2019. 08. 18., Vasárnap
Ilona névnapja

Anthony Hopkins elismerte, hogy őt is "kínozták" a belső hangok

Anthony Hopkins elismerte, hogy őt is
2016-03-13
Idehaza talán minden alkalommal, de a világ felvilágosultabb tájain is gyakori, hogy ha valaki olyasminek a hangját véli hallani, ami a valóságban nincs jelen, akkor azt az embert elmbetegnek tekintik. Pedig, nem is gondolnánk, hogy milyen sok ember fejében szólalnak meg a belső hangok, ami viszont a legritkább esetben az elmebetegség tünete, viszont éppen ezért, a legtöbb ember nem mer beszélni róla. 
 
Anthony Hopkins, bár egy interjúban már húsz éve is elismerte, hogy régóta gyötri ez a jelenség, nemrég mint házigazda vett részt egy InterVoice nevű, huszonegy országban működő szervezet walesi rendezvényén, ahol házigazdaként mesélt arról, hogy milyen módon vannak jelen az életében A Hangok. 

Domján Tibor, Budapest
Forrás: BorsOnline, IntervoiceOnline
 
 
Marius Romme, a hollandiai Maastricht Egyetem tanára 25 éven át kutatta a belső hangok jelenségét, és döbbenetesen sok ismeretlen és ismert ember példájából szűrte ki tapasztalatait. – Tipikus reakció azokról, akik hangokat hallanak a fejükben, hogy elmebetegek. Pedig ez óriási tévedés. Az esetek döntő többségében szó sincs erről, csakhogy a belső hangoktól szenvedők, éppen a meg nem értés miatt, soha nem kérnek segítséget – mondja a tanár úr, aki öt éve Intervoice néven ezen emberek részére alapított szervezetet. 

Fiókjai huszonegy országban működnek, hazánkhoz legközelebb Linzben és Bécsben nyújtanak segítséget a belső hangoktól szenvedőknek. A Romme tanár úr által alapított nonprofit szervezetnek a belső hangokat érzékelőkön kívül családtagok, ápolók, pszichiáterek és pszichológusok is tagjai. Évente egyszer gyűlnek össze megvitatni a tapasztalataikat. Legutóbb Walesben volt találkozójuk, ahol Anthony Hopkins nem csak helybeliként volt házigazda. Az Oscar-díjas színész közel húsz éve vallotta be egy interjúban, hogy őt is kínozzák a belső hangok. (írta a BorsOnline magazin 2012-ben)
 
Mindezen állításokkal kapcsolatban felettébb érdekes két dolog, melyek ráadásul teljes mértékben összfüggenek. Az egyik, hogy ezzel a témával (pl. Anthony Hopkins bejelentésével) - bár egyáltalán nem bulvárkacsa - Magyarországon csak néhány regionális bulvárlap foglalkozott, mindössze két cikk erejéig, az országos médiahálózatok közül egyáltalán senki, a másik pedig, hogy a magyarországi pszichiáterek futószalagon szedálják vagy küldik, skizofréniára vagy mániákus depresszióra hivatkozva elmegyógyintézetbe a hasonló "tünetekkel" hozzájuk fordulókat, pedig nagyon jól tudják, hogy mindez csak az esetek jelentéktelen hányadára lehet igaz. 
 
A magyar médiában ezek a jelenségek az úgynevezett d'notice (teljes elhallgatás) kategóriába tartoznak, éppúgy, mint a velük és hasonló jelenségekkel, tényekben és forrásanyagokban bővelkedő médiumok, melyek legjelentősebb (és szinte kizárólagos) képvislője a Molnár F. Árpád alapította Hírháttér Multimédia.
 
Eközben, a világ számos híressége tesz említést és tanúvallomást A Hangokról:
 
A Red Hot Chilli Peppers néhai gitárvirtuóza, John Frusciante is hallott hangokat a fejéből. – Tinédzser koromban szüntelenül belső hangok bombázták az agyamat. Fogalmam sem volt, hogy mik azok, hisz gyakran ellentmondásos üzenetet fogalmaztak meg, de döbbenetemre számos esetben pontosan jelezték, mi fog történni velem a közeljövőben – mesélte a gitáros.

Sigmund Freud, a modern pszichoanalízis atyja is hallott belső hangokat. – Régesrég, amikor még senki sem tudott rólam, sokszor előfordult, hogy megszólalt a fejemben a hang. A nevemet mondta, és arra biztatott, hogy tartsak ki. Ma sem tudom, mire vonatkozott ez – írta egyik művében a tudós.

A hangok a fejben a legtöbb embert nyugtalanítják, de sokaknak biztonságot nyújtanak. – Belső vívódásaim közepette gyakran megszólalt „valaki” a közvetlen közelemből, ilyenkor teljesen megnyugodtam, és rendszerint a lehető legjobb döntéseket hoztam – mesélte az indiai legenda, Mahatma Gandhi.

Zinedine Zidane-nak, a francia labdarúgás egyik legnagyobb csillagának is erőt adtak a belső hangok. – Az 1998-as világbajnoki döntő előtt az autóbuszban ültem, senki nem beszélt, mindenki a brazilokra és a meccsre összpontosított. Ültem és arra gondoltam, soha vissza nem térő kilencven perc lesz ez a mai, amikor a belső hang megszólalt: „Nyugalom, minden rendben lesz!” És én megnyugodtam. Tudtam, hogy nyerni fogunk…
 
 

Csillag Ösvény Jósda