2022. 10. 02., Vasárnap
Petra névnapja

Az ebolától a madárinfluenzáig

Az ebolától a madárinfluenzáig
2014-08-09
Ebola. Nincs védőoltás ellene, azaz mégiscsak van. Majmokat már sikeresen tudnak ebola ellen védeni. Az emberi oltóanyag kipróbálása is küszöbön áll, mert sürget az idő és az ember is csak egy csupasz majom.
 
Cikk: Emma Paradigma

A vírus rendületlenül terjed, hiszen az a dolga és mi csak reménykedhetünk, hogy nem jut el hozzánk valamelyik légifolyosón.
 
Természetesen Magyarországon is van a halálos vírusból, amit a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban hét lakat alatt őriznek, abban az intézetben, ahol a legfertőzőbb betegségek kórokozóit tárolják az Országos Epidemiológiai Központ szárnyai alatt. Az intézet képes a kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint biokémiai tesztek elvégzésére, ami járvány idején különösen fontos, de kifejezetten tisztifőorvosi hatáskör. Ezért kaptam fel a fejem, amikor a semmiből előkerült a napokban Falus Ferenc volt tisztifőorvos neve. Bár csak mint főpolgármesterjelölt.
 
A városüzemeltetéshez valószínűleg egyáltalán nem értő orvos viszont emblematikus alakja volt a néhány évvel ezelőtti madárinfluenza oltóanyag-botránynak. A H1N1 világjárvány még nem volt olyan régen, hogy ne emlékeznénk rá, milyen elszántan ösztökélték a lakosságot a kétes hírű oltóanyag beadására, ami aztán kismamák esetén majdnem egyet jelentett a vetéléssel. Pont Falus Ferenc volt, aki példamutatásul elsőként adatta be magának a védőoltást, azaz hogy általános vélemény szerint csak megjátszotta az oltás beadását, ugyanis az erről készült felvételek szerint még a védőkupak is rajta volt a tűn, amivel imitálták az oltást.
 
Az ismeretlen hátterű, ismeretlen hatóanyagú, tesztelés alatt álló oltóanyag erőltetése kimerítette az emberkísérlet fogalmát.
 
A gyártó OMNINVEST tulajdonosai körüli titkolódzás illetve az ügy körül 10 évre elrendelt titkosítás pedig még a legjóhiszeműbb páciensben is gyanút keltett. Amikor aztán kiderült, hogy az oltóanyagot egy lepukkant sufniban állítják elő, a kórokozót tálca tojásokba injekciózva, akkor még a maradék bizalom is odalett.
 
A lakosság persze bedőlt a propagandának és oltatta magát annak ellenére, hogy madarat leginkább csak darabolva és lefóliázva lát a TESCO-ban.
 
Mivel világméretű járvány kezelésében ennyire jók vagyunk, tartok tőle, hogy ez az újabb járvány, az ebola is megihleti a kreatív oltóanyaggyártókat. Elvégre vírus is van, kobzott tojások is vannak, lelkiismeretlen „szakértő” tisztifőorvos is, aki ezúttal már a főpolgármesteri székből koordinálhatná az oltópontok felállítását. Meg lássuk be: üzletnek sem utolsó ilyen mennyiségű oltóanyag, ami vagy véd vagy sem, de ezt nem is kéri számon senki, hiszen az ebola egy gyógyíthatatlan betegség és magára vessen, aki mégis elkapja.

Csillag Ösvény Jósda