2020. 04. 08., Szerda
Dénes névnapja

Az FBI letartóztatta a Rosatom amerikai leányvállalatának vezérét korrupció vádjával

Az FBI letartóztatta a Rosatom amerikai leányvállalatának vezérét korrupció vádjával
2014-11-02
Az Egyesült Államok bejelentése után az orosz nagykövetség is megerősítette, hogy Vadim Mikerint, a TENAM Corporation vezérét összeesküvés és korrupció gyanúja miatt Washington külvárosában letartóztatta az FBI.

Domján Tibor, Budapest
 
 
Vadim Mikerin (55),  a TENAM USA Corporation igazgatója, mely cég leányvállalata az orosz állami Rosatom tulajdonában lévő TENEX-nek. Az amerikaiak szerint Mikerin egy 33 millió dolláros dúsított urán üzlet fejében, több mint másfél millió dolláros kenőpénzt fogadott el, mely szituációkra feltételezhetően korábban is sor került már. Ha a vád bebizonyosodik, akkor Mikerin akár 20 évet is kaphat. 
 
A TENAM feladata valójában az orosz Rosatom által 100 %-ban tulajdonot TENEX uránkészleteit szállítani és értékesíteni a nagyvilág összes atomenergiai felhasználója részére, az amerikai államügyész szerint pedig ebbe a gépezetbe Mikerinnek köszönhetően csúszópénzek kerülek, mely rossz hatással van a piaci versenyre. Az eset pikantériája mindenesetre az, hogy a megnevezett esetekben a TENAM olyan amerikai cégekkel üzletelt, mint a Transport Logistics International (TLI), a United States Enrichment Corporation (USEC Inc.) vagy a American Fuelco LLC.
 
 
Oroszország ezzel szemben úgy véli, hogy Vadim Mikerin büntető ügye, politikailag erősen motivált, a vállalat képviselője, Szergej Novikov pedig kijelentette, hogy az orosz felet soha nem tájékoztatták az amerikai társaik az általuk említett évek óta tartó esetleges visszaélésekkel kapcsolatban. Az orosz külügyminisztériumi ombudsman, Konstantin Dolgov pedig közleményében biztosította minden szükséges jogi segítség megalásáról Vadim Mikerint.
 
A TENEX vállalat egyike (ha nem a legnagyobb) a világ vezető dúsított urán és nukleáris fűtőanyag szállítójának, tavalyi éves forgalma meghaladta a 3 milliárd dollárt, hosszútávú szerződései pedig, Ázsia, Európa és az USA szerte, 16 ország, közel 30 cégével előre, borítékolatan 25 milliárd dollárt jelenthetnek a következő évtizedben, beleértve akár PAKS2-t is. 
 
 

Csillag Ösvény Jósda