2022. 12. 06., Kedd
Miklós névnapja

Az el nem mondott felszólalás - ami a SeVizás tüntetésen kimaradt

Az el nem mondott felszólalás - ami a SeVizás tüntetésen kimaradt
2015-06-08
Ismét egy gyöngyszem. A következőkben Varga Magdi cikkét olvashatják eredetiben, aki saját kálváriájáról értekezik. Ráadásként egy rövid vers-trilógiáját is megismerhetik. A szerző költő és a Nem Adom a Házamat Mozgalom harcos aktivistája.
 
Aki véletlenül saját történetét is felismerni véli az írásban, feltétlenül csatlakozzon a 2015. június 19-én tartandó tüntetéshez.
 
 
Cikk: Varga Magdi
Szerk: Vincze Krisztián

A sors úgy akarta, hogy a tüntetésen, amire heteken át készültem, és nagy nehézségek árán végül el is jutottam, ne mondjam el az én „egyedi esetemet”. A magam kis történetével én is részese vagyok a több millió becsapott ember táborának.

2008-ban vettem fel 6 millió forint kölcsönt, 15 év futamidőre. Öt év alatt több mint 5 milliót vissza is fizettem. Ennek ellenére a bank szerint még tartozom több mint 8 millióval. 2013-ban döntöttem úgy, hogy nem fizetek tovább. Az elszámolást követően pedig elküldtem a banknak az általam készített hiteltörténeti kimutatást és elszámolást, mert amit ő küldött nekem, azt én nem fogadom el. Részletesen ki is fejtettem neki, hogy miért.
 
Az első kérdésem az volt, hogy hogyan keletkezhetett tisztességtelenül felszámított összeg, ha a bank mindenkor a hatályos jogszabályok szerint járt el, ahogyan ezt eddig minden levelükben bizonygatták. Márpedig most beismerték, hogy van tisztességtelenül felszámított összeg, vagyis csaltak.
 
Az elszámoló levelük további oldalait akár figyelmen kívül is lehet hagyni, mert ettől kezdve teljesen mindegy, hogy mit írnak le. A bizalmam megrendült. Az én hiteltörténeti kimutatásom azzal az ajánlattal kezdődik, amit a kölcsön igénylésemre megküldtek 2008. 04. 18-án. Ebben nyoma sincs még semmilyen devizának! 6 millió Forintot ajánl a bank 180 havi futamidőre, 6,99 % THM mellett, amiből 4,95 % a kamat, és 2,04 % a kezelési költség. A havi törlesztő részlet pedig 57.500,- Ft. Néhány nappal később aláírtuk a közjegyzői okiratot. Akkor fel sem tűnt, hogy a THM addigra valamilyen rejtélyes ok miatt megemelkedett 8,04 %-ra.
 
Sem a kamat, sem a kezelési költség mértéke nem változott, de belekerült még 1,05 %, amiről egy hang sincs az okiratban leírva, hogy az micsoda. Az okirat III/1. pontjában szerepel egy kikötés, miszerint a bank akkor sem alkalmaz 168,- Ft-nál magasabb árfolyamot, ha esetleg a piaci árfolyam e fölé emelkedne. Ehhez képest fél év sem telt el, és az árfolyam már jóval a garantált értékhatár fölött volt, és ezt le is írták az elszámolásban. Tehát szerződést szegtek! Akkor milyen jogon követelőznek még ezek után? Köszönjék meg, ha nem jelentem fel őket csalásért, uzsorázásért!
 
De erre csak akkor van esélyük, ha az általam megküldött elszámolást elfogadják! Az pedig roppant egyszerű! Felejtsük el a CHF-t, és felejtsük el a kamatokat és kezelési költséget, mert uzsorásnak az nem jár. Folyósítottak 6 millió Forintot. Visszafizettem 5.037.903,- Forintot. A bank jogos követelése 962.097,- Forint, amely összeget a nekem járó kártérítésből jóváírok. A kártérítési igényem pedig a vitatott szerződéssel okozati összefüggésben keletkezett 1,5 millió forint anyagi kárból, valamint az engem és családomat ért sérelem okán felszámított 2 millió forint nem vagyoni kártérítésből áll. Követelésem jogosságát kész vagyok a bíróságon indokolni és bizonyítani.
 
 
Nem sajnálom, hogy mindezt nem mondtam el a tüntetésen, mert ha ott elmondtam volna, akkor most nem írnám le. És ha jobban belegondolok, akkor nem azoknak kell elmondanom, akik velem együtt ott voltak, mert ők pontosan tudják. Azoknak kell az ébresztő, akik nem voltak jelen, de itt esetleg elolvassák. A saját példámból tudom, hogy mit jelent egy elszántan küzdő csoporthoz tartozni, mekkora erőt tud adni az érzés, hogy nem vagyok egyedül. Köszönöm a Sorsnak és a Nem Adom a Házamat Mozgalom valamennyi harcosának!
 
Végezetül, de nem utolsó sorban megjegyzem azt is, hogy a vers trilógiának, ami szintén nem hangzott el, minden sora a lelkemből jött, és minden szava úgy igaz, ahogyan le van írva:
 
AZ OTTHONOM
 
Kicsi ház az otthonom…
Végrehajtó! Nem adom!
Benn’ az egész életem,
Nincsen semmi egyebem.
 
Kis ország az otthonom…
Finánctőke! Nem adom!
Minden röghöz vér tapad,
S őseink a hant alatt.
 
Ez a Föld az otthonom…
Önként soha nem adom!
Én vagyok a Nép szava:
Rabló bankár! Menj haza!
 
SZENT KORONA
 
Kicsi ház az otthonom,
Megmondtam, hogy nem adom!
Megcsonkított hazámat
Nem éri több gyalázat!

Rabló horda! Le veled!
Halld a népítéletet!
Azt mondják az emberek,
Lámpavason a helyed!

Elárultad a Hazát,
Bemocskoltad zászlaját.
De nem tűrjük ezt tovább!
Hallod már a Nép szavát?

Igazságot akarunk,
Otthont, Hazát nem adunk!
Mert a Haza Mi vagyunk,
Mit elvenni nem hagyunk!

Kiben magyar szív dobog
Hívó szóra jönni fog!
Szent Koronánk és a jog
Végre újra felragyog!
 
VÉREMET ADOM
 
Kicsi ház az otthonom.
Nem hitted, hogy nem adom?
Pedig jobb, ha elhiszed,
Az én házam nem viszed!
 
Tűrtem soká csendesen,
És vártam, hogy jobb legyen.
De az árvák jaj-szavát
Nem hallgatom már tovább!
 
Ti rabló paraziták!
Itt az idő, nincs tovább!
Magyar lobogó alatt
Harcra készen áll a had.
 
Egy emberként küzd, ha kell,
Lelkét sosem adja el!
Véget ér e gyalázat!
Nem adjuk a Hazánkat!
 
Figyelmezz a szavamon!
Isten előtt fogadom:
Ha kell, véremet adom,
De a Hazám nem hagyom!
 
Varga Magdolna
 

Csillag Ösvény Jósda