2021. 04. 13., Kedd
Ida névnapja

Az Alexander-technika

Az Alexander-technika
2014-03-08
Az Alexander-technika a rossz testtartás kijavítására irányuló pszichofizikai módszer, mely fizikai és lelki feszültségek feloldására szolgál. (Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta)

Cikk: Kovács Adrienn Nikoletta
 
 
Frederick Alexander ausztrál színész dolgozta ki az Alexander-technikát az 1890-es években. Abból indult ki, hogy a helyes testtartás és a helyes mozgás testünkre és lelkünkre egyaránt jó hatással van. Meggyőződése volt, hogy ha a nap folyamán figyelünk testtartásunkra, mozgásunkra és egyensúlyunkra, azzal megszabadulhatunk rossz szokásainktól is. A helytelen testtartás és az ebből következő hibásan végzett feladatok a test gerincoszlopának eltorzulásához és az izmok elmerevedéséhez vezethet. Mindezek együtt fejfájást, feszültséget, stresszt, hátfájást, fáradtságot és általános rossz közérzetet eredményezhetnek.

Az Alexander-technika egyedüli alkalmazása nem funkcionál terápiaként, de rendszeres alkalmazásával visszanyerjük a helyes testtartást, a test pedig annyira ellazul, aminek következtében a feszültségek oldódnak, akadálytalanná válik a légzés, a vérkeringés és az emésztés. Enyhülnek stresszes eredetű panaszaink, mint például a fejfájás. Az Alexander-technika lényege a testünkre való odafigyelés. Segítségével magabiztosabbak leszünk, pozitívabb lesz a gondolkodásmódunk és testünk is egészségesebb lesz. Minden korosztály biztonságosan alkalmazhatja.

A technika az alternatív gyógymódok közé tartozik. Sok országban egészségbiztosítási pénztár által támogatott, teljesen természetes alkalmazási terület. Magyarországon még nem annyira elterjedt. Alkalmazása során a technikát javasló személy először megfigyeli a pácienseket, majd bemutatja nekik a helyes testtartást, tanácsokkal látja el őket. Utána mindenkinek, a mindennapok folyamán kell figyelnie saját magát és testtartását. Ezt tudva, minden nap sokat tehetünk egészségünkért, anélkül, hogy kifejezetten bármit is csinálnánk. Saját életünket tesszük így könnyebbé, felszabadultabbá és boldogabbá.

Csillag Ösvény Jósda