2024. 03. 01., Péntek
Albin névnapja

Az eset után azonnal elhagyta az országot Váradi András osztrák gázolója

Az eset után azonnal elhagyta az országot Váradi András osztrák gázolója
2014-10-29
A választás előestéjén bekövetkezett tragédiát a rendőrség a következő szöveggel kommunikálta a police.hu oldalon: „egy osztrák rendszámú Mercedes típusú személygépjármű, amit egy 84 éves osztrák-magyar kettős állampolgárságú férfi vezetett, elgázolt egy, az úttesten tartózkodó 50 éves alcsútdobozi lakost, akit a mentőszolgálat kórházba szállított." A vizsgálat - ennek ellenére - azóta is ismeretlen tettes ellen folyik, legalábbis a Népszava információ szerint, aki kedden érdeklődött az ügyről a Fejér Megyei Rendőrkapitányságon.
 
 

Domján Tibor, Budapest
 
 
A Népszava kérdéseire válaszoló rendőrségi tájékoztatás szerint azért folyik ismeretlen tettes ellen a büntetőeljárás, mert jelen pillanatban nincs gyanúsítottja az ügynek. Ennek okát azonban nem jelölték meg; a lap szerint akár az is elképzelhető, hogy végeredményben az áldozat felelősségére kívánnak majd utalni. A helyzet abszurditását csak fokozza, hogy felröppentek hírek arról, hogy azóta a gázoló is elhunyt, azonban hivatalosan ezt sem erősítették meg.
 
 
Szintén a Népszava időközben olyan információhoz jutott, mely szerint a Mercedes vezetője - aki a helyszínelést követően Ausztriába távozott - valójában egy olyan személy okmányaival igazolta magát a rendőröknek, aki évekkel korábban meghalt. Ez akár indokolhatja is az ismeretlen tettes elleni nyomozást, ám komoly kétségeket támasztana a helyszínelés alapos és szabályos lefolytatásával kapcsolatban. A rendőrség válasza mindeközben egyértelmű nem volt arra a kérdésre, hogy merültek-e fel kételyek a gázoló személyazonosságának valódiságával kapcsolatban.
 
Váradi Andrást egyébként sem először gázolták el, Ferenczi Krisztina újságíró Váradiról írt megemlékezésében felidézte: „első balesete kisfiúként érte. A cserbenhagyásos gázolás után reggelig feküdt kint a pusztán, míg rátaláltak. Rövid élete végéig megsínylette ezt az esetet a beteggé lett jobbkeze – elütötte valaki és továbbhajtott. Hiába mondta neki az édesapja évekig, hogy nem a mai miniszterelnök nagyapja ütötte el, András juhász abban a hitben élt, hogy a cserbenhagyó gázoló ő volt."
 
A kapcsolódó irodlaomból:
 

Titkolt tények: Trianon

Történelmi tény, hogy az I. világháború kitöréséért a Magyar Királyságot felelősség nem terhelte. Ugyanakkor az 1920. évi Békeszerződés delegációi a világháború kitöréséért ...

Csillag Ösvény Jósda