2022. 12. 06., Kedd
Miklós névnapja

Emeljük a minimálbért is! (Barack Obama hírlevele, magyarul)

Emeljük a minimálbért is! (Barack Obama hírlevele, magyarul)
2014-02-14
Az USA elnöki Fehér Házának hírleveleiből talán kizárólag a HírAréna publikál. Barack Obama legújabb üzenetét ezért most a magyar lakosság is olvashatja. Obama ezúttal többek közt a minimálbér emeléséről szólt.

Hírlevél: Barack Obama
Fordította: Emma Paradigma
Megbízó és munkatárs: Molnár F. Árpád
 
 
Üdvözlet mindenkinek,

Az imént írtam alá azt a végrehajtási rendeletet, amely a szövetségi szerződéses munkavállalók minimálbérét 10 dollár 10 centre emeli.

Ez így helyes. Sőt, mi több, a vállalatok úgy találták, hogy ha a munkavállalók többet keresnek, akkor motiváltabbak, keményebben dolgoznak és nem váltanak munkahelyet. Ugyanezt kellene elvárni a saját szövetségi kormányaiktól.

A lényeg a következő: Mi az a nemzet vagyunk, amelyik hisz benne, hogy tisztességes munkáért tisztességes bér jár. És Amerika megérdemli a fizetésemelést.

Amennyiben egyetért ezzel, jelezze, hogy velünk tart – és vessen egy pillantást rá, hogy mi mindent fogunk még tenni 2014-ben!

A ma aláírt rendelet országszerte segíteni fog a lakosságon. De ez nem elegendő.

Most éppen egy törvényjavaslat van a Kongresszus előtt, amely minden amerikai számára  növelné a minimálbért, óránként 10 dollár 10 centre. Több, mint 28 millió munkás számára növelné a béreket és amerikaiak milliói mozdulnának el a szegénységből. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások ügyfelei több pénzt tudnának elkölteni.

A minimálbér emelése révén mindenki számára növekedne a gazdaság.

Nem kell hinniük nekem. Higgyenek annak a 600 közgazdásznak - köztük a hét Nobel-díjasnak -, akik a múlt hónapban a Kongresszus mindkét házába írtak emlékeztetőt, hogy az előttük levő törvényjavaslat alig vagy egyáltalán nem lesz negatív hatással a munkahelyekre.

Amikor a Kongresszus két háza előtt álltam és arról beszéltem, hogy szándékaim szerint 2014 a cselekvés éve lesz, az nem csak egy szép szólam volt, hanem annak az elismerése, hogy megvan annak az esélye, hogy Amerikában mindenki számára megvalósítsuk azt az eszmét, hogy nem számít, hogy ki vagy és hogy honnan jössz, ha túlteszed magad rajta, felelősséget vállalsz és hajlandó vagy tenni ezért. Ez az, amiről a "cselekvés éve" szól.

Azóta a beszéd óta már tettem lépéseket a lakosság számára a nyugdíj-előtakarékosság megkönnyítéséhez. Segítséget nyújtottam abban a munkában, hogy az amerikaiak megszerezhessék azokat a képességeket, amelyeket a jobb állás megkövetel és támogatom a hónapok óta munkát kereső amerikaiak millióit. Bejelentettem egy jelentős új kötelezettségvállalást - iskoláinknak a XXI. század technológiájához csatlakoztatása felé.

A cselekvés folytatódik az elkövetkező hónapokban is.

Vessen egy pillantást arra, amit már megtettünk és ami előttünk áll!

Köszönöm,

Barack Obama elnök
 
 
A kapcsolódó irodalomból:

Csillag Ösvény Jósda