2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Börtönbe küldtek egy 84 éves apácát és két társát Amerikában - urántárolót rongáltak

Börtönbe küldtek egy 84 éves apácát és két társát Amerikában - urántárolót rongáltak
2014-02-20
"Kérem ne legyen kíméletes velem. Az, hogy életem végéig börtönben maradhatok, a legnagyobb ajándék számomra" - mondta a bírónak az ítélethirdetést megelőzően Megan Rice nővér, akit a 65 éves Michael Walli és az 54 éves Greg Boertje-Obed társával azért ítéltek el, mert  2012-ben, a Tennessee állambeli Oak Ridge-ben a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, átvágták a védőkerítéseket, az amerikai kormány egyetlen olyan létesítményénél, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel, mindezzel közel 1000 dolláros kárt okozva. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Tettükért, a hatályos törvények értelmében, akár 20 évet is kaphattak volna, de a bíró "csak" három évet mért a 84 éves apácára, két társa pedig öt-öt évet kapott a Knoxville-i bíróság keddi ítélete szerint, mert ők már korábban is voltak büntetve. 
 
 
A kerítések átvágásával, jelszavak felpingálásával, a tároló falának kalapácsolásával és emberi vérrel történő lelocsolásával, a három elítélt több mint ezer dollár közvetlen kárt okozott, az Oak Ridge-i létesítmény kényszerű leállása (?) pedig további több mint 8500 dollárnyi veszteséget jelentett, tehát, az összesen 13 évet, a nem egészen kétszázezer (+ 1,8 millió állítólagos leállás?) forintos károkozásért kapta a három vádlott, akik egyébként a Transform Now Plowshares elnevezésű békeaktivista csoport tagjai voltak.
 
 
Az Oak Ridge-i Környezetvédelmi Békeszövetség elnevezésű szervezet közleménye szerint, a csoport nem az objektum sebezhetőségét akarta demonstrálni, hanem minössze tiltakozni kívánt, az általuk "háborús bűnnek" minősített nukleárisfegyver-gyártás ellen.
 
 
A létesítmény-együttesnek, ahová 2001. szeptember 11-e után a központi urántárolót építették, szerepe volt az első amerikai atombomba kifejlesztésére irányuló Manhattan-projektben is, ám akkor még az Y-12-es katonai kódnevet viselte. Ezért is érdekes, hogy a legmodernebb biztonsági eszközökkel felszerelt különlegesen védett katonai intézménybe hogyan jutott be egy 84-éves apáca és két nyugdíja "terrorista" társa, akik a felfedezésükig közel két órát bolyongtak a többrétegű biztonsági zónákon keresztül, mire elérték az urántároló falát?
 
A bírósági tárgyaláson elhangzott az is, hogy amikor egy őr felfedezte őket, étellel kínálták és énekelni kezdtek.
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda