2019. 08. 24., Szombat
Bertalan névnapja

Észak-Koreától kaptuk Kim Jong Nam haláláról

Észak-Koreától kaptuk Kim Jong Nam haláláról
2017-02-27
A világsajtó tele van a hírrel, miszerint Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban, a reptérről a kórházba szállítás közben meghalt Észak-Korea Legfőbb Vezetőjének féltestvére, Kim Jong Nam. A malajziai és dél-koreai közlések Észak-Koreát hozták összefüggésbe a halálesettel. Ezen híradások szerint két nő mérgező anyagot kent az észak-koreai állampolgár arcára, ettől halt meg.

A malajziai közhangulatnak nem néztünk utána, de úgy tűnik, hogy a halálesettel kapcsolatban a nyugati sajtó híresztelései kifejezetten jót tettek Észak-Korea megítélésének és tekintélyének.

A HírAréna Online lapigazgatója, a Hírháttér Multimédia főmunkatársa, Domján Tibor kifogásolta, hogy a nyugati híradások nem idézik Észak-Korea álláspontját.

De nem úgy mi, akik egyenesen a baráti Észak-Koreától kaptuk az alábbi híreket arról, mi a Koreai Jogászok Bizottságának álláspontja. Önök most csaknem a teljes anyagot elolvashatják, ha pedig a linkre klikkelnek, angol nyelven az egészet letölthetik.

Mint azt korábbi észak-koreai híreinkben közöltük: Észak-Korea mindenkivel jóban lenne, aki tiszteletben tartja, függetlenül attól, hogy előtte ellenségesek voltak-e vele szemben.

Az Észak-Koreai anyagból fordította:
Molnár F. Árpád.
Km.: Emma Paradigma.
 

 
A Koreai Jogászok Bizottsága
barátságtalan hozzáállást deklarált
a malajziai oldal részéről

Az Észak-Koreai Hírügynökség február 23-ai közlése szerint február 13-án, Malajziában egy észak-koreai állampolgár, aki diplomata útlevéllel közlekedett, mielőtt utasszállító repülőgépre szállt volna, hirtelen sokkos állapotba került, és a kórházba szállítás közben meghalt.

A szívbénulásban elhalt személyazonosságát Malajzia Észak-Koreai Nagykövetsége megerősítette, és kérte a malajziai oldalt, hogy adják át a testét.

Azonban alighogy a dél-koreai konzervatív média egy hamis jelentést publikált, miszerint őt "halálra mérgezték", idézve ezt, mint "forrást a kormánytól", a maláj titkosrendőrség belekeveredett az ügybe, és gondatlanságból tett egy olyan kijelentést, ami csak rontotta a helyzetet.

A KNDK Nagykövetsége világossá tette, hogy a boncolás nem szükséges, mivel a halál kapcsán már megerősítették, hogy az szívelégtelenség következtében lépett fel, és boncolást soha nem lehet rajta elvégezni, aki a Bécsi Egyezmény hatálya alá esik, és diplomáciai útlevéllel rendelkezik.

Mindazonáltal a malajziai oldal - figyelmen kívül hagyva a KNDK igényét és a nemzetközi jogot - boncolást hajtott végre a KNDK-val (Észak-Koreával) való bármiféle előzetes megállapodása és a KNDK jelenléte nélkül. Sőt, a malajziai oldal követelte a második boncolást, úgy, hogy az első boncolás eredményeit nem közölte.

A Koreai Jogász Bizottság szóvivője szerdán tett nyilatkozatában ezeket a KNDK szuverenitásába való beavatkozásnak nevezte, és hogy ezek nyegle visszaélések az emberi jogokkal, és ellentétesek az emberi etika és erkölcs szabályaival. A nyilatkozat szerint komoly figyelmet érdemel az a tény, hogy az igazságtalan cselekményeket a malajziai oldalon úgy időzítették, hogy egybeessen a dél-koreai hatóságok által indított anti-KNDK-s konspiratív csapásokkal.

A dél-koreai konzervatív média kezdte elterjeszteni azokat a vad pletykákat, hogy a KNDK-civilt "Észak-Korea Általános Felderítési Irodájának két női ügynöke mérgezte halálra". Mindezen pletykákat már azelőtt terjesztették, mielőtt a boncolási eredményeket közzétették volna.

Február 14-én, a halála után egy nappal a dél-koreai Cheongwadae (a dél-koreai elnök rezidenciája), túlzott reakcióval, nagy felhajtással rendezte meg február 16-án a miniszteri találkozót. Sőt, nyíltan tárgyalták a THAAD (amerikai) rakétatelepítést, bár annak semmi köze nincs a KNDK-s polgár halálához.

Ez azt bizonyítja, hogy a dél-koreai hatóságok már régóta várták a helyzetet, és ennek érdekében előre kidolgoztak egy forgatókönyvet. Valóban sajnálatos, hogy csak Malajzia tagadja ezt a tényt.

A haláleset miatt Malajzia kormányát terheli a legnagyobb felelősség, amiért az ő földjükön meghalt az észak-koreai civil.

A malajziai oldal barátságtalan hozzáállása egyik feltűnő megnyilvánulása a holttest KNDK-nak való átadási ügye.

Malajzia köteles átadni a testet, szemben azzal, ahogy a boncolást és a törvényszéki vizsgálatot végrehajtotta. Azonban a test átadását megtagadták azzal az abszurd ürüggyel, hogy addig ezt nem tudják megtenni, amíg az elhunyt családja nem ad DNS-mintát.

Ez azt bizonyítja, hogy a malajziai oldal - baljós célokból - a test átadását átpolitizálja és át is fogja, mégpedig a nemzetközi jog és erkölcs teljes figyelmen kívül hagyásával.

Nagyon aggasztók azok a hangok, miszerint a KNDK-civil halálra mérgezése úgy történt, hogy az "olaj, mint krém volt a fejére kenve, az ő kezeikkel". Ez azt jelenti, hogy a nő túlélte, miután a kezei által őt is mérgezés érte, mégis csak a férfi halt meg.

A KNDK már javasolt egy közös vizsgálatot, és világossá tette, hogy készen áll egy jogászdelegáció küldésére. Ezzel biztosítva lenne az incidens igazságos kivizsgálása.

A KNDK soha sem fog lehetővé tenni semmilyen kísérletet, hogy befeketítsék a függetlensége és a nukleáris fegyverek méltóságteljes erejének imázsát, de törekedni fog arra, hogy kiderítse az esetről az igazságot.
 
Figyelni fogják Malajzia jövőbeli hozzáállását.
 
 
Korábbi Észak-Koreai anyagainkból:
 
 

Csillag Ösvény Jósda