2021. 09. 19., Vasárnap
Vilhelmina névnapja

Erősen mérgező vegyszert szórtak ki országosan! - Az EU-ban tiltott, gyilkos vegyszer használatára adott engedélyt a NÉBIH

Erősen mérgező vegyszert szórtak ki országosan! - Az EU-ban tiltott, gyilkos vegyszer használatára adott engedélyt a NÉBIH
2014-06-26
Az LMP is megdöbbenve értesült arról, hogy a Csányi Sándor tulajdonában lévő Boly Zrt. és a súlyosan mérgező vegyszer, a Redentin gyártójának a Reanal Zrt. kérésére a NÉBIH rábólintott a gyilkos szer használatára. A rendkívül veszélyes vegyszert már ki is szórták a megyékben. Elképesztő és felháborító, hogy ennyire egyszerű lemérgezni az ország élőlényeit, csak megkérjük a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatalt hogy mérgezzük meg egész Magyarországot és már mehet is a téma! Ha Csányi Sándor kéri, akkor minden bizonnyal!
 
Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
Forrás: www.greenpeace.org

A Redentin emberre is mérgező, véralvadást gátló vegyszer. Az Európai Unióban évek óta betiltották a használatát. A Greenpeace június 17-én adta ki sajtóközleményben, hogy Magyarországon mégis kiszórták a rendkívül veszélyes anyagot. A rágcsálóirtó rendkívül kegyetlen módon és lassan öl. A megmérgezett állat testéből csak lassan ürül ki, hetek múlva bomlik le, ezért kutyák, macskák, madarak is igen nagy veszélyben vannak. Nem is beszélve védett fajokról.

Pénzért bárki és bármi el van takarítva az útból. Nem számít környezet, állat, ember. Elgondolkodtató az is, vajon ez a gyilkos szer milyen hatással van mondjuk a búzára? És utána az emberre, aki megeszi az ebből őrölt lisztet. Borzasztó, hogy néhány eszement őrült az egész Földbolygót tönkre teszi, csak mert pénze van.
 
A Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal láthatjuk, mennyire hiteles, hiszen ez esetben is fittyet hányt a veszélyekre, betiltott súlyos vegyszert szórt Magyarország területeire, védett fajokat is veszélyeztetve. Ezek szerint elég, ha Csányi Sándor leteszi az asztalra, amit kell, mert hát ne gondoljuk, hogy a két szép szeméért mérgezik le az országot.

Az OTP-vezér egyre befolyásosabb. Amit ő akar, az úgy lesz. Talán már nem Pintér Sándor a magyarok Istene?

A jelen esetben levegőben is kiszórt Redentin nevezetű rágcsálóirtó szert a pockok állítólagos elszaporodása miatt szórták ki országosan. Csakhogy a szer évek óta betiltott az Európai Unióban. Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője ekképpen nyilatkozott:

"A Redentin nevű rágcsálóirtó szer hatóanyaga többnapos szenvedés után pusztítja el a megmérgezett emlősállatokat, valamint madarakat és halakat. Az emberre is mérgező, véralvadásgátló hatású anyag az európai szinten tiltott, de hazai derogációt kapott légi kijuttatása esetén elkerülhetetlen, hogy más élőlények, így például védett ragadozó madarak, mezei nyulak, őzek is áldozatul essenek. A csak hetek alatt lebomló anyag benne marad a szenvedő és elpusztult állatokban, melyek így ragadozók – akár kutyák, macskák – és dögevő állatok mérgezését is okozhatják."

Az ügyben dr. Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fajvédelmi csoportvezetője is felszólalt:

"A Redentin felhasználása természetvédelmi és vadvédelmi szempontból is aggályos. Egyrészt a mérget nem csak a megcélzott mezei pockok, hanem más védett vagy vadászható fajok is felvehetik, amelynek különösen nagy a kockázata, ha felszíni vízterekbe kerül a szer. Így például 2002-ben 200 pajzsos cankó és egy daru esett Redentinmérgezés áldozatául. Másodlagosan a mérgezett pockok elfogyasztásával védett ragadozók is mérgezést szenvedhetnek, ahogy ez történt 2006-ban egy rétisassal. Emellett rendkívül jelentős lehet a mezei nyulak és hörcsögök pusztulása is, ami például az ezeket fogyasztó világszerte veszélyeztetett parlagi sasok Békés megyei állományában komoly problémát jelenthet a fiókák felnevelésében. Ezek a veszélyek a sokszorosára nőnek a szer most engedélyezett légi kijuttatatásával."

Csillag Ösvény Jósda