2019. 09. 18., Szerda
Diána névnapja

Elfelejtették leereszteni a Balatont, gond lehet belőle

Elfelejtették leereszteni a Balatont, gond lehet belőle
2014-03-01
2014. február 28-án 13.30 órakor, a Balaton 127 centiméteres átlagos vízállásánál megnyitották a Sió-zsilipet, hogy apasszanak a tó vízén. Lehet, hogy elkéstek a döntéssel - adta hírül a Balatontipp Strandkalauz.
 
Ahogyan országos szinten is tapasztalható, az államigazgatás dilettantizmusa nem ismer határokat, miért lenne kivétel ez alól éppen az egyik legértékesebb nemzeti kincsünk, a Balaton ügyeinek intézése?
 
A Balaton átlagos vízállása 127 centiméter volt ma reggel, amely éppen tizenhét centiméterrel haladja meg a felső szabályozási szintet és 32 centiméterrel magasabb az ilyenkor optimálisnak meghatározott szintnél. 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: Balatontipp.hu
 
 
A  zsilip nyitásának, zárásának rendjét jogszabály írja elő, ami szerint már jóval korábban ki kellett volna nyitni, ráadásul, most még a kemény télre, fagyásra vagy hasonlókra sem lehet fogni a késlekedést. A hírforrás információi szerint a döntést kivették a vízügyi szakemberek kezéből, politikusok határoztak az eddigi zárva tartásról és a mostani nyitásról is. 
 
 
A késlekedést - tehát a hozzá nem értést, vagy inkább súlyos mulasztást - természetesen tovább fokozza, hogy a Sió-csatorna rekonstrukcióját évtizedek óta halogatják, ami eleve korlátoza a leengedhető víz mennyiségét, mely átfolyást még tovább csökkenti a Sió alsó szakaszán zajló árvízi kapu építése. Így, a feltételezek szerint, a jövő hét közepéig, mindössze maximum 1-2 centivel csökkenthető a Balaton vízszintje. 
 
 
Az Országos Meterologiai intézet előrejelzése szerint nagyjából akkorra, tehát jövő hét szerdára, csütörtökre komoly erősségű viharos északi szél várható, amely akár 20 centiméterrel is megemelheti a tó, a megengedettnél is jóval magasabb szintjét, mely a déli parton már így is a túlcsordulás határán van. Amennyiben az erős szél kihajtja a vizet a parta, úgy az könnyen tönkreteheti a strandok pázsitját, parkokat és természetesen a vízelvezető rendszerekben is komoly károkat okozhat. 
 
A zsilip nyitása - a Balatontipp.hu munkatársai szerint - éppen annyira váratlanul történt, mint amennyire magyarázat nélkül hagyták az utóbbi időben a zárva tartását. Elmondásuk szerint teljesen véletlenül botlottak az eseménybe siófoki fotózás közben. A Balatoni Hajózási Zrt.(Bahart) területén lévő zsiliphez közel sem mehettek, de a kapuból éppen meg tudták örökíteni a nyitás pillanatát.
 
A helyszínen lévő helyi vízügyi dolgozók elzárkóztak mindenféle információ adástól. Más forrásból sikerül megtudni azt is, hogy a zsilipnyitásról szóló utasítást ők is legfeljebb negyed órával korábban kapták meg. 
 
Természetesen nem szurkolunk érte, hogy ebből a fiaskóból komoly környezetei kár származzon, de nagyon kíváncsiak volnánk, hogy jelenleg, éppen melyik nagyfejűhöz tartozik, ennek a bonyolult feladatnak a koordinálása?
 
 

Csillag Ösvény Jósda