2020. 08. 14., Péntek
Marcell névnapja

Disznóólba száműzte a törökszentmiklósi városvezetés a hajléktalanszálló lakosait

Disznóólba száműzte a törökszentmiklósi városvezetés a hajléktalanszálló lakosait
2014-06-18
Előzetes bejelentés nélkül, pontosabban a megjelölt időpont előtt egy héttel, 2014.06.08.-án, nemes egyszerűséggel utcára dobták a törökszentmiklósi hajléktalanszálló lakóit, melyet a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ (KKSZ) üzemeltet és amely a korábbi működéséből adódóan - egyes információk szerint - 51 millió forinttal nem tud elszámolni, ráadásul csak a 2008-2010-es időszakot tekintve.
 
Így feltehetően a 2010 utáni időszak alatt is tízmilliók tűntek el, ám azt a rendőrség egyelőre nem vizsgálja. Eközben - sajtóértesülések szerint - dr. Juhász Enikő polgármester nem érti, hogy a disznóólba száműzött 10 hajléktalan miatt mi ez a nagy felhajtás?
 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: serfozoistvan.hu 
 
 
Dr. Pető Zoltán aljegyző elmondása szerint az ANTSZ (ami állítólag többször kifogásolta korábban a körülményeket) hirtelen nem taláta megfelelőnek az épületet és ezért azonnal megvonták a működési engedélyét. Az önkormányzat és az intézményt működtető Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK), információink szerint értesítette ugyan a szálló több, mint tíz állandó lakóját, ám végül a kijelölt határidő előtt közel egy héttel egyszercsak közölték velük, hogy most azonnal (másfél órán belül) el kell hagyniuk az épületet; amennyiben nem, úgy a cuccaik mennek az égetőbe.
 
 
A hivatalos szervek részéről (Önkormányzat, KSzSzK) természetesen semmilyen alternatívát nem kínáltak, de a gyorsabb költözés érdekében felkínáltak egy fejenkénti tízezer forintos "utazási támogatást", amit, miután az utcára tett csapat elfoglalt - jobb híjján - egy közeli, használaton kívüli disznóólat, természetesen azóta sem fizettek ki részükre. Az "önkényes lakásfoglalókkal" szerencsére egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a polgárőrség nem intézkedett, ruhát, élelmet és némi egyéb segítséget is csupán azok a városlakók nyújtottak számukra, akik szörnyülködve értesültek az eseményekről.
 
Kucsera György önkormányzati képviselő szerint a hajléktalan szálló megszűnésének valódi oka többek között az, hogy jelenleg egy büntetőjogot is érintő per van a régi KSzSzK igazgatónője (régi kegyeltje dr. Juhász Enikő polgármesternek) ellen, aki eddig 51 millió forinttal nem tud elszámolni a 2008-2010 időszakot nézve. Vélhetőleg további tízmilliók jöhetnek szóba a 2010 utáni időszakra vonatkozóan is.
 
Ezekre az anomáliákra Kucsera György illetve több ellenzéki képviselő többször felhívta már a figyelmet, vizsgálóbizottság felállítását is többször kezdeményezték, ám a fideszes többség, de különösen dr. Juhász Enikő polgármester (a képen), Budai Ferenc, Fejes Ferenc, a szociális bizottság elnöke védelmükbe vették a most büntető eljárás alatt álló KSzSzK-igazgatónőt. Kucsera György szerint a szociális ellátást tönkretették, aminek egyértelmű felelőse a jelzett személyeken túl Budai Ferencné, aki szakmai vezetőként 2008-2010 között pontosan tudott minden visszaélésről, de azt a hivatalos szervek felé nem jelentette. Jutalmul - ahogy az lenni szokott - a Fidesz kinevezte igazgatónak. A dolog furcsasága - állítja Kucsera György -, hogy a szociális törvényben foglalt beszámolási kötelezettségének immáron 2 éve nem tesz eleget az önkormányzat felé, azt a gyanút erősítve, hogy ő is vétkes a pénzügyi és szakmai felelősség vonatkozásában.
 
A legnagyobb baj az, hogy mindennek a kárvallottjai az idős, beteg rászoruló emberek, mint ahogy most látszik, immáron már a hajléktalanok is. Ezt művelte egy szociálisan “érzékeny” polgármester és alkalmatlan csapata az elmúlt években.
 

Csillag Ösvény Jósda