2020. 11. 30., Hétfő
András,Andor névnapja

Baromfi vagy házikedvenc? Világszerte hódít a pelyheske, avagy a Silkie csirke

Baromfi vagy házikedvenc? Világszerte hódít a pelyheske, avagy a Silkie csirke
2014-05-04
Nálunk, egyelőre szinte ismeretlen, Amerikában viszont már jó ideje tartják és fogyasztják a Silkie néven emlegetett és valójában az ázsiából, feltételezhetően kínából származó, fekete csontú csirkét, ahogy ott mondják: wu gu ji-t. Ráadásul, nem egy géntechnológiai mutánsról van szó, mert őshazájában évszázadok óta ismerik, még Marco Polo is megemlékezett róla, melynek bár a csontja nem is mindig fekete, a bőre igen sötét, kékes-szürkés, húsa pedig bézs színű, jóval sötétett mint a hagyományos csirkének. 

Domján Tibor, Budapest
 
 
Első gondolatom az volt vele, hogy - bár nem biztos, hogy létezik, de - fenemód fel tudna dobni egy baromfiudvart, hiszen sűrű és pelyhes, egyenesen selyemhez hasonló tapintású tollazattal rendelkezik, ráadásul több féle élénk színben tud pompázni, igaz,  éppen olyan buta tekintete van mint a hagyományos hazai változatainak. Valahol azt mondták róluk, hogy leginkább a Muppeth Show néhány lökött szereplőjére hasonlítanak és mint kiderült, a legtöbb helyen valóban inkább hobbiállatként, vagy házikedvencként tekintenek rájuk.
 
 
Teszik ezt annak ellenére, hogy a hagyományos bolti csirkékkel ellentétben, a Silkie-t nem nagyüzemekben tenyésztik, ahol gyakran halliszttet, meg mindenféle tömegnövelőt és szteroidokat tolnak beléjük, miközben halálra rémülten csipkedik egymást, ezrével  összezárva a szűk ketrecekben, hanem kimondottan rideg tartásúak, ezért bár a húsuk valamivel sötétebb a nálunk megszokottnál, ízük a régi háztáji csirkéével vetekszik, amiről viszont már nekünk van egyre kevesebb fogalmunk.
 
 
Talán a bőrének (és csontjainak) rendkívül sötét színe borzasztja a fogyasztókat, ami miatt Európában szinte alig ismerik, Amerikában viszont, az ázsiai bevándorlók jóval magasabb arányának köszönhetően egyre elterjedtebb. Elkészítésének módjairól, vagy arról, hogy milyen boltokban érdemes Silkie-t keresni, még a NewYork Times is közölt cikkeket
 
 
Ha valaki esetleg design baromfiudvarban gondolkodik, akkor bátran válassza a Silkie-t, hiszen a tyúkok közül ez a fajta a legnyugodtabb és legbarátságosabbak közé tartozik. Hamar megszokja az emberi kezet, simgatható, engedelmes fajta. A tyúk rendkívül jó kotlós, remek anya. Kb. három tojást tojik egy héten. Persze, valamivel drágább is mint a hagyományos kotlósok, de a sokoldalúsága kárpótolja érte gazdit. 
 
 

Csillag Ösvény Jósda