2019. 09. 18., Szerda
Diána névnapja

Az elnök halálára koszorúztak, akit az USA mérgezhetett halálra (Helyszíni tudósításunk)

Az elnök halálára koszorúztak, akit az USA mérgezhetett halálra (Helyszíni tudósításunk)
2017-03-06
Budapest Venezuelai Nagykövetségén forgattunk, ahol a történelmi hős, Hugo Chávez elnök-parancsnok halálának 4. évfordulója alkalmából rendeztek koszorúzást. Az eseményen Venezuela és Kuba nagykövete egyaránt tiszteletét tette.

Cikk és fotók:
Molnár F. Árpád

Munkatárs:
Narciso Rojo
 
Venezuela és népe függetlenségének nagy történelmi hőse, Hugo Chávez elnök 2013. március 5-én halt meg rendkívül agresszív rákban, amit minden valószínűség szerint az Amerikai Egyesült Államok okozott. Chávez elnök az egész világ előtt példaértékű szókimondó harcos volt az USA erőszakos befolyása és törtető gyarmatosító politikai-gazdasági elnyomása elleni küzdelemben, és Simón Bolívar után Hugo Chávez lett Venezuela nagy példaképe. Amint azt minden magyar is láthatta a híradós tudósítások során, Hugo Chávez a kamerák kereszttüzében sokszor kiáltotta világgá, hogy az Egyesült Államok meg akarja őt ölni. Valószínűleg az USA titkosszolgálatai mérgezték halálra Hugo Chávez elnököt. Amiként az utóbb Kuba forradalmár vezetője, Fidel Castro kapcsán is kiderült, és ma már nem titok, hogy az Egyesült Államok számtalan alkalommal és rengetegféle módon próbálta őt megmérgezni és likvidálni.

Pár hónapja Venezuela nagykövete, Raul Betancourt Seeland úr számolt be róla e cikk írójának, Molnár F. Árpádnak egy a nagykövetségen tartott decemberi rendezvényt követően olyan esetről is, hogy a venezuelai rendszert megdönteni akaró erők Venezuelában, egy a világ országainak nagyköveteit összehívott találkozón meg akarták mérgezni a világ nagyköveteit. Teszem hozzá, tehát nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a tömeges mérgezést rákenjék Venezuela kormányára.

Visszatérve cikkünk apropójára:
A Venezuelai Bolivári Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége udvarán tartott mostani, március 5-ei eseményen Venezuela magyarországi nagykövete tartott beszédet, Raul José Betancourt Seeland.

Seeland nagykövet úr elmondta: a mai napon Hugo Rafael Chávez Frías, első számú vezetőnk halálának a 4. évfordulójáról emlékezünk meg. Seeland nagykövet közölte, hogy az a rákbetegség annyira agresszív volt, ami Hugo Chávezt érte, hogy sokan gondolják Venezuelában, hogy nem volt véletlen. Nicolas Maduro, a Venezuelai Köztársaság jelenlegi elnöke megmondta, hogy ki fogja várni a megfelelő pillanatot, hogy megkezdjék az erre vonatkozó kutatásokat.

Bár igaz, hogy Hugo Chávez eltávozott közülünk - mondta Seeland nagykövet -, de egy olyan történelmi örökséget hagyott nekünk maga után, amit örökké tanulmányozni fogunk, és mindig itt marad a számunkra. Chávez elnök, ugyanúgy, ahogy Fidel is, teljesen legyőzhetetlen volt az életében, soha, senki nem győzhette le. És ahogy a kubai nagykövet úr is, aki most itt van közöttünk, Julio César Cancio Ferrer mondta egyszer nekem, kedves feleségével, María Estela Peralta Díazzal együtt, Kuba számára Chávez elnök egy hatalmas barát volt.

Seeland venezuelai nagykövet úgy folytatta: Chávez elnök egyszer azt mondta, hogy Fidel őt úgy látja, mint saját fiát, ő pedig Fidelt látja úgy, mint a saját apját. Mi úgy láttuk, hogy majd Hugo Chávez lesz az, aki folytatja Fidel Castro örökségét a jövőben, viszont sajnos úgy alakult, hogy Chávez elnök hamarabb eltávozott közülünk, mint Fidel Castro. A harc viszont tovább folytatódik, jelenleg Venezuela nagyon nehéz időket él, de ennek ellenére mi folytatni fogjuk a harcot, azért, hogy szabadok lehessünk, azért, hogy mindenféle külső beavatkozás ellen ellenálljunk. És ahogy Önök is tudják, a mi felszabadítónk, Simón Bolívar, Venezuelával együtt öt nemzetet szabadított fel, és ezért ő volt a mi első felszabadítónk, Chávez elnököt pedig a második felszabadítónknak tartjuk, hiszen ő volt az, aki minden külső beavatkozással szemben ellenállt, aki elsősorban az Egyesült Államok ellen mindig is arra törekedett, hogy Venezuela egy szabad ország maradhasson.

Venezuela nagykövete, Raul Betancourt Seeland kijelentette:
A legjobb módja, hogy emlékezzünk az olyan nagyszerű vezetőkre, mint Hugo Chávez és Fidel Castro, hogy minden nap folytassuk a harcot, folytassuk az ő harcukat.
 
 
 
 

Csillag Ösvény Jósda