2020. 08. 04., Kedd
Domonkos,Dominika névnapja

Elvásik a veres csillag? Bojkott a Heineken ellen, aki szerint a Székelyföld is nem létezik

Elvásik a veres csillag? Bojkott a Heineken ellen, aki szerint a Székelyföld is nem létezik
2015-01-23
Jócskán túlpörögték magukat a Heineken jogászai, amikor megtámadtak egy székelyföldi sörfőzdét, mert az forgalomba hozott egy terméket, Igazi Csíki Sör néven, mert az szerintük nagyon hasonlít az általuk forgalmazott Ciuc Premium nevű sörre. 
 
A vádiratban a Heineken a román média és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi egységének létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva mutatta be a manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást, illetve cégét a Lixid Project Kft-t pedig a Csíki sör márkanév eltulajdonításáért perelik
 

Domján Tibor, Budapest
 
 

Amint a Krónika erdélyi napilap idézte hétfőn, internetes oldalán, a felperes a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá – a kártérítés reményében – egy garanciaalap létrehozását kérte. A Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezését a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére.
 
Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert. A társaság szerint a székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.
 
 
Az európai védjegy hivatal szerint az Igazi Csíki Sör márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem - nyilatkozta Lénárd András többségi tulajdonos.
 
A Heineken Románia ennek ellenére törvényszéki elnöki rendelettel záratná be a csíkszentsimoni üzemet, mivel úgy vélik, hogy az Igazi Csíki Sör lopott márka.
 
Lénárd szerint a beruházást csak a szakhatósággal való egyeztetést követően kezdték el, a gyár építése is csak az európai védjegy hivatal megnyugtató válasza után kezdődött el. “Ez volt az a pillanat, amikor a Heineken, akit addig egyáltalán nem érdekelt az, hogy magyarul kommunikáljon a székelyföldi fogyasztóival, sem a reklámjaiban, sem a termékei címkéjén, magáénak kiáltotta ki a csíki sört” – mondta Lénárd, aki hozzátette: “amíg mi nem védtük le ezt a márkát, addig a csíki sör a mi régiónkban gyártott sörre vonatkozó köznapi megnevezés volt”.

Lénárd szerint a Heineken Románia a gyár építését követően válaszként elkezdte a Csíki Prémium márkalevédését, amiről néhány magyar nyelvű plakátot is kifüggesztettek, de magyar címkéjű sörrel nem jelentek meg a piacon.
 
 
“Ennek a jogi hadakozásnak egyik állomása a bezárásunkra és az eszközök zárolására, illetve kártalanítási garanciaalap létrehozására vonatkozó törvényszéki elnöki rendelet kérése ellenünk” – pontosított Lénárd.

Kiemelte, ugyan nem rendelkeznek egy multinacionális cég pénzügyi lehetőségeivel, az igazukat meg fogják védeni. “A piac minket igazol, hiszen az a több mint negyven székely ember, aki a gyárban dolgozik –már három váltásban folyik a termelés – kitűnő munkát végez, a Sapientia egyetemmel közösen kidolgozott recept nagyon bejön a székelyföldi fogyasztóknak. Az Igazi Csíki Sört mi gyártjuk, csíki tulajdonú és csíki embereket foglalkoztató manufaktúránkban” – nyomatékosította a vállalat többségi tulajdonosa.
 
A Heinekken ellen több internetes oldalon bojkottot hirdettek. Csatlakozzon ön is!
 
kolozsvaros.ro, penzcsinalok.transindex.ro

Csillag Ösvény Jósda