2020. 05. 31., Vasárnap
Angéla,Petronella névnapja

Az Orbán-paródiák - Interjúnk a műfaj legjobbjával, Huszár Attilával

Az Orbán-paródiák - Interjúnk a műfaj legjobbjával, Huszár Attilával
2015-07-03
Mások százmilliókból készítenék, pártok milliárdos közbeszerzésekkel oldanák meg, de Huszár Attila egy személyben gyártja mindezeket, és kimagaslóbb, mint az összes párt hasonló próbálkozásai és kínlódásai együttvéve. Egy tehetség tehát, akinek ezért nem jut munka, és aki annak ellenére, hogy tehetséges, eddig mégsem hagyta el az országot.

Interjú: Molnár F. Árpád
Executive producer: Domján Tibor
 
A politikai animációs filmek legjobbjával, Huszár Attilával ma készítettem interjút.

Országgyűlési képviselők, miniszterelnökök, médiavezetők nézik, nagyjából mindenki ismeri, aki számít, de ahogyan ez gyakori, relatíve kevesen keresték meg. Én is ma beszéltem vele először.

Orbán-paródiái egyedülállók az Interneten. Gyakorlatilag zéró költségvetésből mindent megoldott. Megírja a történeteket, a párbeszédeket, a forgatókönyvet, animációs figurái pedig táncolnak és énekelnek.

- Úgy körülbelül 2009-2010-ben kezdtem és csináltam például ilyen Markos-Nádas dolgokat, de nem igazán volt nézettségük - nyilatkozta Huszár Attila. - Készítettem saját animációkat, kitalált dolgokat is. Az Orbán-videókat is úgy kezdtem, hogy nem volt munkahelyem; fizikai munkát szinte képtelen vagyok végezni. Ha öt percet dolgozok, akkor úgy dolgozik a szívem, mintha mittudomén 30 km-t futottam volna. Valamit kezdeni akartam magammal; a számítógépezést kapásból megtanultam, magyarításokat és reklámvideókat készítek, és annak idején elkezdtem az Orbán-videókat. Csináltam a Facebook-on az Orbán-paródiák-at, aminek volt, hogy napi százezres nézettsége volt. A Facebook végül letiltotta.

- Igen - feleltem -, a Facebook-kal komoly demokrácia-problémák vannak. A Facebook gyakran nagyon gátlástalanul és kritikátlanul védi a diktátorokat a polgári lakossággal szemben. Nyilván hasonlóan állnak hozzá arab vonalon is. Az Iszlám Állam terroristáinak elegendő a Facebook-nál panaszkodni, és az kritikátlanul betiltja azokat, akik nem támogatják a terrorizmust. A youtube is hasonlóan nyomorult.

Huszár Attila legutóbb betiltott youtube-videója az "Orbán népmesék" sorozatából ered. Mivel az Európai Unió 28 tagállama demokratikus és emberjogi legutolsója, Orbán Viktor és oligarcha bűntársai számára nem kívánatos a videó, ezért a youtube betiltotta, mi pedig ezért töltöttük fel ismét. Orbán oligarcha és népi söpredéke úgy véli, hogy a humor nem megengedett a Diktátor kapcsán, hiszen hogy jön ahhoz a nép ilyen sok ezer öngyilkosság és a magyar történelem legnagyobb elmenekülési hulláma kellős közepén, hogy poénokkal sértegeti a kvázi korlátlan hatalmú és mintegy korlátlanul tolvaj, korrupt diktátort, de aki nem olyan bolond, mint Orbán Viktor és minőségi köre, az felfogja - ha mégoly csöppnyi eszével is -, hogy egy ilyen terroristával és szintén néppénzen eltartott klánjával szemben a humor vagy a gúny mégsem annyira tiltott terület. Elvégre mégsem jár tömeges mészárlással, amihez Orbán Viktor és hibbant szavazóbázisa olyan iszonyatos gyűlölettel hurrázik, hajrázik és tapsol.
 
 
 
Huszár Attila is úgy járt, ahogy ez gyakran megesik: a betiltások megszorozzák az ember mozgásterét:

- Miután a Facebook letiltotta az Orbán-paródiákat - mondta Huszár Attila -, ezért újat kellett csinálni, és akkor úgy gondoltam, ezért videóban is lehetne nyomni a zenéket és akkor hadd szokja az Orbán. Meg reklámnak is jó stb., és hogy lássák az emberek, a sok agymosott, kicsit humorosabban feldolgozva a valóságot.

- Ezek nagyon tehetséges, kiugróan jó minőségű videók az Interneten - feleltem Huszár Attila szavaira -, és ugye ráadásul énekelsz is rajta, van, amikor nő is énekel, nagyon széles spektrumot lefogsz a felhasznált programok terén is, tehát ez a tehetség honnan van? Kívülállók azt gondolnák, hogy valamilyen politikai párt megbízásából, komoly személyzeti háttérrel, de hát én kiszúrom, hogy ez nem így van, tehát nem pártok pénzelik, hanem van egy tehetséges személy, aki hogy úgy mondjam, mindenhez ért és ő készíti ezeket az egyedülálló anyagokat.

- Így van, abszolút nem áll mögöttem párt vagy hasonló. Saját magamtól kezdtem el, mert egyik párt oldalán sem állok. Szóval mindegyik egy hazug, egy mocsok, csak az Orbán haladta meg az ingerküszöböt. Ami érdekel, azt hamar megtanulom. De csak ami érdekel. És akkor elkezdtem: letöltöttem egy Adobe programot, elkezdtem nézegetni, aztán a többit. És miközben csináltam, ráéreztem és így megtanultam elég gyorsan. Hamar, mert ha elém raknak egy programot, akkor lehet, hogy két óra múlva már tudnám is, hogyan működik, kenném-vágnám a dolgokat. Ami érdekel, azt gyorsan meg tudom tanulni. Akkor az egyik animáció program, amivel dolgoztam, megtalált a szoftver külföldi fejlesztője, és így ingyen használhatom a szoftvert, jogtisztán.

- És mi volt az, ami kiváltotta azt, hogy Orbán-videókat kezdtél gyártani? - kérdeztem.

- Folyamatosan jöttek, napi szinten azok a mocskos döntések, amik ehhez vezettek. Nem volt konkrétum. Az egész. Napi szinten jött. Szoktam nézni, hogy ti sem imádjátok Orbánt.

Huszár Attila elmondta:

- Budapesten éltem az élettársammal, lányom ott is van, ott lakik most is, mi vidékre költöztünk, de hát melók Budapesten lennének zömével, úgyhogy lenne több melóm is. Ha fölmennék, de hát élettársam nem akar. Lakhely tekintetében kaptam ajánlatot is, de hát... A múltkor ellenzéki párt is megkeresett, de nem tartozom egy párthoz sem. Egyébként a tv2-nek lett volna megrendelése, de amint megtudták, hogy ki csinálja az animációt - egy klipet kellett volna csinálnom, a producer intézte a dolgokat -, aztán azt mondták, hogy Huszár Attilának nem fizetnek ki semmit. Másutt is volt, nem azt nézték, hogy ki mit csinál vagy mit tud, hanem hogy ki csinálja.

- Igen - válaszoltam. - Nem a tudás és a tehetség számít, hanem hogy sógor, koma, haver, és mindez a minőség rovására. Meg is látszik ez a médiák és a pártok működésén egyaránt. A tehetségtelenségnek kultusza van, aki meg tehetséges, általában elhagyja az országot.

Mint arról Huszár Attila beszámolt:

- Ha van szabadidőm, akkor csinálom az Orbán-paródiákat. Akkor kapja. Meg gyakorolnom kell. Folyamatosan gyakorolni és így fejlődök tovább. Mert ezt nem lehet megtanulni, mint egy szakmát, hanem fejlődsz. Minél többet dolgozol rajta, annál jobbak lesznek a dolgok. Meg azért is jó ez, mert nincs is konkrét munkám. Meg hát jólesik csinálni. Elég sok rajongó van, szeretik. Női énekest kéne szerezni, de erre nem nagyon állnak sorba. Mondom: elváltoztatom a hangját programmal, így nem ismerik fel, de nem nagyon akarnak énekelni. A csaj, aki most énekel, ő sem akarja, hogy megtudják, kicsoda. Van egy másik csaj, aki szokott énekelni, de ő sem nagyon hangoztatja a nevét. Félnek az emberek nagyon.

Huszár Attila Orbán-paródiáit ezen a címen is megtalálhatják:
https://www.youtube.com/user/huszas
 
Huszár Attila egyik legújabb videoklipjét pl. itt láthatják:

 
 
 

Csillag Ösvény Jósda