2020. 08. 03., Hétfő
Hermina névnapja

Az elsőszámú uzsorás valóban bocsánatot akar kérni, és jóvátételt akar adni? - Vagy én értettem félre valamit?

Az elsőszámú uzsorás valóban bocsánatot akar kérni, és jóvátételt akar adni? - Vagy én értettem félre valamit?
2015-06-17
Történt, hogy néhány lelkes ellenálló az első számú uzsorást születésnapján a IV. kerület Erzsébet utcában lévő OTP bankfiókban köszöntötte. Ez, nagyon nem tetszett a hatalomnak és ezért több mint tíz embert garázdaság szabálysértése miatt eljárás alá vontak. Mindannyian kaptunk egy tájékoztatást arról, hogy közvetítési eljárást vehetünk igénybe.
 
Arról, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel, 30 napon belül kellene nyilatkoznunk. Mivel a tájékoztatás nem tűnik egyértelműnek, a lenti levelet kapta az eljáró hatóság.
 
Cikk: Póka László

 

Tágy: Nyilatkozat közvetítői eljárásban való részvételről a 01040-136/38-32/2015.szabs ügyben (A tájékoztatás és mellékletei itt olvashatók: Tájékoztató közvetítői eljárásra )
  
Tisztelt Rendőrkapitányság!
Kedves Judit!
 
Örömmel vettem megkeresésüket a közvetítő eljárással kapcsolatban. Jelzem, hogy levelük kicsit félreérthető. Nem teljesen egyértelmű, hogy ki akar bocsánatot kérni, és jóvátételt nyújtani, és ki felé fogja megtenni.  Az, pedig egyáltalán nem derül ki a levélből, hogy ki a sértett. Más aggályaim is vannak, de ezeket majd lentebb részletezem.
 
Természetesen én magam értem valahogyan, - és először ezzel kapcsolatban teszem meg a nyilatkozataimat – de mikor az értesítést megmutattam másoknak is, volt, aki máshogyan értelmezte. Levelem második részében ezzel a máshogyan értelmezett mondanivalóval kapcsolatban is megteszem nyilatkozataimat.
  
Ahogyan én értelmezem: (Az ügy lefolyásából másra nem nagyon tudok következtetni)

Az első számú uzsorás PiCsányi Sándor szeretne bocsánatot kérni, és jóvátételt nyújtani, amiért az ő születésnapjáról megemlékező nagyon kedves embereket első számú csicskásai, Gera Antal és Vörös Gábor által valamilyen elborult bosszúvágytól égve kezdeményezett eljárásban a bankárbérenc rendőri vezetők nyomására meggyanúsították garázdaság szabálysértés elkövetésével.

Történt ugyanis, hogy az uzsorással napi kapcsolatban lévő - és PiCsányi felmenőiről gyakran megemlékező kifosztottakért rendszeresen kiálló - személyek Születésnapi köszöntést eszközöltek, az uzsorás nevével egybeforrt bankfiókban. Ezen szándékukat jól hallhatóan előre közölték, és a kezükben tartott pici tortákkal, és a beleszúrt születésnapi gyertyákkal mintegy ráutaló magatartást tanúsítva jól láthatóan be is mutatták.

Videó a születésnapról:
 

 
Ezt követően az uzsorás első számú csicskásai, azonnal feljelentéssel éltek gyülekezési joggal visszaélés miatt. Talán már megszokásból tették ezt, vagy lehet, hogy ez a sablon volt kéznél számukra.

Ezen feljelentést a IV. kerületi Rendőrkapitányság helyesen azonnal el is utasította. Viszont minden bizonnyal felsőbb utasításra nyomban elindult egy eljárás garázdaság szabálysértési alakzata miatt. Ez sem meglepő, - mondhatni már megszokott – hiszen az a régi jó szokás, hogy a Nem adom a házamat mozgalom tagjait valamiért mindenképpen eljárás alá kell vonni. A rendőri vezetők egy része ezt a bankármaffia általi elvárást zsigerből teljesítik.

Itt viszont – véleményem szerint - másképp alakult a dolog. Az első számú uzsorásban megszólalt egy belső hang, ami miatt úgy gondolja, hogy mégis csak méltatlan, hogy az Ő születésnapját békésen, mosolyogva ünneplőket eljárás alá vonják garázdaság miatt.

Most pedig bocsánatot akar kérni, és jóvátételt szeretne nyújtani.

Ezzel kapcsolatban az alábbiakról nyilatkozom. Kérem, hogy a nyilatkozatomat továbbítsák belső csatornáikon keresztül PiCsányi felé. Ez biztosan nem fog nehézséget okozni, hiszen a Terroros tárgyalásom óta tudjuk, hogy a bankbiztonsági alkalmazottak „Tisztelt Kollégák!” megszólítást használnak a magas rangú rendőri vezetőkkel folytatott levelezéseik során.
 
  • Kérem, jelezzék az uzsorásnak, hogy szívesen beszélgetek vele.
  • Az sem zavar, – ha nem mer egyedül jönni – hogy lesz ott egy közvetítő.
  • A jóvátételével ne legyen szűkmarkú – mert bár annak látszom – egyáltalán nem vagyok szerény. Nem fogok olyanokat mondani, - komolyan semmiképpen nem, esetleg a kameráknak - hogy „Ezt azért nem kellett volna” vagy „ez azért túlzás” stb…
  • Ami viszont egyáltalán nem fér bele, az a titoktartás. Én senkivel nem mutyizok. Még PiCsányival sem. Kizárólag sajtónyilvánosan, és mindenféle titoktartás nélkül vállalom a felkérést a beszélgetésre. 
 
Másik eset.

Volt olyan, aki máként értelmezte tájékoztatásukat: (Ezt nem tartom valószínűnek, de hogy ne kelljen többször leveleznünk, elküldöm ezzel kapcsolatos nyilatkozataimat is)
Volt olyan ismerősöm, aki szerint levelüket úgy kell érteni, hogy nekem kellene bocsánatot kérnem, és jóvátenni valamit.

Nem tartom valószínűnek, hogy ép ésszel valaki arra a következtetésre jut, hogy egy mosolygósan végrehajtott születésnapi közsöntés középhangosan – nem is nagyon hamisan -  előadott dallal kirívóan közösségellenes lehetne. Ha valaki arra gondol, hogy mindez alkalmas lehet arra, hogy másokban félelmet, megbotránkozást keltsen, az, szerintem sürgősen menjen el orvoshoz.
 
Tájékoztatójukat tanulmányozva arra jutottam, hogy amennyiben magamra vonatkoztatom a bocsánatot kérni felhívott személyt, akkor leginkább el kell ismernem, hogy garázda lettem volna. HA már ilyen viccesek, akkor szójátékot alkalmazva legfeljebb gazda lehetnék, nem pedig garázda. Az a „rá” véletlen kerülhetett az eljárásba. Vagy nem véletlen, hanem felsőbb utasításra. Akkor meg már inkább hivatali visszaélés. De a „hivatali visszaélés” szót nagyon nehéz „garázdaság” szónak félregépelni. Így akkor most nem tudom, hogy mit gondoljak.

Ez a garázdaság véleményem szerint most amúgy is egy divatgyanúsításnak tűnik. Olyan, mintha ezzel a fogatlan oroszlán a tompa körmeivel még egy-egy utolsót próbálna marni cseppet sem dicső elmúlása előtt. Mert hogy múlni fog, az biztos. A kérdés inkább az, hogy kit, kiket visz magával. Ezen viszont érdemes gondolkodni kicsikét.
 
 
Előnyök:

Az 1/a. számú mellékletként küldött tájékoztatóban szereplő előnyöket számomra nem a közvetítői eljárás fogja biztosítani. Azok számomra már most is elérhetők, azokat minden nap élvezem.

 
Tököl, 2015. június 17.
 
 
Tisztelettel: Póka László”

 

Csillag Ösvény Jósda