2023. 09. 25., Hétfő
Eufrozina,Kende névnapja

Csányi akarja irányítani az ország agrárpiacát (is)

Csányi akarja irányítani az ország agrárpiacát (is)
2014-03-01
Folyamatosan zajlik a magyar oligarchák csendes háborúja a stratégiai ágazatokban, a magyar agrárszektor irányításáért folytatott küzdelemből pedig - ami egy rendkívül jól jövedelmező üzletág - Csányi Sándor sem szeretne kimaradni. 
 
A KITE Zrt., a legnagyobb magyar agrárintegrátor cégre, kezdetben csupán a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László pályázott, a szintén stratégiainak számító péti Nitrogénművek Zrt.-n keresztül, mellyel voltaképpen egyedüliként tett ajánlatot, ám Csányi Sándor, egy KITE Zrt.-s középvezetőn, Guba Sándoron - mintegy strómanon - keresztül, durván beletenyerelt az üzletbe.

Domján Tibor, Budapest
 
 
Az OTP Bank Nyrt. rendkívül rövid és szűkszavú közleményben tájékoztatta a piacot arról, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69%-os mértékű közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezik a nádudvari KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben - írta tegnap a Portfolio érdekeltéségébe tartozó agrárszektor.hu.
 
Fontos megemlíteni, hogy a Bábolna Zrt. korábbi, illetve az IKR Zrt. közelmúltbeli szétesése és input üzletágainak, a cseh Andrej Babis érdekeltéségébe kerülésével, ma a KITE Zrt. számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori szervezetnek, amely közvetlenül 9 ezer, indirekt módon pedig további több mint 10 ezer termelővel áll kapcsolatban.
 
 
"Évekkel ezelőtt egyszer már meg akartam venni a KITE-t, de akkor nem sikerült" – fogalmazott még 2013. októberében Bige László, illetve elmondta az is, hogy a mostani megvásárlást több mint egy évig tartó tárgyalások előzték meg. "A többségi tulajdon megvan, a többit majd meglátjuk" – utalt a ma még folyamatban lévő adásvételi aktusra Bige László, hozzátéve, hogy a KITE megvétele „több tízmilliárd” forintba kerülhet.
 
A tavaly szeptemberi állás alapján, a Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt., a menedzsment és a dolgozók tulajdonában lévő, együttesen 52 százalékos részvénycsomagért a névérték (teljes névérték: 1,5 mrd Ft) tizennyolcszorosát fizette volna, míg a névérték tízszeresét adná egy további 28 százalékos pakettért, amelyet mezőgazdasági termelőüzemek birtokolnak. A fennmaradó tulajdoni hányad pedig banki, beszállítói és egyéb külső érdekkörben van, a felvásárlás szempontjából viszont ez már nem annyira jelentős. (A céginfo.hu és a Portfoli.hu elemzői, ez utóbbi 20 százalék ellentételezését, a névérték ötszörösével számolták, és így jött ki, hogy megközelítőleg 18-20 milliárd forintot szánhat Bige László, a KITE felvásárlására.)
 
 
(A feltüntetett pakettek arányai - menet közben, valami okból - 52-28-20 %-okról,  52-29-19 %-okra módosultak.)
 
Az ajánlat, egyes piaci elemzők szerint nem volt túl nagyvonalú, még annak ellenére sem, hogy a tulajdonosi kör már évek óta próbál túladni a cégen, de tekintve az elmúlt évek komolyan emelkedő üzleti ereményeit, a több milliárdos nettó készpénz állományát, árukészletét és egyéb vagyonelemeit, a KITE Zrt., szerény becslések szerint is dupla annyit ér, azonban más - komolyabb ajánlatot tevő - érdeklődő nem volt. 
 
A KITE Zrt. többségi részvénycsomagjának (52%) vételárát, október elején, a Nitrogénművek Zrt. letétbe is helyezte és megállapodás született az adásvétel feltételeiről, amely azonban egy hosszabb folyamat, ugyanis a tranzakciót jóvá kell hagynia,  egyrészről a tulajdonosi kör közgyűlésének, később pedig a Gazdasági Versenyhivalnak (GVH). Ez, lényegében azt jelenti, hogy újabb vételi ajánlatokat már nem fogad be a cég, azonban a tulajdonosok - vagy akár a GVH - még megakaszthatja a tulajdonosváltást. 
 
 
Nem sokkal ezután, a 2013. október 15-én tartott közgyűlés alkalmával, a KITE Zrt., kisebbségi részvénycsomágját (29%) birtokló KITE Kft. taggyűlése - mely a mezőgazdasági termelőüzemeket tömöríti - nem a Nitrogénművek Zrt. tízszeres, hanem Guba Sándor, a KITE Zrt. egyik régióvezetőjének, OTP hitelből történő finanszírozású és a névérték húszszorosát fizető részvényvásárlási ajánlatát fogadta el, ráadásul száz százalékos szavazati aránnyal. Guba Sándor bemutatta a közgyűlésnek az ügylet bonyolításához szükséges, nagyjából 9 milliárdos OTP bankgaranciát és ígéretett tett, a fennmaradó 19 %-nyi, a kisrészvényesek kezében lévő pakett, szintén a névérték húszszorosáért történő felvásárlására, ami további, kb. 4 milliárd forintba fog kerülni.
 
Az OTP legutóbbi, rövid  bejelentéséből egyébként az következik, hogy az említett felvásárlások már meg is történtek. 
 
A Nitrogénművek Zrt. szerint Guba Sándor,  egyértelműen egy stróman, hiszen a KITE Zrt. munkavállalójaként, sem vagyona,  sem hitelképessége nem volt egy ilyen horderejű felvásárláshoz, a harmadik személy javára történő, elővásárlási jog érvényesítése pedig jogszabályokba ütközik. A vállalat gyanítja azt is, hogy a Guba Sándort finanszírozó hitelintézet súlyosan megsértette az ügyfélazonosítási, kockázatkezelési és a pénzmosási szabályokat, ezért a társaság nyomozóhatósági vizsgálatot illetve MNB ellenőrzést kíván kezdeményezni. 
 
A KITE Zrt. egyes tulajdonosai viszont úgy gondolják, hogy Bige László és a Nitrogénművek jogi álláspontja “inkorrekt és meggondolatlan fenyegésnek” minősíthető, ami azt is eredményezheti, hogy amennyiben a kilátásba helyezett vizsgálatok megvalósulnak, úgy éppen a legnagyobb üzleti partnerei távolodnának el a nádudvai cégtől, ami annak szétszakadását is jelentheti.  
 
Jelen pillanatban,  a magyar agrárszektor irányításáért vívott csata, a következőképpen áll:
 
Bige László (52%) - Csányi Sándor (46,69%)
 
Kíváncsian várjuk a folytatást. 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda