2021. 10. 20., Szerda
Vendel névnapja

Az Új Világ jelképeivel és tényeivel az Ultraviola című sci-fi film

Az Új Világ jelképeivel és tényeivel az Ultraviola című sci-fi film
2014-04-26
Súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy a filmeket kizárólag az emberek szórakoztatására készítik. Különösen az olyan futurisztikus műveket, amelyek csak úgy hemzsegnek a szimbólumoktól, mint a 2006-ban készült Ultraviola (Ultraviolet).
 
Cikk: Emma Paradigma

Az „ultrafaros”, feltűnően csinos Milla Jojovich főszereplésével készült sci-fi, az Ultraviola a felületes szemlélő számára csak egy kissé bárgyú vámpírsztori, ügyes kütyükkel, antigravitációs üldözési jelenettel és az elmaradhatatlan küzdősportos, lövöldözős harci jelenetekkel.

Pedig rögtön a film címe is hordoz üzenetet. Az ultraviola szín utal az UV fényre, az ibolyántúli (ultraibolya) a már éppen nem látható tartományba eső elektromágneses sugárzásra.

Elektromágneses hullámok, elektromágneses sugárzás tengerében élünk; senki sem képes kivonni magát alóla. Aki ilyen sugárzást előállítani képes eszközökkel rendelkezik, az korlátlan hatalom birtokosa és a totális kontrollt képes az élőlények fölött bevezetni. Az ilyen frekvenciájú vagyis a legkisebb hullámhosszúságú rezgés, a még látható fény színe az ibolya (viola). Az ibolya még látható. az ibolyántúli pedig már nem.

Az ultraviola már a „fekete fény„ tartománya. Ez arról nevezetes, hogy az emberi szem már nem, de bizonyos állatok - főleg rovarok, hüllők, madarak - látják. A denevérek is, meg persze a vámpírok.

Tudjuk, persze, hogy vámpírok nem léteznek - meg boszorkányok sem -, mégsem légből kapott a történet. Gondoljunk csak a fekete nemesség nagyon is valóságos kék vérére.

A lila szín minden árnyalata pszichológiai jelentéssel is bír. A képzelet, az álmok a spiritualitás, de a gyász színe is. Az ibolya a mágiát és a misztériumot is jelenti.

Nos, ez a film - hasonlóan a jövőtervezés egyéb forrásaihoz - képregény alapján készült. A vér a vámpírok eledele a folklórban, de a szimbolikus jelentése sem elhanyagolható. Nem véletlenül ez az alapmotívuma ennek filmnek sem. A vér megfertőződése lehet szándékos vagy véletlen, de mindenképpen szembeállítja egymással a szuperképességű vámpírokat és a hagyományos emberiséget. Ádáz küzdelemben akarják egymást megsemmisíteni a felek. Borítékolni lehet, hogy ennek a küzdelemnek az emberek lesznek a vesztesei. Fordulat akkor következik be a történetben, amikor a főhősnő szíve ellágyul egy elpusztításra ítélt klónfiú láttán és nem teljesen önzetlenül, de megpróbálja megmenteni az életét, abból a célból, hogy saját magán és társain is segítsen.

A filmet önfeledt szórakozásnak, mesének is gondolhatnánk, de nagyon is üzenet. Mégpedig a fajsúlyosak közül. A hagyományos emberiség kontra a szuperképességű beavatottak. Ez nem lázálom, hanem ez a felállás a világban. A saját világukról mit sem tudó tömegek és a titkos társaságok révén a világot irányító kevesek, akiket nevezhetünk elitnek, illuminátusoknak, kék vérűeknek. Ha rosszindulatú akarok lenni, akkor azt írnám: vámpíroknak. Nem is tennék róla említést, ha nem készülnének az emberiség kiirtására. Ezért ezt a van, aki szerint egyébként bugyuta, vontatott filmet is komolyan kell venni, mert ez figyelmeztetés, illetve forgatókönyv, melyben a hagyományos emberek hagyományos módon hullanak, mint a legyek.

A hősnő fehér ruhájának vörösre változása is szimbolikus. Harchoz az illik. A tornyok, a rácsos tartónak és tetőszellőzőnek álcázott háromszögek és piramisok felbukkanása, a vér és az ember manipulálása, a hemofíliások, a klónok, a transzhumanizmus pedig már a mindennapjaink része, ahogy egyre mélyebbre jutunk az Új Világrendben.

A felhasznált technika szintén ismerős, bár még antigravitációs motort nem láttam, de az elvét bárki megtalálhatja a világhálón és akár otthon is megépítheti. A retinaellenőrzés jobb helyeken már működik. A számítógép is tudni akarja, hogy valóságos emberrel van-e dolga vagy robottal, mikor regisztrálunk egy-egy oldalra. A „kivetítés” meg bármelyik plázában vagy iMax moziban élvezhető – csak egy speciális szemüveget kell hozzá feltenni.

A fegyverarzenálról meg már nem is beszélve; annyiféle és olyan elképesztő fajtájú fegyver létezik, hogy még a legvadabb sci-fi álmunkban sem gondolnánk. Egy egyszerűbbet meg már magunk is kinyomtathatunk egy számítógépes nyomtatóval. A filmben a telefon készült így.

A legfontosabb üzenet azonban a kereszt üzenete, a film végén, amely révén a hősnő lelke is meggyógyult (ezt kereszt formájú építményből lehet kitalálni). Az üzenet a következő: a lélek gyógyulása után van ellenszer a test meggyógyítására is és…

„…mindazok, akik a zsarnokság, az igazságtalanság és a gyűlölet hívei - imádkozzanak, hogy ne sikerüljön..."

Csillag Ösvény Jósda