2022. 10. 05., Szerda
Aurél névnapja

Down-kórosok táncos videoklipje a Down-szindrómások Világnapjára (Fotókkal)

Down-kórosok táncos videoklipje a Down-szindrómások Világnapjára (Fotókkal)
2014-03-24
A korábbi Index-főszerkesztő Uj Péter lapja, a 444.hu és Gyurcsány Ferenc is megemlékezett a Down-szindrómások Világnapjáról egy igazán lebilincselő, Down-kórosok táncos videóját bemutató videoklippel. A videoklip egyébként szintén a Down-szindróma-világnapra készült és pár napja jelent meg. A Down-szindrómások Világnapját először Svájcban tartották meg, 2006-ban. A világnap célja a Down-szindrómások megismerése, elfogadása és társadalmi integrációjuk elősegítése.
 
Cikk: Molnár F. Árpád

Tegnapelőtt, pénteken volt a World Down Syndrome Day, azaz a Down-szindrómások Világnapja, amelynek alkalmából az Uj Péter vezetésével működő 444.hu a nálunk is látható videoklipet ajánlotta megtekintésre, ezzel a cikk-címmel: "Ezt a videót nézd meg, és egész hétvégén nem lesz rossz kedved".
 
 
A zenei videoklipet aztán - a mai napon - átvette többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki saját Facebook-oldalán a következő kommentárral ajánlotta: "Merjék szeretni! És köszönjük a 444.hu-nak."

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai rendellenesség, ami leginkább talán az arcon látható.

E villámcikk írója is dolgozott felnőtt Down-kórosok között, amikor a kecskeméti, egyébként pokoli rossz hírű és rengeteg köztörvényes visszaéléssel működő Platán Otthon munkatársa volt. Sőt: a közel 100, zömében súlyos szellemi és testi fogyatékos felnőttek között az egyik kedvencem is egy Down-kóros volt, akit pár nap alatt megtanítottam - ha csak pár szót is - beszélni.

Személyes tapasztalataimnál fogva mondtam mindig, hogy a felnőtt korú szellemi és testi fogyatékosok - a ritkább kivételektől eltekintve - sokkal pozitívabb, jóindulatúbb és toleránsabb emberek, mint a hétköznapi, egészségesnek nevezett állampolgárok, hogy a gyerekekről már ne is beszéljünk. Ennek nyilvánvalóan elsősorban genetikai okai vannak. Az Emberiség egyszerűen pokoli selejtes genetikai tulajdonságokkal agyonvert, ami valamiért a szellemi fogyatékosok körében lényegesen normálisabb képet mutat, mint az átlagemberek között.

Szellemi fogyatékos felnőttek felügyeletével és ellátásával foglalkozni sokkal könnyebb, mint pl. gyerekekkel bánni, akik mérhetetlenül rosszindulatúbbak, sötétebbek, hitványabbak és alávalóbbak, mint a felnőtt lakosság civilizációs intellektusán is jobbára túltevő mentális fogyatékossággal élők.

A megváltozott képességűek között igen nagy számban találunk Down-szindrómásokat, másként Down-kórosokat. A Down-kórral született személyek általában - de nem minden esetben - csökkent értelmi képességekkel rendelkeznek és az esetek többségében különféle szervi, klinikai, veleszületett problémákkal küzdenek. Különösen gyakoriak pl. a szívbetegségek. A Down-szindróma ugyanakkor kitűnik abban, hogy - kevés kivételtől eltekintve - mind a hétköznapi emberekhez képest, mind a többi szindrómához és fogyatékossághoz képest is magasabb szintű jóindulatot, kedvességet, közvetlenséget és barátságosságot hordoz. Egy Down-szindrómával született gyermek pl. sokkal inkább szerethető, mint egy hétköznapi, mivel sokkal-sokkal jóindulatúbb, kedvesebb és önzetlenebb, mint a jellemben hozzá képest gyakran messze-messze alacsonyrendű átlaggyerekek. Továbbá: a Down-szindrómával élőknek általában sokkal jobb a humorérzékük, valamint gyakran értelmi és mozgásképességükhöz képest is sokkal fejlettebb pl. a velük született labdaérzékük. Feltűnő emellett - többek között - a hajlékonyságuk is. Sok Down-szindrómás pl. kényelmesen alszik úgy, hogy miután az ágyában felül, azután - miközben mind a két lába nyújtva marad - lehasal a saját lábára.
 
 
A következő videoklipben magasan funkcionáló Down-szindrómások táncát láthatjuk. Érdemes elismételni, hogy nem minden Down-kóros csökkent értelmi képességű. Előfordulnak köztük olyanok is, akik több diplomával rendelkeznek.
 
Down-szindrómásokkal mindenki találkozott személyesen, aki legalább egy közepes méretű városban élt vagy nagyobb városokban több időt töltött.

A dal Pharrel Williams 2013. novemberében kiadott száma, amelynek a címe: "Happy".
 
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda