2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Butaság alapú bérrabszolga társadalmat épít Orbán (Dr. Erőss Gábor szociológus)

Butaság alapú bérrabszolga társadalmat épít Orbán (Dr. Erőss Gábor szociológus)
2014-11-20
A HírArénak nyilatkozott Erőss Gábor szociológus, aki elmondta, hogy a tudás alapú társadalom helyett, a hatalom érdekében épül ez az egészen borzalmas rémálom, ez az úgynevezett munka alapú társadalom, ami azt jelenti, hogy az alsó rétegeket közmunkára ítélik, és gyakorlatilag éhbérből kell megélniük, miközben a lakosságot megfosztják a továbbtanulás lehetőségétől.
 
Lájkolhatja a Facebook-oldalunkat is:
https://www.facebook.com/hirarena

Interjú: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
 
 
Már az előző ciklusban hozzálátott az Orbán-kormány, most pedig folytatja, hogy elvegyék a magyar gyerekektől és fiataloktól a továbbtanuláshoz való jogot - nyilatkozta a HírArénának dr. Erőss Gábor, a szociológiai tudományok doktora (PhD), a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja. A továbbtanuláshoz való jog megfosztásáról dr. Erőss Gábor kijelentette:

- Ez egy egészen drámai fejlemény! Talán még a netadónál és a NAV-botránynál is nagyobb botrány! Arra számítok egyébként, hogy a következő hetekben és hónapokban ez fogja a legnagyobb figyelmet kapni. Ugyanis bevezették a tandíjat az előző ciklusban, most pedig a gimnáziumi férőhelyeket vágják meg és negyedével csökkentik a középfokú oktatás büdzséjét, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen azok az alsó-középrétegek sem fogják tudni megtaníttatni, még érettségihez juttatni sem fogják tudni a gyerekeiket, akik számára ez az egyetlen kitörési lehetőség.

Dr. Erőss Gábor visszatérően hangsúlyozta, hogy a magasabb iskolai végzettség lényegesen magasabb fizetést jelent. Azt állította, hogy magasabb iskolai végzettséggel - "minden ellenkező híreszteléssel szemben" - könnyebb munkához jutni.

- Tehát ha engedik továbbtanulni a fiatalokat, az mindenkinek jó. Ha nem engedik, az meg mindenkinek rossz - mondta.

A szociológus azt mondta: a fiatalok taníttatása "jó lenne az államnak is!"

- Ez a borzasztó - folytatta -, hogy az állam saját magának is árt, mert aki magasabb végzettséget szerez, az a magasabb fizetéséből többet is adózik. Tehát mindenki jól jár azzal, hogy ha a tudás társadalmát építjük. Ehelyett épül ez az egészen borzalmas rémálom, ez az úgynevezett munka alapú társadalom, ami azt jelenti, hogy az alsó rétegeket közmunkára ítélik, és gyakorlatilag éhbérből kell megélniük; míg korábban a közmunkások a minimálbért megkapták, most már azt sem kapják meg. Nem segítik őket az elhelyezkedésben; statisztikák bizonyítják, hogy a közmunkások 90 %-a később sem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Tehát nem segítik őket az elhelyezkedésben és ezt a felnövekvő új nemzedéket nem engedik egyszerűen továbbtanulni.

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Erőss Gábor kijelentette:

- Tehát a szegényeket közmunkás-létre ítélik, a munkásokat pedig arra, hogy minimálbérből éljenek meg, bérrabszolgaként tengessék az életüket és mindezt csak azért, mert úgy érzi az Orbán-rezsim és annak a kiszolgálói, hogy úgy jobban tudnak uralkodni a társadalmon, hogyha megfélemlített és elnyomott bérrabszolgák tömegeiből áll az ország, és nem pedig ahogy Széchenyi mondta, "kiművelt emberfőkből", mert aki továbbtanul, az megtanulja a kritikai gondolkodást - és végül is a középiskolának, gimnáziumnak és a felsőoktatásnak az is az egyik funkciója, és részben be is tölti, csak részben -, a kritikai gondolkodás pedig veszélyes minden zsarnoki hatalomra. Így az Orbán-féle zsarnoki hatalomra is veszélyes mindenki vagy bárki, aki kétségbe vonhatja az ő igazságukat.

Molnár F. Árpád mondta:
- Igen, a nyugati társadalom a jóléti alapú és a tudás alapú társadalmi modellt hirdeti, ezzel szemben Orbán Viktor a - majdnem kimondtam, hogy a - butaság alapú társadalmat...

- Igen, ez egy teljesen idejétmúlt elképzelés - felelte Erőss Gábor -; az egész világ egyébként, hogyha Orbán Viktor nem csak saját magával és a haverjaival, Felcsúttal és a stadionokkal, és az egyéb korrupciós ügyekkel volna elfoglalva, akkor körbenézhetne a világban és láthatná, hogy az az egyik legnagyobb probléma globálisan, hogy a technikai fejlődés következtében mind kevesebb a munkahely. Tehát mind kevesebb élő munkára van szükség, és főleg kevesebb fizikai munkásra. Tehát mindenütt gond a munkanélküliség és erre az értelmes országok az egyetlen értelmes választ adják - igen, ahogy a kérdésben elhangzott -, hogy tudás alapú társadalmat építenek, vagyis olyan szakmákra képzik ki az embereket, és olyan tudás elérését próbálják biztosítani a részükre, amit a gépektől nem lehet várni. Tehát a tudás alapú társadalom azt jelenti, hogy az emberek olyan munkát végeznek, amit a gépek nem tudnak helyettük elvégezni. Ehelyett az orbáni vízió, a munka alapú társadalom víziója az nem akármilyen munka, hanem kimondottan az a bérrabszolga munka, amit alapvetően akár gépek is elvégezhetnének, épp ezért teljesen fölösleges embereknek végezniük, számos esetben legalábbis.

A szociológus kijelentette:

- Tehát ez egy teljes zsákutca. Ez egy történelmi bűne a Fidesznek, hogy ebbe a zsákutcába irányítja a magyar társadalmat és tényleg, pusztán csak a hatalmi érdekeinek megfelelően; mert semmi más nem indokolja, hogy ne engedjék továbbtanulni, érettségit szerezni se engedjék a fiatalokat, a diákokat. Úgyhogy számítok rá, hogy a tinédzserek becsatlakoznak és erősíteni fogják a jövőben ezeket a tüntető tömegeket, mert az ő jövőjük is a tét, és ha már bekapcsolódnak, akkor talán a szüleik is, és ez megsokszorozhatja a tiltakozás erejét és nagyságát - mondta dr. Erőss Gábor.
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda