2020. 11. 27., Péntek
Virgil névnapja

Demján Sándortól vett telket a kormány, a vételár egyelőre nem publikus

Demján Sándortól vett telket a kormány, a vételár egyelőre nem publikus
2014-04-17
Újabb, akár több tízmilliárdos építkezésbe kezd a kormány, Orbán Viktor egy korábbi álma, a kongresszusi központ apropóján. Ennek első lépéseként, egyelőre nem publikus összegért, megvásárolták Demján Sándor telkét, a Művészetek Palotája szomszédságában. A helyszín, tehát már biztosnak mondható, a finanszírozás viszont még korántsem, hiszen a kormány, akár EU-s finanszírozás nélkül is belevágna az építkezésbe, had folyjon a közpénz. 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: privátbankár 
 
 
Már a helyszíne is megvan a Budapestre tervezett, négy-ötezer fős kongresszusi központnak, egy februári kománydöntésnek köszönhetően, az üzlet pedig, a TriGranit Fejlesztési Zrt. sajtóosztályának információja szerint, a napokban meg is köttetett, Demján Sándor cége és a kormány között. A vételár  - egyelőre - nem publikus, feltehetően azért, mert az még nem tisztázott,  hogy a projekt fejlesztésében is részt vehet-e majd a Trigránit, vagy már eleve le van zsírozva a Simicska Lajos, esetleg Mészáros Lőrinc cégei számára. 
 

Az új konferencia központot, a Művészet Palotája (MüPa) melletti 12 ezer négyzetméteres telken építik fel, mely intézmény megvalósítását, már több mint egy évtizede tervezik, ám forrást, ezidáig még nem sikerült hozzá biztosítani. Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány annyira elszánt az építésben, hogy akár uniós támogatás nélkül is megvalósítja a konferenciaközpontot. 
 
A kormány elszántságán, főleg a stadionokra már kifizetett százmilliárdok tükrében,  nem is lehet csodálkozni, hiszen az új épület beruházási költségét - valamikor az első Orbán kormány derekán - még kétmilliárd forintra taksálták, azóta viszont az összeg, ahogyan a vezér betegsége és közpénz éhsége is, akár a tízszeresére is rúghat, így - egyes becslések szerint - akár újabb húszmilliárd közpénz forintot is beletolhatnak valamelyik nemzeti oligarcha, közvetve pedig természtesen Orbán Viktor zsebébe. 
 
 

 

Csillag Ösvény Jósda