2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Csonti Car, Pestisrácok.hu és az állami hackerbűnözés (Elérhetetlenné vált a Multimédia Hírháttér Facebook profilja is)

Csonti Car, Pestisrácok.hu és az állami hackerbűnözés (Elérhetetlenné vált a Multimédia Hírháttér Facebook profilja  is)
2014-09-18
Nemrég cikk jelent meg a PestiSrácok.hu oldalon, miszerint a népszerű Csonti Car autókereskedés több, mint százezer tagot számláló Facebook oldala elérhetetlenné vált, majd a semmiből több azonos nevű áloldal alakult. A tulajdonost szinte azon nyomban megkereste egy erősen állami és titkosszolgálati kötődésű cég vezetője, aki milliós összegért cserébe az állapotok rendezését helyezte kilátásba. A Csonti Car rutinos tulaja, persze, rögtön átlátta, hogy nyilvánvaló lehúzásról, zsarolásról van szó, ezért azonnal belement az "üzletbe" és természetesen nem a rendőrséghez, hanem a médiához fordult, a PestiSrácok.hu internetes portál munkatársait megkeresve.

Domján Tibor, Budapest
Képek, info: PestiSrácok.hu
 
 
Történt, hogy szerda délután, sajnos, későn érkeztem a Nyugati felüljáróhoz, ahol lerobbant a Ne Fizess demonstráció autókonvoja és mivel a hidat a rendőrök mindkét oldalon lezárták, ezért már nem jutottam fel hozzájuk. A tervezett következő úticéljuknál, az NNI épülete előtt vártam egy órát rájuk, de nem jöttek, mert feltartották őket a rendőrök, ezért friss hírekért egy Oktogon közeli netezőbe ugrottam be, ahol észrevettem a PestiSrácok cikkét, melyben éppen azt taglalták, hogy mivel kivételesen megszólaltak egy feltételezhetően állami kötödésű hackerbűnözéssel kapcsolatban, ezért többször elérhetetlenné vált az ő oldaluk is.
 
 
 
Miközben mindezt jelezni próbáltam a Multimédia Hírháttér Facebook oldalának - előtte éppen egy másik anyagot küldtem át oda - már nem volt lehetőségem, ugyanis a Multimédia Hírháttér Facebook oldala, egészen egyszerűen megszűnt! Gondolkodtam, hogy vajon mit is csináltam előtte, de semmi különös nem jutott eszembe, mindössze annyi, hogy a PestiSrácok cikke és Facebook bejegyzése alá odabiggyesztettem egy minden média által azóta is elhallgatott, lassan három éve készült filmünket, melynek címe: Minden idők legnyilvánosabb hekkermaffiája mögött Orbán Viktor, Pintér Sándor és az USA áll..., a PestiSrácok linket azonban már nem tudtam elküldnei a Multimédiának, mert nem volt hova!
 
A fejleményekről hamarosan beszámolunk, addig viszont néhány mondat erejéig érdemes áttekinteni a PestiSrácok, Csonti Car kontra állami hackerbűnözés részletetit.
 
A történet lényege, hogy július 3-án letiltották a Csonti Car népszerű és több mint százezer felhasználó által követett közösségi oldalát, majd még aznap létrejött három kamu Csonti Car oldal a Facebook-on. A sztori eddig akár mindennapos is lehetne, csakhogy néhány nap múlva, anélkül, hogy a kereskedés tulajdonosa, Csontos Zoltán bárkinek is elújságolta volna kálváriáját, telefont kapott a Repon-tól, hogy ők orvosolni tudják a problémáját. Csontos Zoltán rögtön gyanút fogott, de szándékosan belement a játékba, miközben a PestiSrácok.hu-t is értesítette. A Csonti Car és a Repon tárgyalásán kiderült, a rejtélyes körülmények között felbukkanó cég 1,2 millió forintért cserébe vállalta volna, hogy a Facebook-ról eltávolíttatják a három kamu Csonti „profilt”, miközben újra aktiváltatják a tulajdonos eredeti oldalát. A Repon még egy hónapos garanciát is vállalt volna arra, hogy az áloldalak és azok áltartalmai egy hónapon belül biztosan nem kerülnek elő. Portálunk fejest ugrott a Facebook közösségi irányelveibe és kőbe vésett szabályzataiba, így gyorsan kiderült, a Repon által felkínált incidesmenedzsment szinte csak akkor valósítható meg, ha a kamu oldalak létrehozói törlik a profilt a Facebook-ról, egyúttal felfüggesztik az eredeti Csonti Car oldal jelentgetését. 
 
Csontos Zoltánt, a Csonti Car tulajdonosát, a lap állítása szerint is, július 10-én kereste meg Romhány Gergely, a Repon Kft. ügyvezetője, mert "úgy hallották, gondjaim vannak és ők meg tudják oldani, de ez nem lesz olcsó", ám a személyes találkozáson, persze, kikérte magának, hogy esetleg ők állnának az eset mögött. A Facebook oldal, melyet több, mint egy hónapon keresztül "valakik" blokkoltak, a Repon Kft.-vel való tárgyalások időközbeni megszakítása után visszakapcsolódott, ám mivel a tulajdonos újra felvette a kapcsolatot Romhány Gergellyel augusztus végén, szeptember elejére már újra elérhetetlenné vált.
 
Mindeközben persze kiderül, hogy Romhány Gergely 2009-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztály jogi gyakornoka volt, majd 2011 február és 2013 júniusa között az azóta megszűnt és NETI Informatikai Tanácsadó Kft.-vé átalakult kormányzati cégnél, a Puskás Tivadar Közalapítványnál dolgozott, amely a rendőrségnek és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak végzett különféle hálózatbiztonsági munkákat, többek között internetes tartalmak eltávolítását.
 
Miután a PestiSrácok.hu és Csontos Zoltán a támadásokról tájékoztatta a Romhány Gergely előző munkáltatója által életre hívott CERT-Hungary Központot, azt a tanácsot kapták, hogy forduljanak a rendőrséghez, mert „a Kormányzati Eseménykezelő Központ az állami- és önkormányzati szervek incidenskezelési feladatait látja el, így gazdasági társaságokkal kapcsolatos incidensekre hatáskörrel nem rendelkezik”.
 
A rendőrséghez... vicces, nem?
 
A tegnapi illetve a tegnap előtti naphoz, a Multimédia Hírháttér Facebook oldalának hirtelen eltüntetésén kívül még két igen intenzív jelenség tartozik; az egyik, hogy újságíróink fényképeit kezdték mutogatni a HírTv esti hiradójában Zoltai Andreával kapcsolatban, délelőtt pedig az V. kerületi Rendőrkapitányság kezdett nyomozásba, rágalmazás ügyben, egy fél évvel ezelőtti HírAréna cikk miatt, melyben csupán két állami fedezésű bűnöző lett megemlítve, Berki Béla és Heritesz Viktor. Mindketten különösen nagy értékű csalási ügyekben érintettek, melyekben különböző módokon közszolgálati intézmények is érintettek. Mindkettő személy azonnal és több esetben fel lett jelentve (a sértettek által is, persze), mely ügyekben a rendőrség egyáltalán nem nyomozott, ám rágalmazási ügyben azért elkezdték a próbálkozást.
 
Ha csapatostól bele akarnak bukni, hát tegyék!
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda