2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Elbújt a Fidesz roma fiókszerve, a Lungo Drom (Kökény Kálmán, a LÁSO DROM alelnöke)

Elbújt a Fidesz roma fiókszerve, a Lungo Drom (Kökény Kálmán, a LÁSO DROM alelnöke)
2014-10-10
Jászapáti roma szervezeteinek gyűlésére kaptunk meghívást, ahová viszont a Fidesz és annak fiókszervezete, a cigány lakosság körében közutálatnak örvendő Farkas Flórián vezette Lungo Drom egyetlen képviselőt sem küldött. Több cikkben és kisfilmben fogunk beszámolni Jászapáti áldatlan Fidesz-politikai állapotairól, ahol - mint azt Bicskén tapasztaltuk - szinte mindenki fél. Az emberekből - több cigánytelepen is jártunk - ömlenek a panaszok, de amint arról van szó, hogy kamerába beszéljenek, inukba száll a bátorságuk. Mindenki attól retteg, hogy még a világ országai részéről annyit bírált orbáni közmunka pogromból is kirúgják őket. Mindenki megtanulta ugyanis, hogy a közpénzből dúsgazdag multi- és multimilliomos fideszes polgármester és országgyűlési képviselő, Pócs János városában, Jászapátiban a legkisebb kritikáért is az elérhető maximális politikai megtorlás jár. Aki egyetlen rossz szót szól akár a Fidesz kapcsán, akár bármilyen problémáról, egyik napról a másikra még a közmunkából is kirúgásra kerül. A fideszes zsarolások nyíltan folynak. A későbbiekben bővebben szeretnénk beszámolni ezekről és rendelkezünk soha, sehol, senki részéről nem publikált dokumentumokkal.
 
Cikk: Molnár F. Árpád

Az alábbi rövidfilmben az átlagos politikusnál számottevően értelmesebb és tehetségesebb szónok, Kökény Kálmán, a LÁSO DROM alelnöke hosszú beszédének egy részletét hallhatják és láthatják Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Jászapáti városból, a Pájer Antal Művelődési Házból. Kökény Kálmán az alábbiakban a Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromról ejt néhány szót:

- Ha valaki már jelöltet állít, akkor tisztelje meg a jelöltjeit azzal, hogy a jelölő szervezet elnöke vagy alelnöke jöjjön el és mutassa be azokat az embereket, akiket ők fölvállaltak és velük szeretnének az elkövetkező időszakban dolgozni. Úgy látom, hogy a Lungo Drom részéről nemhogy a jelöltek nem jöttek el, de sem a vezetőjük. (...) Ha egy adott városért szeretnék tevékenykedni, mint képviselő, akkor tiszteljem meg a lakóit azzal, hogy eljövök és bemutatkozom. Ez mutatja a Lungo Dromot, hogy sem programjuk, sem emberük nincs.

Kökény Kálmán, a LÁSO DROM alelnöke a cigány polgári lakosság részéről - jó pár éves tapasztalatból állítjuk ezt - rendkívüli közutálattal és közmegvetéssel övezett Farkas Flórián vezette Lungo Dromról így folytatta:

- Amikor azt mondják, hogy Önökért és Értetek tesznek, akkor meg lehet nézni, hogy mikor jönnek! Mert mikor probléma van, akkor sincsenek itt, és most sincsenek itt. (...) 25 éve, folyamatosan, a rendszerváltás óta csak ígér. (...) Ha megnézzük az ő vezetőjüket, abban az esetben jönnek, ha elérkezik a választás 4 évente! Most én azt mondom, 5 év múlva fognak velük újra találkozni!

Amikor problémák voltak - mondta Kökény Kálmán -, "az mellé álltak, aki az igazságtalanságot elkövette". Mint arról olyan sokan Jászapátiban, Kökény Kálmán is beszélt erről, amikor a kisebbségi önkormányzat alelnöke szakmai vitába került Pócs János fideszes országgyűlési képviselővel, Jászapáti polgármesterével. Ezért aztán Pócs János, a Fidesz országgyűlési képviselője és Jászapáti polgármestere törvénytelenül kirúgta a teljes kisebbségi önkormányzatot, törvénytelenül elvette a hivatalukat és törvénytelenül olyan képviselőket ültetett a helyükre, akiket nem a lakosság, hanem a Fidesz politikai vezetése választott. A roma önkormányzat és annak elnöke, Farkas Miklós és az alelnök, Farkas Sándor az ombudsman elé terjesztették az ügyet, aki az ellenük folytatott üldözésben halmozott törvénytelenséget állapított meg, de természetesen - ahogyan ez az egész Európai Unió demokratikus sereghajtójához, a Fidesz-féle Magyarországhoz illik - a törvénytelenséget nemhogy felszámolták volna, de azokhoz a mai napig ragaszkodnak.

Rácz Tamás, a Lungo Drom alelnöke bujkál a lakosság és a roma szervezetek, valamint a cigány lakosság elől, aki ezekben az ügyekben is a Fidesz törvénytelen polgármestere, Pócs János mellé állt és védelmébe vette annak minden megállapítottan jogsértő tetteit.

A beszéd 3 percét a következő média-lejátszón is végignézheti:
 
 

Előadó: Kökény Kálmán
Operatőr: Molnár F. Árpád (ELI)
és Kovács Adrienn Nikoletta
Executive Producer: Emma Paradigma
és Vajda Attila

Zene: Cigány Himnusz
 
 
A filmben érintett nevekből, tartalmakból és fogalmakból:
cigányság, cigány, roma, LÁSO DROM, Lungo Drom, Kökény Kálmán, Jászapáti, Pócs János, Rácz Tamás, választások, kampány, kampánygyűlés, Fidesz, Jászalsószentgyörgy, Jász-Nagykun-Szolnok megye, nemzetiségi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat, Bodics László, Jászapátiért Önökkel Szövetségben, jelöltállítás, Cigány Himnusz, HÍRHÁTTÉR, HírAréna, Molnár F. Árpád, művelődési ház, roma jogok, emberi jogok, human rights, humanrights, program, fiókszervezet, érdekképviselet, magyar, 2014, város, község.

Csillag Ösvény Jósda