2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Bár Orbán csak az ukrán határig repült, mégis lemondott Janukovics elnök

Bár Orbán csak az ukrán határig repült, mégis lemondott Janukovics elnök
2014-02-22
Eddig azt gondoltuk, hogy rezsimek megdöntésének alapfeltétele, hogy Orbán Viktor, jövőfényező baráti látogatást tegyen a számára szimpatikus diktatúrákban, újabban viszont már diplomáciai hercehurcára sincs szükség, elég hozzá, hogy kampánycélból helikopterre szálljon a Pintérjével meg a Hajdújával és megtekintse a kiszemelt ország határát. 
 
De van egy még érdekesebb perspektíva. Amikor a Molnár F. Árpádot legutóbb elhurcolták és a hűvösön csücsült, az idő alatt letartóztatták cseh kormányzat egy ultrakorrupt részét,  tegnap óta a Molnár ismét börtönben ül, mire az ukrán elnöknek lett sürgős a távozás, Timosenko pedig kiszabadult. Hogy mik vannak?

Domján Tibor, Budapest
 
 
Talán még emlékeznek, csupán néhány nevet említek, akiknek Orbán Viktor, rendszerint mesés távlatokat latolgató személyes vagy közvetett látogatása után - ha szabad így fogalmazni - nem volt sokkal tovább: Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szinte azonnal ment a levesbe, de Schmitt Pálon keresztül még Kadhafival is gyümölcsöző jövőről ábrándoztak, aki azóta ráadásul igen csúnya halált halt. Egy szimpátia-látogató eszmecsere után, pedig már Miheil Szaakasvili grúz államfőnek sem sikerült átmentenie a "trónt" az új rendszerbe.  
 
Azóta, persze Orbán is tanulhatott a dologból és stabilabb diktatúrák után nézett, mostanában egyre sűrűbben jár Putyinhoz, sőt Kínában is dícsérgeti a demokratikus átrendeződést, nemrég pedig - nem megerősített információk és kép tanúsága szerint - még a Halálcsillagra is ellátogatott, ahol Darth Vader személyesen fogadta, de aztán neki is mennie kellett az uralkodóhoz ezért komolyabb dolgokról nem esett szó, de ne lepődjünk meg, ha március 15-én megjelenik néhány ezer birodalmi rohamosztagos.
 
Hazafelé megnézték még az ukrán határt, majd nem sokkal később Janukovics elnök lelépett az országból. 
 
 
Egyébként sem szabad lebecsülni "áldozatos munkáját" ennek a kis embernek, mert  - a közmédiák értelmezési szintjén legalábbis - végül mégis nemzetközi siker koronázta az erőfeszítéseit, hiszen nemrég, csak sikerült bekerülnie a világ legkeményebb diktátorai élvonalába, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet 2013-as évet összefoglaló kampányfilmjében, amihez - kicsit megkésve ugyan, de - ezúton is gratulálunk az egész szerkesztőség nevében. 
 
 
 
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda