelőst országuk gazdasági és szociális lerombolásáért és életük, valamint családjaik élete tönkre tételéért.
 
 
A kapcsolódó irodalomból:
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda