2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

Elnézést kért 'vicces' videója miatt Dr. Novák Hunor, az oltásrészegült, vakcinabarát gyermekorvos

Elnézést kért 'vicces' videója miatt Dr. Novák Hunor, az oltásrészegült, vakcinabarát gyermekorvos
2020-05-15

Dr. Novák Hunor 2020. február 9-én a YouTube-on és Facebook-on is népes követőtábor rajongásával kísért videója* február 10-én máris törölve lett, miután a hozzászólások között a csahos gyűlölködéseken kívül más, az orvost figyelmeztető, tettét egyenesen a BTK-val szembesítő jelzések is érkeztek.

A Magyar Érdekvédő és Jogvédő Egyesület és az Oltáskritikus Életvédők Szövetségének nevében panasszal fordultam a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetéhez, akik a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottságához irányították az ügyet.

 

 

Cikk: Nagy Sándor (Naleksz)

Az Etikai Bizottság 7/2020-as számú határozata, hogy a panaszolt orvosnál etikai vétség nem állapítható meg.

Részlet a 2020. május 11-én keltezett - más panaszosnak(!) is megküldött - határozatból:

...

Novák Hunor kérésünkre 2020.03.22-én írásban reflektált a panaszra:

„Ebben az egészségügyi vészhelyzetben éppen egy „demo verziót" látunk abból, milyen lenne a világ védőoltások nélkül. Ebben az időszakban is kiemelten próbálom minden csatornán keresztül tájékoztatni az embereket a járvány elleni teendőkről, próbálva ellensúlyozni a rengeteg álhír és rémhír terjedését. Ezt a munkát egyedül nem győzöm, ezért egy csapat segít régóta: közösségi média-szakértő, orvosi tanácsadók, programozó, marketinges, videós, adminisztrátor, ügyvédek, jogász stb, segítőim között ismerősök és közvetlen családtagok is vannak, csatornáimhoz többen hozzáférnek (részben külön felhasználókkal, részben a közös irodát használva közös felhasználóval). Az érintett videó egy későbbi humoros, figyelemfelhívó anyag egy részlete, amely tévedésből kerülhetett ideje korán feltöltésre a csapat valamely tagja által (ám a címben és leírásban is szerepelt egyértelműen, hogy ez humor, nem célja a megfélemlítés vagy erőszak propagálása). A videó véleményem szerint ezért senkiben nem kelthet félelmet, nem célja az erőszakos meggyőzés, inkább egy abszurd és vicces figyelemfelhívás. Amennyiben valaki mégis sértőnek, félelemkeltőnek érzi, attól elnézést kérek és biztosíthatom arról, semmilyen ilyen szándék nem volt bennem. A későbbi teljes anyagból még egyértelműbb lesz, hogy ez egy vicc, és nem buzdít semmilyen csoport elleni erőszakra sem.

Továbbra is a békés meggyőzésben hiszek az oltásokkaI kapcsolatban, de ehhez minden törvényes és etikus eszközt be kell vetni: a figyelemfelhívó videókat, plakátokat és a néha polgárpukkasztó humort is. Az oltásellenességgel, pontosabban a járványbarát nézetekkel szemben továbbra is küzdeni fogok."

Fentiek figyelembevételével és részletes mérlegelés után jutott Bizottságunk egyhangú szavazás után a határozati döntésre:

Egyben Bizottságunk Dr. Novák Hunor gyermekorvos figyelmét nyomatékkal felhívja a jövőben még körültekintőbb eljárásra és kifinomultabb kommunikációra!

...

* 2020. május 24-i kiegészítés:

A kifogásolt videón Dr. Novák Hunor látható, civil ruhában, egy rendelő ajtaja előtt. A kamerával szemben állva mondja:

„Még mindig úgy gondolja, hogy felesleges a kötelező védőoltás? Még mindig úgy gondolja, hogy nem adja be a K-vitamint?"

Ezek után a kezében lévő, eddig nem látható gépfegyvert felemelve oldal irányba lő, majd megkérdezi: „Meggondolta magát?”

Könnyed aláfestő zene mellett megjelenik a feliratkozásra lehetőséget adó nyíl (link), illetve Dr. Novák Hunor arcképe, vállán egy zöld plüss sárkánnyal.

 

Orvosaink által kultivált poén fokozásához kellene egy zsák a fejére meg a mesebeli fürge furkósbot!

Gyerekeket nevettető, vicces videó lenne, ahogy a fegyvert eldobva jajgat...

 

 

Nagy Sándor

Budapest, 2020. május 15.

 

 

 

 

Ajánlás:

ARCHIVUM SECRETUM

 

best free website hit counter

Csillag Ösvény Jósda